Alles over Android-apps op Huawei-smartphones installeren

© PXimport

Alles over Android-apps op Huawei-smartphones installeren

Geplaatst: 16 november 2020 - 08:11

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Joris Peterse

Android-apps op Huawei-smartphones installeren gaat door het ontbreken van de Play Store niet meer zo makkelijk. In dit artikel kijken we naar de opties die er nog wel zijn. We gaan aan de slag met alternatieve downloadwinkels en gaan in op de gevaren van handmatige app-installaties via .apk-bestanden.

Het grootste merkbare gevolg van het handelsverbod is dat smartphones van Huawei, die sinds het najaar van 2019 zijn uitgekomen zijn, niet mogen beschikken over Google-diensten. Dus geen apps van Google, zoals Maps, Zoeken, Foto’s. Geen cloudopslag, zoals de Drive-app of de systeemback-up. Maar het grootste gemis is nog wel de Play Store. Dit geldt overigens ook voor smartphones van het merk Honor, dat eigenlijk gewoon Huawei met een ander merkstempeltje is.

Verder mag Huawei ook geen onderdelen (zoals chips) gebruiken die van Amerikaanse makelij zijn. Tevens wordt Huawei geweerd bij de aanleg van 5G-telecomnetwerken en voert de VS grote druk uit op andere landen om Huawei eveneens te weren van 5G-netwerken.

Je zou geneigd zijn te denken dat Huawei überhaupt geen Android meer mag gebruiken voor zijn smartphones en tablets. Hoewel Android door Google wordt ontwikkeld, kan Huawei wel terugvallen op de opensource versie van Android: Android Open Source Project (AOSP). Android is (in tegenstelling tot iOS en iPadOS) een open besturingssysteem. Dus je kunt gelukkig zelf installeren wat je wilt, zonder tussenkomst van een applicatiewinkel.

Dat is geen overbodige luxe op de Huawei en Honor-toestellen, waar dus een goede appstore ontbreekt. Dit houdt wel in dat je alle installaties op je toestel zelf moet installeren en updaten, wat niet alleen beveiligingsrisico’s met zich meebrengt, maar ook geen garantie biedt dat het in de toekomst blijft werken.

Om een alternatief te bieden voor de Play Store heeft Huawei de Huawei Mobile Services (HMS) in het leven geroepen, een vergelijkbaar framework met de Google Play Services. Hiermee kunnen app-ontwikkelaars hun Android-apps werkend krijgen op Huawei-smartphones, waarin de eigen applicatiewinkel ‘AppGallery’ centraal staat.

HMS en de AppGallery staan nog in de kinderschoenen, het framework heeft nog werk nodig, waardoor bijvoorbeeld kaartgegevens in apps, locatiegebaseerde diensten en meldingen nu nog bugs kunnen vertonen. De applicatiewinkel heeft nog een lange weg te gaan om het aanbod kwalitatief en kwantitatief op orde te krijgen. Veel belangrijke apps, zoals WhatsApp, ontbreken vooralsnog.

 

© PXimport

Zelf Play Store installeren op Huawei-smartphone

Er zijn meerdere manieren om Google-diensten op je Huawei- en Honor-toestel te installeren. Alleen zo vrij en open als je apps kunt installeren op Android is het niet. De Play Store kan dan wel als een .apk-installatiebestand geopend worden, om te werken heeft de winkel het framework van Google Play Services (ook wel Google Mobile Services of GMS genoemd) nodig. Bijvoorbeeld om Google Play Protect (de veiligheidsscanner van Google) te laten werken en de koppeling te kunnen maken met het Google-account dat je op je Android-systeem gebruikt.

Google laat deze processen niet zomaar installeren, dat mag alleen op geverifieerde toestellen. Het is daarom lastig om de Play Store en alle benodigde processen op je Android-toestel van Huawei of Honor te installeren. Ook Huawei raadt het af om Google Play (Services) te installeren. Er is namelijk geen garantie dat het goed werkt. Bovendien moeten deze installaties achterdeurtjes vinden, die door Google en Huawei afgesloten worden.

Voor dit artikel zijn we aan de slag gegaan met de Honor 9X Pro, een smartphone van Huawei’s dochtermerk dat net als Huawei-toestellen op Android draait, met daaroverheen de EMUI-schil. De Honor 9X Pro werd begin 2020 aangekondigd en komt uit de doos zonder Google-diensten.

Honor 9X Pro

© PXimport

Om de Play Store werkend te krijgen, probeerden we drie bekende methode. Izplay, Chat Partner en een methode die back-ups terugzet, het benodigde wachtwoord staat in de configfile: a12345678). De eerste twee werken met een apk-installatiebestand, dat schrikbarend veel toegangsrechten opeist en daarmee alle veiligheids-alarmbellen af laat gaan.

