650.000 euro boete voor Uber voor overtreding taxiwet

Technologiebedrijf Uber moet een nieuwe boete betalen vanwege het overtreden van de Nederlandse taxiwet. Het bedrijf gebruikte een truc waardoor het voor chauffeurs mogelijk was taxiritjes te rijden zonder dat daarvoor de benodigde vergunningen waren verkregen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt Uber een nieuwe boete op van ditmaal 650.000 euro. Eerder moest het bedrijf al 1 miljoen euro betalen voor de autodeeldienst UperPOP. 

ILT zegt dat Uber chauffeurs die niet beschikken over een taxivergunning, via een illegale manier bepaalde pachtconstructies aangingen met hulp van bedrijven die wel over zo'n vergunning bezitten. Sommige bedrijven deelden deze vergunningen met chauffeurs van Uber, maar dat is niet toegestaan. Normaal gesproken kost een vergunning 1500 euro. 

Een ander probleem is dat - naast het illegaal verkrijgen van de vergunningen - Uber ritprijzen slechts 20 to 25 procent van de normale taxiritprijzen kostten.

Onderzoek

Ondertussen onderzoekt de Inspectie Leefomgeving en Transport verder nog of er ook andere bedrijven zijn die de constructie van Uber gebruiken. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: uber, taxi, ilt, taxiwet