Ex-NSA medewerker maakt tool tegen webcamspionage

Patrick Wardle, een ex-medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft een tooltje ontwikkeld om Macs te beveiligen tegen webcamspionage. Volgens Wardle heeft de geheime dienst namelijk specifieke malware ontwikkeld om via de webcam mee te kijken.

De webcam van de Mac heeft een lampje dat groen brandt wanneer hij gebruikt wordt. Dit valt niet (meer) te omzeilen. Toch weet de malware van de NSA dit te omzeilen, door alleen mee te gluren wanneer de webcam al gebruikt wordt. Bijvoorbeeld voor Skype of FaceTime.

Oversight

Wardle heeft de tool Oversight voor Macs ontwikkeld om het meegluurders lastig te maken. Oversight geeft een melding door wanneer een proces toegang tot de microfoon of camera vraagt. Ook wanneer je de webcam al gebruikt voor gewone doeleinden, zoals Skype.

Helaas zijn natuurlijk Macs niet het enige doelwit en zijn geheime diensten niet de enige partij die graag met de webcam mee kijken. Het beste is om de webcam van je laptop af te plakken en de webcam van je pc los te koppelen als je deze niet gebruikt. Maar je kunt hem ook uitschakelen.

Bron: Virusbulletin

Geschreven door: Jorispeterse op

Category: Nieuws, Security

Tags: beveiliging, nsa, webcam