Eerste indruk: TP-link brengt mid-range Neffos-smartphones naar Nederland

Elektronicabedrijf TP-Link introduceert op de IFA twee betaalbare Android-smartphones die in de aankomende maanden naar Nederland komen. Het grootste en krachtigste model is de Neffos X1 Max van 249 euro. We hebben hem kort uitgeprobeerd, en zijn over het algemeen positief verrast.

Metaal met vingerafdrukscanner

Zo geeft het minimalistische en volledig metalen ontwerp met afgeronde hoeken de telefoon een fraai ontwerp. De vingerafdrukscanner aan de achterkant is een fijne toevoeging die we niet vaak zien in deze prijsklasse. Ook het 5,5 inch Full-HD beeldscherm ziet er goed uit, met onder meer een mooi contrast. Een krasbestendige laag lijkt echter te ontbreken: het testmodel op de beursvloer heeft een scherm dat onder de kleine en grote krassen zit. Of dit wordt aangepakt voor de release van de telefoon, kon TP-Link niet vertellen.

Chinese software

De Neffos-toestellen draaien op Android 6.0 Marshmallow met een schil die overeenkomsten vertoont met Huawei’s EMUI. De software voert visuele aanpassingen door, bevat onnodige applicaties en komt wat rommelig over. Vorige week kwam Android 7.0 Nougat uit en omdat de smartphones pas over enkele maanden verschijnen, nemen we aan dat ze dan draaien op deze nieuwe Android-versie. TP-Link wil hier echter nog geen uitspraken over doen.

Eerste indruk: TP-link brengt mid-range Neffos-smartphones naar Nederland-15986186

© CIDimport

Dual-sim maar geen NFC

Met de verkoopprijs in het achterhoofd houdend, is de hardware van de Neffos X1 Max in ieder geval ruim voldoende. Hij draait op een vlotte MediaTek Helio P10-chipset met 3GB werkgeheugen en heeft 32GB uitbreidbare opslagruimte. Tijdens onze eerste ervaring voelt de telefoon snel aan, en de 3000 mAh accu lijkt groot genoeg om een lange dag mee te gaan. Dit kunnen we echter pas testen als we de smartphone langer in gebruik hebben. Dat geldt ook voor de 13 en 5 megapixel camera’s, want de beursvloer is met zijn felle lampen niet de meest geschikte omgeving om de fotokwaliteit te beoordelen.

Zoals je van een smartphone in deze prijsklasse mag verwachten, ondersteunt hij alle Nederlandse 4G-netwerken. Handig is de dual-sim-functionaliteit voor twee simkaarten, maar een NFC-chip ontbreekt helaas.

© PXimport

Beschikbaarheid

TP-Link brengt de Neffos X1 Max ‘in de aankomende maanden, uiterlijk begin volgend jaar’ uit in Nederland voor 249 euro. Een kleinere (5 inch) en minder krachtigere Neffos X1 verschijnt tegelijkertijd voor 199 euro. Onze eerste ervaring met de Max-versie is positief: het toestel biedt een premium behuizing met vlotte hardware voor een betaalbare prijs. De aangepaste en verouderde Android-software biedt daarentegen ruimte voor verbetering, en dat geldt ook voor het snel krassende beeldscherm. Wanneer de smartphone in de winkels ligt, gaan we hem uitgebreid testen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten