4G-netwerken makkelijk af te luisteren

Een hacker heeft een manier gevonden waarmee het mogelijk is om verkeer dat via 4G verloopt, af te luisteren. Daarbij is het zelfs mogelijk om gebruikers van het snelle netwerk op 2G te laten verbinden.

De hacker toonde de mogelijkheden tijdens de hackconferentie Roxcon. Daar demonstreerde hacker Zhang Wanqiao een manier om gesprekken af te luisteren door gebruik te maken van nepzendmasten. Die nepzendmasten zenden vervolgens communicatieberichten naar elkaar, waardoor het eenvoudig is om alle verkeer dat via die zendmasten verloopt, af te tappen.

Lees ook: 4G-netwerk wordt ook gebruikt voor IoT-toepassingen

Ook kunnen sms-berichten tussen gebruikers worden gelezen. Hackers moeten in al deze gevallen fungeren als 'man-in-the-middle', maar dat kan dus door gebruik te maken van netzendmasten. Zo'n nepzendmast kan eenvoudig worden opgezet.

Terug naar 2G

Zhang liet tevens zien dat het mogelijk is om toestellen die via 4G verbonden zijn, te laten terugschakelen naar 2G. Hierdoor neemt de snelheid aanzienlijk af. Onlangs werd nog bekend gemaakt dat T-Mobile en Vodafone een nieuw Internet of Things-netwerk gaan opzetten, die ook gebruik maakt van 4G-netwerken.

Al sinds 2006 kwetsbaar

Het samenwerkingsverband 3GPP - waarin diverse providers en de ontwikkelaar van de 4G-standaard aan deelnemen - zou als sinds 2006 op de hoogte zijn van de zwakheden van 4G. Toen werd er door de organisatie al gewaarschuwd, maar de hacker van Roxcon laat zien dat misbruik nog steeds mogelijk is.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: hack, 4g