Gegevens downloaden van Facebook en Google

Consumenten hebben het recht inzage te krijgen in gegevens die bedrijven over hen opslaan. Deze regelgeving is nu precies een jaar van kracht. We leggen uit hoe je zo'n inzageverzoek doet bij twee van de hongerigste datavreters. Je gegevens downloaden van Facebook en Google doe je zo.

Inzageverzoek Facebook

Samen met Google kunnen we Facebook waarschijnlijk wel dé expert noemen op het gebied van gegevensverzameling. Daar moet dus behoorlijk wat te halen zij. Via de instelingenpagina kun je bekijken welke data Facebook allemaal over je bewaart. Ga hiervoor naar www.facebook.com/settings. Klik vervolgens op Je Facebook-gegevens.

Overigens is veel van de opgeslagen informatie ook online te bekijken. Daarvoor klik je op Je gegevens bekijken. Hier zijn gegevens te vinden opgedeeld in categorieën, waaronder berichten, chatberichten, foto’s en video’s, advertenties, zoekgeschiedenis en advertentie-interesses. Dat laatste onderdeel zorgt voor de nodige vraagtekens, want waar sommige veronderstelde advertentie-interesses op zijn gebaseerd, is een raadsel. Het is jammer dat Facebook niet precies duidelijk maakt waarop deze interesses zijn gebaseerd. De uitleg blijft beperkt tot ‘het onderwerp is gerelateerd aan een pagina die je leuk hebt gevonden’. Welke pagina dat is, blijft onduidelijk.

Media has no description

© PXimport

Op de pagina Je Facebook-gegevens staat ook de link Je gegevens downloaden. Hier kun je alle opgeslagen gegevens downloaden. Handig is de keuze tussen html- of json-formaat. Ontwikkelaars kiezen wellicht voor json, maar de gemiddelde gebruiker is beter af met html. Hierdoor kan de informatie in iedere willekeurige browser worden bekeken. Ook handig is dat je kunt kiezen voor mediakwaliteit. Je kunt foto’s en video’s op volle kwaliteit ontvangen, maar dan wordt de download wel snel groot. Wie minder waarde hecht aan de beeldkwaliteit, kiest voor een lagere kwaliteit.

We ontvangen de gegevens al na enkele minuten. De downloadlink blijft slechts enkele dagen geldig, maar een nieuwe download aanvragen is snel gedaan. Een opvallend bestand dat we ontvangen is een overzicht van bedrijven die onze gegevens hebben geüpload naar Facebook. Dit zijn bedrijven die mailadressen van klanten delen met Facebook. Doel is om deze klanten gericht te bestoken met advertenties. Onder meer Wehkamp, Spotify, Vereniging Eigen Huis en Zalando blijken dit te hebben gedaan. De Consumentenbond uitte eerder forse kritiek op deze praktijk. Nu wordt dus duidelijk of bedrijven waar je klant bent gegevens hebben overhandigd aan Facebook.

Ook wordt duidelijk dat Facebook (net als Google) continu in de gaten houdt waar je uithangt dankzij het bestand location_history. Dit overzicht gaat tot zo’n vier maanden terug. Dat is minder ver dan Google doet (tenzij je dit uitzet), maar dat Facebook deze gegevens bewaard is minder breed bekend.

Media has no description

© PXimport

Inzageverzoek Google

Er zijn weinig bedrijven zo bedreven in het opslaan van gebruikersdata als Google. Het indienen van een inzageverzoek bij Google gaat via een formulier op https://takeout.google.com. Omdat de internetgigant veel bewaart, kan het een tijd duren voordat alle gegevens klaarstaan. Reken op minimaal enkele uren, maar het kan ook een paar dagen duren. Wie veel van Google gebruik maakt, moet rekenen op een stevige download. In ons geval maar liefst 110 gigabyte. De downloads zijn slechts zeven dagen beschikbaar.

De downloads zijn opgedeeld in partjes van 2 gigabyte, met een uitzondering: alle mails worden in één groot bestand toegezonden van maar liefst 39 gigabyte. Het gaat om een mbox-bestand dat gebruikt kan worden om de mails in andere mailprogramma’s te importeren.

Media has no description

© PXimport

Andere gegevens worden in html, csv of json toegestuurd. Vooral json is niet erg gebruiksvriendelijk. Voor programmeurs is het een bekend bestandsformaat, maar de gemiddelde consument kan er weinig mee. Onder meer de locatiegeschiedenis wordt in json-formaat geleverd. Wie dit opent met een tekst-editor ziet een lange lijst met lengte- en breedtegraden – weinig praktisch.

Verder is opmerkelijk dat we gesproken opdrachten van de afgelopen maanden krijgen toegezonden. Het gaat om audio (in mp3) met vragen die gesteld zijn aan de digitale assistent Google Home, onder meer te vinden in ‘slimme’ speakers. Interessant om terug te luisteren wat je allemaal tegen de speaker hebt geroepen.

Veel informatie is ook terug te vinden door in te loggen bij Google. Onder het kopje Gegevens en personalisatie is de informatie online te bekijken. Dat werkt soms zelfs beter dan de toegestuurde bestanden. Zo kunnen we op Google Maps onze locatiegeschiedenis bekijken. Dat werkt een stuk beter dan het toegestuurde json-bestand.

Ook kun je hier gesproken zoekopdrachten terugluisteren en bezochte websites bekijken. Door onder het kopje Activiteitsopties zaken uit te schakelen kun je de bewaardrift van Google flink indammen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000