Foxconn zwaar in overtreding arbeidsomstandigheden

De gigantische hardwarefabrikant Foxconn maakt zich schuldig aan zeker 50 overtredingen van de Chinese arbeidswetten. Foxconn heeft onder meer de productie van Apple-producten in handen en Apple is niet echt blij met deze malafide zaken.

Inspecteurs van de Fair Labor Association hebben "serieuze en zware" schendingen van de Chinese wetten op de arbeidsomstandigheden aangetroffen in de fabrieken van Foxconn. Foxconn heeft onder meer de productie van de iPad, iPod en iPhone in handen. Apple is niet echt blij met de huidige gang van zaken. De vijftig schendingen gaan onder meer over de werktijden, de invloed van werknemers op hun eigen werkschema en de betalingen, schrijft Bloomberg.

Foxconn's honderdduizenden arbeiders werken te veel uren per dag en dan ook nog eens veel te veel dagen achtereen. Het bedrijfsbeleid op het gebied van gezondheid en veiligheid in de fabrieken loopt ver achter en overwerk wordt slecht betaald.

Compensatie 

De Fair Labor Organization (FLA) eist nu onder meer dat de werkuren voortaan naar de regel worden ingevuld en dat Foxconn de 1,2 miljoen werknemers conpenseert. Foxconn heeft al toegezegd dat te gaan doen. Ze zullen de arbeidstijdenwet vanaf juli 2013 respecteren en de compensatie voor het gemis aan extra geld voor overwerk regelen. 

Uiteraard geldt dat Foxconn tienduizenden nieuwe werknemers zal moeten aantrekken om de 'lege uren' op te vullen. Ze zullen het hoge productietempo voor de hardwareleveranciers vol moeten houden. Apple is immers niet het enige bedrijf wat contracten heeft lopen bij het Chinese Foxconn. Ook HP, Dell en bijvoorbeeld Asus heeft orders lopen. 

Eerst zien...

Apple, waarvan ceo Tim Cook juist deze week onder meer een fabriek van Foxconn bezocht, zegt in een verklaring dat het de aanbevelingen van de FLA "volledig ondersteunt". Tegen persbureau Reuters zegt het grootste technologiebedrijf ter wereld dat het samen met Foxconn wil werken aan loonsverhoging en betere werkcondities. Maar enkele door Reuters geconsulteerde mensenrechtenvoorvechters zeggen eerst te willen zien en dan pas te geloven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten