Linksys Velop review

Linksys Velop is een zelfregelend ‘mesh’- of maasvormig wifi-netwerksysteem voor thuisgebruikers. Alle draadloze toegangspunten in het netwerk zijn even sterk. De installatie en het beheer zijn erg eenvoudig. Maar blijft dat ook zo bij langdurig gebruik? Dat testen we in deze Linksys Velop review.

De Linksys Velop Whole Home Wi-Fi-startkit bevat drie ‘nodes’, fraai vormgegeven ivoorwitte torentjes met drie simultaan tri-band wifi-radio’s en zes interne antennes. Elke node of draadloos toegangspunt is even sterk. Het netwerk regelt in principe alles zelf en verdeelt het draadloze signaal optimaal over de ingeschakelde modules. Je verbindt maximaal zes toegangspunten met elkaar in één Velop-netwerk. Althans, dat is het maximaal aantal dat Linksys naar eigen zeggen succesvol getest heeft. In principe kun je meer nodes toevoegen, maar dat gaat ten koste van de prestaties.

Elke Velop-module bevat intern een 716 Mhz quadcore Qualcomm-soc met 4 GB flash, 512 MB ram, één 2,4 GHz wifi- en twee 5 GHz wifi-radio’s met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 1x 400 en 2x 867 Mbit/s ofwel ac2200.

Elke node is 18,5 centimeter hoog. De verticale stand verbetert volgens Linksys de prestaties. De zes interne antennes zijn bovenop en in het midden van de node gemonteerd. Sommige antennes zenden het signaal naar boven en naar beneden uit. Andere antennes sturen het signaal naar links en rechts. Velop ondersteunt de nieuwste wifi-technologieën, zoals ‘mu-mimo’, ‘beamforming’ en ‘seamless roaming’.

Seamless roaming

Linksys Velop zorgt ervoor dat client-apparatuur snel overschakelt naar de Velop-node met het beste signaal. Die ‘fast’ of ‘seamless’ roaming beperkt de onderbreking in het draadloze signaal en garandeert ook dat het client-apparaat zichzelf steeds verbindt met de snelste node. Op die manier ondervind je geen hinderlijke haperingen of onderbrekingen wanneer je bijvoorbeeld via wifi een film op Netflix bekijkt of een internettelefonie- of chatgesprek voert. In de praktijk ‘ziet’ je apparaat overal in en om het huis één enkel toegangspunt.

Hoe goed deze voorziening werkt, is echter mede afhankelijk van het client-apparaat. Het systeem werkt met verschillende ieee wifi-standaarden en niet alle clients implementeren die allemaal of helemaal correct. Maar met recente iPhones of Android-mobieltjes zou het vlot moeten functioneren. Gewone routers en extenders ondersteunen deze technologie vaak ook, maar in de praktijk is het daarmee vaak moeilijk goed aan de praat te krijgen. Een mesh-systeem heeft als voordeel dat het de aangesloten clients kan ‘dwingen’ om sneller over te schakelen naar een node met de beste prestaties.

Linksys Velop installeren

Eén module plaats je nabij je internetmodem. De andere modules verspreid je over de rest van je huis of kantoor. Stroom- en eventuele Ethernet-kabels steek je onderaan in het apparaat. Een kleine inkeping met rubberen houders laat je toe om de kabels overzichtelijk op te bergen. Elke node heeft twee ethernet-poorten met wan- en lan-functies. Onderaan is er ook een stroomknop die standaard ingeschakeld is. Bovenop zit er een veelkleurige statusled.

Een kaartje met de ‘Setup Guide’ is het eerste wat opvalt wanneer je de stijlvolle doos opent. Het kaartje vertelt je dat je de Linksys App voor iOS of Android moet downloaden en de instructies volgen. “Yes, it’s that easy,” staat er (wij testten de Engelstalige startkit.) Kies Een nieuw product installeren in de ook Nederlandstalige app. Bluetooth en locatie moeten worden ingeschakeld, geef hiervoor toestemming wanneer de smartphone hierom vraagt. Kies Starten.

Aanvaard de gebruiksvoorwaarden. Creëer een account, of log in bij je bestaande Linksys-account. Beantwoord vervolgens enkele vragen over je huidige wifi-configuratie. Via duidelijke instructies helpt de app je daarna bij de verdere installatie en configuratie. Bijkomende modules voeg je toe via Nodes toevoegen. Je krijgt een visuele tip over de ideale plaatsing vóór je op Volgende drukt.

linksys velop review

© PXimport

Met de drie nodes in de startkit bouw je een draadloos netwerk dat in de doorsneelocaties in alle hoeken en gaten voor voldoende dekking zorgt. Je client-apparaat ziet één wifi-netwerk en blijft daarmee naadloos verbonden zolang er een module in de buurt is. Steek de nieuwe node in het stopcontact en wacht tot het ledje paars brandt. De app vertelt je of de nieuwe module dicht genoeg bij een andere staat. Bevestig dit en de app gaat op zoek naar de nieuwe node. Het kan enkele minuten duren voor de verbinding gemaakt is. De app controleert vervolgens de kwaliteit van de verbinding.