De derde methode gebruikt een Huawei Mate 30 Pro-systeemback-up, die het Google Play Services framework weer terugzet, waarna je met apk-bestanden de Google-diensten-herstelt. Hiermee kwamen we het verst. De Play Store was daadwerkelijk aanwezig. Alleen kregen we deze niet werkend, omdat het inloggen niet mogelijk was. Het Google-account viel in de instellingen ook niet aan het systeem te koppelen.

We hebben linkjes toegevoegd, want hoewel deze methodes niet werkten op onze Honor 9X Pro, zouden ze mogelijk in de toekomst wel kunnen werken op andere toestellen. Wees er in ieder geval van bewust dat deze methodes veel systeempermissies vragen en misschien vandaag wel werken, maar garantie dat het morgen nog werkt heb je niet.

Apps handmatig installeren: wees voorzichtig

Al eerder in het artikel hebben we zijdelings de .apk-installatiebestanden genoemd. Dit soort bestanden zijn vergelijkbaar met .exe-bestanden in Windows. Wanneer je ze in Android opent, installeer je er een app mee. Wil je apps installeren die zich niet in de AppGallery bevinden, dan ben je aangewezen op installatie via deze .apk-bestanden.

Dit neemt echter wel een veiligheidsrisico met zich mee. Apps worden niet gecheckt op malware door Google Play Protect, je zult dit dus zelf moeten doen. Ook kunnen apps soms niet helemaal naar behoren werken, omdat ze Google-onderdelen van het systeem proberen aan te spreken – die dus bij Huawei afwezig zijn.

Het is dus van groot belang de apk’s uit een veilige bron te downloaden, handmatig te checken en zelf te updaten. Dat laatste is natuurlijk belangrijk om nieuwste functies en bugfixes te verkrijgen. Als app- (of beter gezegd apk-)bron kun je terecht bij APKmirror. Ga hiervoor in de Huawei-browser naar apkmirror.com, kies een app uit die je wilt installeren en downloadt het apk-bestand.

 

© PXimport

Voordat je aan het installeren slaat, is het verstandig het bestand te checken op malware. Ga hiervoor (weer in je browser) naar virustotal.com, druk op Choose File en blader naar het apk-bestand, te vinden in de map Downloads. Druk op Confirm upload en VirusTotal scant het bestand op mogelijke dreigingen.

Gaan er geen alarmbellen af in VirusTotal? Dan kun je de app installeren. Open de browser (of bestandsverkenner) en ga naar Downloads. Open het apk-bestand en bevestig dat je deze wilt installeren. Je toestel zal zelf ook nog even een veiligheidscheck doen, waarna de app geïnstalleerd wordt en klaar is voor gebruik.

Moet je het eigenlijk wel willen?

Eigenlijk valt wel te concluderen dat Huawei- en Honor-smartphones en -tablets zonder Google-diensten niet aan te bevelen zijn. De AppGallery heeft niet genoeg in huis om als degelijke vervanging gezien te worden. Huawei probeert er alles aan te doen om hier verandering in te brengen, maar of dat gaat lukken is maar de vraag. Ontwikkelaars moeten voor nóg een applicatiewinkel de app ontwikkelen en hun app optimaliseren voor HMS.

Het marktaandeel van Huawei is relatief klein en vanwege het handelsembargo lijkt dat ook niet te verbeteren. Het lijkt daarom ook onbegonnen werk om ontwikkelaars over te halen. Zelfs Microsoft lukte het destijds niet met Windows-smartphones, ondanks dat Android- en iOS-apps eenvoudig om te zetten waren en er een flinke zak geld in werd geïnvesteerd. Hoe zou Huawei dat wel lukken?

Te veel apps ontbreken vooralsnog, en zelfs voor WhatsApp moet je uitwijken naar .apk-bestanden voor de installatie. Hierdoor staat Huawei min of meer buitenspel voor de gebruiker die een smartphone zoekt om slechts mee te browsen en appen. Ook de gevorderde gebruiker loopt tegen muren op, van gesloten bootloaders tot de onmogelijkheid de Play Store goed en wel werkend te krijgen.

Het lijkt er dus op dat er voorlopig niets anders op zit dan Huawei- en Honor-toestellen links te laten liggen. Hoe mooi, aantrekkelijk geprijsd of indrukwekkend de camera ook is. Zonder het Google-ecosysteem komen die Android-toestellen te veel tekort. Het lijkt er ook niet op dat hier voorlopig verandering in komt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten