}
abonneren

CES 2018: Altijd verbonden pc's krijgen concurrentie van zichzelf

hp envy x2
Tijdens de Consumer Electronic Show te Las Vegas doet een opmerkelijke ontwikkeling zich voor. De term 'Altijd verbonden pc' wordt nu ook gebruikt om systemen met Intel-processoren aan te duiden. Wat is er aan de hand?

Eind 2017 debuteerden Microsoft en Qualcomm de Always Connected PC. De term zou gebruikt worden voor laptops die draaien op de Snapdragon-cpu's van Qualcomm, zoals we ze tot voort kort enkel terugzagen in smartphones. In eerste instantie op de Snapdragon 835, o.a. bekend van de Amerikaanse Samsung Galaxy S8 en de OnePlus 5.

De chips van Qualcomm zijn standaard al voorzien van 4G, omdat hedendaagse smartphones daar nu eenmaal niet zonder kunnen. Ook laptops die er op draaien, zijn daardoor dus altijd en overal te verbinden met mobiel internet. Een ander voordeel is dat de cpu's van Qualcomm bijzonder energiezuinig zijn. Daardoor wordt een accuduur van meer dan 20 uur waargemaakt.

Mobiel internet

De Envy X2 van HP werd destijds als een de eerste Always Connected PC's onthuld. Nu op CES kondigt de fabrikant echter een variant daarop aan, onder dezelfde naam. Het belangrijkste verschil is dat deze versie toch weer draait op een processor van Intel. Wel is er ook in dit geval gezorgd voor (optionele) 4G-ondersteuning, zodat we ook hier kunnen spreken van een altijd verbonden pc. Acer hanteert de term overigens ook voor de nieuw aangekondigde Swift 7, tevens een Intel-machine.

Consumenten staan straks dus voor een keuze. Gaan ze voor een Always Connected PC met Qualcomm-cpu of voor eentje met een Intel-chip. Hoewel we nog moeten afwachten hoe het in de praktijk uitpakt, kunnen we globaal verwachten dat de notebooks met Intel-processor in ieder geval krachtiger zijn en daardoor beter geschikt voor multitasking.

Subtiele verschillen

De batterijduur is daarentegen korter, in het geval van de Envy X2 een alsnog respectabele 15 uur. Verder draaien de tot op heden onthulde laptops met Qualcomm-cpu op Windows 10S, de nu aankondigde Intel-varianten 'gewoon' op Windows 10. Door te betalen voor een upgrade, kan Windows 10S omgezet worden naar Windows 10 Pro en kunnen er ook programma's buiten de Windows Store geïnstalleerd worden.

HP verwacht de verkoop van beide varianten in de lente van 2018 te starten. Tegen die tijd horen we ook of er een prijsverschil is tussen de twee. Ook de prijs van de Swift 7 is nog onbekend.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: HP, Qualcomm, ces2018

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI