5 goede alternatieve sociale netwerken

Met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd lijken Facebook en Twitter wel het monopolie op sociale netwerken te hebben, want waar moet je nou naartoe als je die Zuckerberg of alle ik-eet-nu-een-broodje-updates helemaal zat bent? Gelukkig zijn er nog genoeg andere sociale netwerken waar je terecht kunt, en niet geheel verrassend lijken die Facebook-concurrenten zich vooral op privacy te richten. We zetten de 5 interessantste onder elkaar.

Pidder

Pidder is een van origine Duits sociaal netwerk, wat ook extra gebrand is op de privacy van gebruikers. De naam staat voor 'private identities demand encrypted resources', en daar is de hele service dan ook op gebaseerd. Zo heeft Pidder 'privacy by design'als motto, en geeft gebruikers totale controle over wat hun data. Alle data die je verstuurt wordt versleuteld, je kunt voor het inloggen gebruik van unieke, eenmalige wachtwoorden, en je kunt voor de premium-versie betalen met Bitcoins. Bovendien wordt je data ook helemaal van de servers verwijderd als je daarvoor kiest.

Diaspora

Dit sociale netwerk kreeg een aantal jaren geleden nogal wat media-aandacht als dé privacyvriendelijke tegenhanger van Facebook, en zo staat het nog steeds bekend. Diaspora is één van de grootste "alternatieve" netwerken met de meeste gebruikers. De service is inmiddels iets anders geworden - Diaspora is 'gedecentraliseerd', zoals ze het zelf noemen. Het project is open source geworden, en gebruikers kunnen verschillende 'pods'aanmaken, aparte websites binnen het netwerk die over een bepaald onderwerp of land gaan.

Orkut

Orkuti s één van de grootste en meest gebruikte sociale netwerken en bovendien van Google, maar grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt. Orkut heeft vooral veel gebruikers in India en Brazilië en daar was het zelfs nog een tijdje groter dan Facebook. Hier in Nederland zijn er niet veel mensen die het netwerk actief gebruiken, maar het is stiekem best een goed product. Je kunt Orkut integreren met Google Plus en Google Hangouts, en naast foto's kun je ook video's aan je profiel toevoegen via YouTube. Standaard kun je ieder lid van het netwerk bezoeken, waarmee het eigenlijk het tegenovergestelde van een Pidder of een Diaspora is. Google gaf met Google Plus meer aandacht aan dat specifieke netwerk waardoor Orkut op een lager pitje kwam te staan, maar de website heeft nog steeds een trouwe userbase.

Movim

Movim ('My Open Virtual Identity Manager') werkt net als het nieuwe Diaspora met verschillende pod-nodesdie gebruikers zelf kunnen hosten. Je data kun je tijdelijk hosten in zo´n pod, maar je kunt het net zo makkelijk weer overzetten naar een andere. Door gebruik te maken van het XMPP-protocol wordt alle communicatie via het netwerk extra goed beveiligd, waardoor je ook bij dit netwerk "de controle over je data houdt".

Friendica

Nog een netwerk dat privacy heel serieus neemt. Friendica is een open source sociaal platform dat met encryptie en extra lagen beveiliging wil proberen om netwerken weer veilig te maken. Het mooie van Friendica is dat je je vrienden niet hoeft over te halen het te gaan gebruiken - iets waar de meeste sociale netwerken nog op vastlopen. In plaats daarvan kun je met Friendica al je vrienden van zowel Facebook als Twitter en Diaspora integreren, evenals blogs en RSS-feeds. Die komen allemaal samen in een tijdlijn. Friendica ligt constant onder vuur van instanties die niet willen dat het netwerk andere websites passeert, dus of het blijvertje is lijkt onduidelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten