'6 GB RAM in OnePlus 3 maakt eigenlijk geen verschil'

De OnePlus 3 heeft maar liefst 6 GB RAM en dat lijkt een hele hoop. Toch duiken er online filmpjes op waaruit blijkt dat het toestel zelfs trager is dan smartphones met 4 GB RAM.

Als je je telefoon een 'flagship killer' noemt, dan moet je niet raar opkijken als mensen eens extra gaan vergelijken. De site C4ETech legde de OnePlus 3 naast zijn voornaamste concurrenten - de iPhone 6S en de Samsung Galaxy S7 - en deed een snelheidstest. Wat blijkt: hoewel de OnePlus 3 meer werkgeheugen heeft, duurt het toch langer (en soms zelfs veel langer) voordat apps zijn geopend. 

In de eerste instantie doen de verschillende toestellen er ongeveer even lang over. Maar waar de Galaxy S7 en de iPhone 6S de applicaties in het RAM-geheugen houden, zodat ze bij een tweede keer openen sneller kunnen starten, is dat bij de OnePlus 3 niet zo.

Geen bug maar feature

Volgens OnePlus-baas Carl Pei is het geen bug maar een feature. Op Twitter verklaart hij desgevraagd dat er 'een andere strategie op het gebied van RAM-management is met het oog op accuduur', wat beter zou zijn voor de gebruikservaring. Door minder apps in het werkgeheugen te houden dan concurrerende toestellen, zou de batterij langer mee moeten gaan.

Oplossing

Een OnePlus 3-eigenaar van XDA-Developers dook er wat dieper in en ontdekte dat het toestel 12 apps tegelijk openhoudt. Worden er daarna nieuwe apps gestart, dan worden oude applicaties uit het RAM verwijderd. Daarbij valt echter ook op dat de smartphone op eender welk maar 25 procent van al het werkgeheugen daadwerkelijk gebruikt. Zo'n 4 GB RAM wordt nooit aangeboord.

Omdat het een bewuste keuze van OnePlus is geweest, zou het zomaar kunnen dat OnePlus 3-eigenaren het hier maar mee te doen hebben. Toch zijn knutselaars er al in geslaagd om tot de root van het toestel door te dringen, en daar aanpassingen te maken die meer apps in het werkgeheugen toelaten. Of daar ook nadelen aan zitten, is vooralsnog niet duidelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: 3, oneplus