Nadat je aangeeft dat je klaar bent met het toevoegen van nodes, krijg je nog een informatiescherm over de firmware-updates die automatisch gebeuren en de vraag of je anonieme statistieken wil doorsturen aan Linksys. Direct controleert de app dan of er een nieuwe firmware is. Bij ons was dat het geval. Het downloaden en toepassen ervan duurt opnieuw enkele minuten, afhankelijk van hoeveel modules je gebruikt. Met drie duurt de update ongeveer vijf minuten. Daarna is je nieuwe wifi-mesh gebruiksklaar.

Beheren via de app

Je regelt alles met behulp van de Linksys-app. Beheer via een browser is met de initiële firmwareversies niet mogelijk, surf je toch naar het ip-adres van een node dan zie je alleen een webpagina met een verwijzing naar de app. De huidige versie biedt wél browserbediening.

Na de installatie is het netwerk direct gebruiksklaar en hoef je in principe niets meer te wijzigen. Maar in de app kun je zaken regelen zoals elke node een plaatsnaam geven, een gastnetwerk inrichten dat afgescheiden is van je thuisnetwerk en voorrang verlenen aan het netwerkverkeer van bepaalde aangesloten apparaten. Je kunt tot drie apparaten voorrang verlenen, bijvoorbeeld een mediastreamer of een spelconsole. Verder is het mogelijk om aangesloten systemen beperkingen op te leggen via de voorziening voor ouderlijke controle. Ook kun je een internetsnelheidstest uitvoeren en geavanceerde instellingen wijzigen, in het bijzonder ip-gegevens, mac-filters en poortinstellingen.

Linksys Velop is daarnaast compatibel met Amazon Alexa. Via stemopdrachten activeer je bijvoorbeeld het gastnetwerk als er een Alexa-apparaat in je netwerk aanwezig is. Ook kun je op die manier je internetverbinding controleren. Zelf hebben we geen Alexa, zodat we deze functionaliteit niet hebben kunnen testen.

Eerste indruk

Onze eerste indruk is zeer positief. De ingebruikname verloopt vlot en snel. Zonder enige fijnregeling of configuratie zijn de prestaties daarna overal in de testlocatie, die veel groter is dan de gemiddelde woning, uitstekend en bij het beste wat we op wifi-gebied al zijn tegengekomen. Opvallend is het uitstekende bereik op onze gebruikelijke meetplaatsen voor wifi-testen: veel beter dan alle eerder geteste (combinaties van) routers, repeaters en powerline-wifi-stekkers.

Als extra hebben we een videostreamingtest uitgevoerd waarbij we met onze tablet overal binnen en in de tuin rondliepen terwijl we een Netflix 1080p-stream bekeken: het beeld streamde zonder onderbrekingen in de hoogste kwaliteit overal waar we bereik hadden. Dit bereik bleek tevens veel groter dan wanneer we dezelfde test uitvoerden met een combinatie van een router en repeaters. De videostream speelde met Velop stabieler dan met de router met repeaters.

linksys velop review

© PXimport

Na vier maanden testen

Velop werkte tijdens de testperiode, die ruim vier maanden duurde, opvallend stabiel. Niet één keer hoefden we de nodes uit het stopcontact te trekken of te resetten, iets wat ons bij een gewone wifi-router toch vaker overkomt. Nieuwe firmwares worden automatisch doorgevoerd; dan is het netwerk minutenlang inactief. Je kunt het schema voor die update niet zelf wijzigen, maar ze gebeuren blijkbaar ‘s nachts, want hoewel er tijdens de testperiode minstens drie nieuwe firmware voorbijkwamen merkten we daar niets van. Wel is het mogelijk de automatische updates volledig uit te schakelen.

Oorspronkelijk had Velop geen webbeheer en diende je alles via de mobiele app te beheren. De nieuwste firmware biedt dit wel en de functionaliteit ervan wordt stelselmatig uitgebreid. Zo zijn de veiligheidsinstellingen sinds juni ook via het webbeheer bereikbaar. De snelheidstest en kanaalvinder, waarmee je de nodes automatisch instelt op de minst drukke wifi-kanalen in jouw omgeving, werken vooralsnog alleen via de app. Ook de initiële ingebruikname en het toevoegen van nieuwe modules kan alleen via de app.

De nieuwe firmwares voegen niet alleen features toe, zoals een bridge-modus of de mogelijkheid om het internetgebruik van kinderen volgens schema te beperken, maar verbeteren ook de prestaties. Met de nieuwste firmware is de Velop-mesh in onze testomgeving zelfs 22% sneller dan met de origineel geteste firmware.

Conclusie

Linksys Velop kost wat, maar dan heb je ook wat: een zeer simpele manier om op korte tijd een dekkend wifi-netwerk uit te rollen met uitstekende prestaties. Knoeien met routers, wifi-extenders en/of powerline-oplossingen behoort met deze krachtige wifi-mesh voor thuisgebruik tot het verleden. Updates gebeuren automatisch en voegen functies en snelheid toe. Tijdens de maandenlange test hoefden we de wifi-mesh niet één keer vanwege problemen met het draadloze netwerk te herstarten … dat is bij gewone wifi-routers vaak anders.

9,0

Ons oordeel

Linksys Velop

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Simpel beheer

Snel

Minpunten

Vrij grote modules

iOS of Android noodzakelijk tijdens installatie

Duur

Conclusie

**Prijs:** € 429,- voor drie, € 199 per extra module **Website:** [linksys.com](www.linksys.com/nl/velop)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten