Lifehack van de week: WiFi-prestaties optimaliseren

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over het optimaliseren van je WiFi-prestaties.

Traag internet is natuurlijk heel erg frustrerend. Downloads die erg lang duren, multiplayergaming waarbij alles lagt en meer. Er zijn echter manieren om je WiFi-prestaties te optimaliseren. De lifehack van deze week geeft zeven tips hoe je dat kunt doen.

Centrale plek

Een van die tips is bijvoorbeeld om de router centraal in je huis te plaatsen. Let erop dat het signaal zo min mogelijk last heeft van bijvoorbeeld bureaus, meubels en muren. Bovendien kan het helpen om de antennes van de router de juiste richting op te laten wijzen, zodat het signaal die richting sterker is.

QoS inschakelen

Een andere tip is om Quality of Service, kortweg QoS, in te schakelen. Hiermee krijgen belangrijke applicaties voorrang en behalen die daarmee een hogere internetsnelheid. Welke applicaties de router als belangrijk beschouwt, is iets wat je zelf kunt instellen in de beheerinterface van de router. Echter, op niet alle routers werkt deze functie zo. Soms kun je alleen bepaalde apparaten prioriteit geven in de router.

Veel routers hebben tegenwoordig ook de beschikking over WMM, ook wel bekend als Wi-Fi Multimedia. Daarmee wordt het netwerkverkeer automatisch in vier groepen onderverdeeld, met elk hun eigen prioriteiten. Deze vier groepen zijn Voice, Video, Best Effort en Background, waarbij die laatste bijvoorbeeld downloads of printtaken zijn.

Alle tips om de WiFi-prestaties in je lokale netwerk te optimaliseren, zoals hoe je het juiste kanaal kiest en meer, vind je in het volledige artikel op Lifehacking.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: 2, wifi, router, lifehack, 4 ghz, qos, 5 ghz