Facebook laat gebruikers 'digitale erfgenaam' kiezen

© CIDimport

Facebook laat gebruikers 'digitale erfgenaam' kiezen

Geplaatst: 12 februari 2015 - 12:05

Aangepast: 17 november 2022 - 08:34

Redactie ID.nl

U denkt er waarschijnlijk nog niet zo over na, maar na uw dood moet er wel iets gebeuren met uw Facebook-profiel. Daar heeft het sociale netwerk nu een oplossing voor, want u kunt beslissen wie uw 'erfgenaam' wordt op Facebook. De website maakt het mogelijk iemand aan te wijzen die een Facebook-account van een dierbare mag beheren als die overlijdt.

Het is voor diensten als Facebook moeilijk te beslissen wat er gebeurt bij sterfgevallen. Soms moet een profiel helemaal worden verwijderd, maar veel nabestaanden willen een Facebook-profiel ook graag houden als een digitale grafsteen - een virtueel eerbetoon aan de overledene.

Testament

Veel mensen hebben echter nergens in hun testament opgenomen wat er moet gebeuren met hun sociale media-accounts als zij komen te overlijden. Facebooks status is nog steeds niet juridisch bindend, maar maakt het wel makkelijk om een digitale erfgenaam aan te wijzen.

Beperkte controle

Wanneer iemand een erfgenaam aanwijst, krijgt die persoon beperkte controle over het account van de overledene. Hij of zij kan dan berichtjes plaatsen op de pagina, de profielfoto aanpassen of vriendschapsverzoeken accepteren of weigeren.

Niet verwijderen of wijzigen

Het is niet mogelijk om foto's en statusupdates te wijzigen of te verwijderen - beschamende foto's blijven dus online staan. De erfgenaam kan geen privéberichten lezen en kan het profiel ook niet volledig verwijderen. Als u dus precies wilt kunnen vastleggen wat er met zulke zaken gebeuren, zult u dat toch echt vast moeten leggen bij een notaris.

Notaris

Voorlopig kan slechts één persoon worden aangewezen als erfgenaam, al werkt Facebook wel aan een backup-systeem waarbij een tweede persoon kan worden aangewezen. De functie wordt onder en beperkt aantal gebruikers in Amerika voorgelegd, maar moet later voor alle Facebookers beschikbaar worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten