Gameseksisme-rel levert Intel een Linux-ban op

Een kerndeveloper van Linux weigert nog fixes voor Intel-chips te maken vanwege een internetrel over seksisme in games. De chipmaker zou zijn gezwicht voor ‘de seksisten’.

“Daden hebben gevolgen. (Of: waarom ik geen Intel-bugs meer fix)”, blogt developer Matthew Garrett, bekend van veel inspanningen voor de Linux-kernel. Hij legt uit dat zijn werk om moeilijke, ongedocumenteerde Intel-hardware te ondersteunen met fixes voor Linux ook in zijn vrije tijd gebeurt. Die vrije tijd besluit hij nu anders te besteden, in reactie op Intels besluit om een ads-campagne op gamesite Gamasutra te staken.

 

Protesteren bij adverteerders

Intel zou de advertenties hebben teruggetrokken na klachten van gamers dat de bewuste site gamers tegen zich in het harnas jaagt. De klagers voelen zich aangevallen door een specifiek opinie-artikel (door gamejournaliste Leigh Alexander) waarin de stelling wordt ingenomen dat het traditionele beeld van de gamer (jong, mannelijk) achterhaald is en zelfs seksistisch. Dat beeld zou namelijk weer leiden tot scheefgetrokken man/vrouw-verhoudingen in games en ook tot zeer vrouwonvriendelijke games.

De tegenstanders van dit argument hekelen het politiek correcte wat volgens hun zwaar overtrokken is. In reactie zijn her en der initiatieven opgedoken om hoofdredacteuren van gamesites hierop aan te spreken en ook de adverteerders van die sites. Zoals dus Intel, die volgens The Verge is gezwicht voor de anti-feministen. In reactie hierop doet Linux-kerneldeveloper Garrett nu Intel-hardware in de ban.

 

#GamerGate

Intel bevestigt tegenover Re/Code dat het niet langer adverteert op Gamasutra. “Wij nemen feedback van onze klanten zeer serieus, zeker als het gaat om contextueel relevante content en ads-placements”, zegt Intel-woordvoerder Bill Calder. Een online-oproep voor tegenprotest is al opgezet, om Intel (en anderen) ervan weer om te krijgen.

De hele affaire loopt al zeker een maand en draagt de naam #GamerGate. Die hashtag is geïntroduceerd door acteur Adam Baldwin die zich afzet tegen linkse, liberale en volgens hem zwaar overdrijvende ‘social justice warriors’. De oorsprong van de rel over gameseksisme schuilt ook in de integriteit van gamesjournalisten, waarbij een vrouwelijke gamedeveloper (Zoe Quinn) is beticht van relatiemisbruik om haar game in de publiciteit te krijgen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten