ARM richt volgende generatie Cortex-chips op virtual reality

Virtual reality is inmiddels veel meer dan een hype, en dat zie je vooral terug in de hardware waar ook niet-VR-fabrikanten zich inmiddels aan wagen. Neem ARM, dat zich met zijn nieuwe generatie mobiele chips vooral richt op het nieuwe fenomeen.

ARM liet zijn nieuwe lijn mobiele cpu's zien tijdens de Computex-beurs in Taiwan. Het bedrijf komt met een nieuwe chip én een nieuwe gpu die zich vooral richten op virtual reality.
 

Video's

De belangrijkste chipset van fabrikant Acom wordt de Cortex A73, die speciaal bedoeld is voor het snel renderen van zware video's en het draaien van grote applicaties.

De chip is volgens ARM tot wel 30% sneller dan zijn voorganger én 30% energiezuiniger. Daarnaast komt het bedrijf met de Mali G71, een gpu die ook een stuk zuiniger is en tot wel 50% sneller dan zijn voorganger.
 

Virtual reality

ARM richt zich met de nieuwe chips vooral op virtual reality, wat wel aangeeft hoe serieus daar wordt naar gekeken. Waar VR vooral populair werd door dure brillen als de Oculus Rift en de HTC Vive zijn steeds meer fabrikanten bezig met een headset die werkt met telefoons. Daar begon Google mee, toen het twee jaar geleden de Cardboard introduceerde. Samsung verkoopt op dit moment al de Gear VR met zijn Galaxy S-telefoons, maar ook fabrikanten als ASUS of Carl Zeiss bouwen hun eigen hardware voor bij telefoons.
 

Mobiel > pc

Aangezien meer dan 90% van alle smartphones tegenwoordig op een chip met ARM-structuur draait, is de kant die ARM op gaat significant. Met de nieuwe modellen wil ARM zich meer richten op virtual reality in telefoons. Dat betekent dat de chips sneller beelden kunnen laden, met een refresh rate van zeker 120 FPS. Ter vergelijking: De eerste Oculus Rift development kit draaide maximaal 60 FPS. Voor goede virtual reality is minstens 90 FPS nodig.

Daarnaast moeten de nieuwe chips ook zorgen voor een langere accuduur zonder dat het apparaat daarbij te heet wordt - ook een vereiste voor goede VR. De gpu kan daarnaast makkelijker 4k-video's afspelen, wat qua pixeldichtheid beter is dan de huidige 2K-schermen (waarbij je de pixels vaak kunt tellen).
 

Volgend jaar

Volgens ARM zijn de nieuwe designs al verkocht aan in ieder geval MediaTek, al duurt het nog even voor de technologie straks daadwerkelijk in telefoons te vinden is. Fabrikanten moeten de technologie eerst nog implementeren in hun eigen chips om daarna de telefoons nog eens te testen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten