}
abonneren

Je eigen Opsi-server installeren en beheren

opsi-server installeren

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Ga verder op pagina 2
Wanneer je computers onder je beheer hebt in je thuisnetwerk of een klein bedrijfsnetwerk, is het handig om deze centraal te kunnen beheren en inventariseren. Je eigen Opsi-server installeren is dan een goed idee.

Ook het automatisch doorlopen van een Windows-installatie waarbij de instellingen en software direct worden neergezet bespaart met een Opsi-server een hoop tijd. Je kunt namelijk eenvoudig nieuwe software uitrollen, zelfs via netboot.

Verder kun je je hardware en software ermee inventariseren en kun je software patchen en zelf nieuwe pakketten toevoegen en uitrollen op je netwerk. Opsi, oftewel Open PC Server Integration, is opensource en gratis en is bedoeld om Windows-clients centraal mee te beheren. Het draait echter op een Linux-server. Het werkt op vele soorten Linux, zoals openSUSE, CentOS, Ubuntu en Debian.

Opsi-server installeren

Je kunt Opsi op twee manieren installeren. Je kunt alles zelf doen en het dus installeren op een van de ondersteunde Linux-distro’s, zoals dus CentOS, openSUSE of Ubuntu. Dat is echter wel wat werk. Je hebt Samba en een MySQL-server nodig, moet dan nog wat andere dependency’s installeren, zelf Opsi configureren en installeren en nog veel meer. Je vindt hier alle stappen (en dat zijn er nogal wat) om Opsi te installeren.

Het kan ook makkelijker: Opsi levert een kant-en-klare virtuele machine voor VirtualBox of VMware. Dat is de manier waarop je het beste zo’n groot pakket als Opsi draait en dan ben je in een keer klaar om naar productie te gaan.

De Opsi-virtuele machine bevat Opsi zelf en een dhcp-server. Die dhcp-server is nodig voor clients om te starten vanaf het netwerk. Als je al een dhcp-server in je netwerk hebt, kun je ze combineren. Stel dan je dhcp-server in met optie 066 naar het ip van je Opsi-server en 067 op linux/pxelinux.0 waarna je na de installatie de dhcp-server uit kunt zetten met:

sudo service dhcp3-server stop

Download nu het zip-bestand met de Opsi server-virtuele machine en pak het uit. Importeer vervolgens het bestand opsivm.ovf in je favoriete vm-software: VMware Player, VirtualBox of een ESXi-server. Importeer en start de virtuele machine. De Opsi-virtuele machine is overigens een installatie van Lubuntu.

Opsi configureren en updaten

Bij de eerste keer starten verschijnt de configuratiewizard van Opsi. Je kunt de taal, servernaam, domeinnaam, ip-adres en meer instellen. Doorloop de stappen, de meeste spreken voor zich. Zorg ervoor dat de domeinnaam je servernaam bevat en zorg ervoor dat het ip-adres dat je invult voor de Opsi-server het ip-adres is dat de router al aan je Opsi-server heeft toegekend, om ip-conflicten te voorkomen. Vul ook een geldige dns-hostnaam in als servernaam.

Voer achteraf nog twee wachtwoorden in en na een herstart is dan de configuratie voltooid. Je kunt dan inloggen met het wachtwoord van zojuist voor de gebruiker adminuser. Firefox opent dan en geeft je meer instructies. Controleer of je internet hebt. Is dat niet het geval, open dan een terminal en voer 1stboot.py uit waarna je de netwerkconfiguratie opnieuw kunt aanpassen. Herstart je virtuele machine achteraf.

Het is belangrijk om nu als eerste de server te updaten. Op het bureaublad vind je de Update Manager, voer die uit om Lubuntu te patchen. Start nu eerst MySQL via de terminal met

sudo service mysql start

Daarna is het tijd om Opsi zelf te patchen en de Opsi-producten te installeren. Daarvoor voer je op het bureaublad het programma opsi-product-update FirstRun uit. Nadat alles klaar is, voer je als laatste nog op het bureaublad opsi-set-rights uit waarna je klaar bent om met de serverinterface aan de slag te gaan.

opsi-server installeren

Voor de configuratiepagina ga je naar https://<server-ip-adres>:4447/configed.jnlp. Zorg er dan wel voor dat poort 4447 open staat. In de Opsi-virtuele machine is dat standaard al het geval. Helaas moet de computer waarmee je die pagina bezoekt beschikken over Java. Heb je dat niet, download en installeer het dan.

Zorg dat Java ook aanstaat in de browser, anders kun je de configuratie van Opsi niet starten. Download het jlnp-bestand en voer het uit. Je kunt de configuratie-interface ook direct in de Opsi-virtuele machine starten, zodat je geen Java hoeft te gebruiken op je desktop-pc. Daarvoor open je opsi-configed op het bureaublad van de Opsi-virtuele machine.

Verbinding maken en inventariseren

Om een bestaande Windows-computer te verbinden met opsi, open je Windows Verkenner en voeg je een nieuwe netwerkschijf toe met als pad \\<je-opsi-server>\opsi_depot en log je in met de gebruiker adminuser. Start vervolgens het script opsi-client-agent\service_setup.cmd in een opdrachtregel met administratorrechten. Druk op Enter om de installatie te starten.

Als om een inlognaam gevraagd wordt, log je in met de gebruiker adminuser. Let op dat na de configuratie Windows automatisch opnieuw gestart wordt, dus zorg dat open bestanden zijn opgeslagen. Na het starten wordt vanzelf verbinding gelegd met je Opsi-server. Terug in de configuratie-editor van Opsi selecteer je links de Client List en klik je rechtsboven op de vernieuwknop. Je net toegevoegde Windows-pc komt dan vanzelf tevoorschijn.

Een erg handige functie van Opsi is om een software- en hardware-inventarisatie te maken. Om daarmee aan de slag te gaan, ga je in de configuratie van Opsi naar Product configuration en zoek je in de lijst naar swaudit. De software audit zoekt standaard niet naar de productsleutels. Om daarnaar wel te zoeken, klik je rechts op de optie keyfinder en zet je de optie op on.

Je kunt een Opsi-product uitvoeren of installeren op een client door eerst link je client aan te klikken en dan in de kolom Request Action voor set-up te kiezen. Dan wordt voor het inloggen de audit automatisch gestart. Je kunt de actie ook direct starten: klik dan met rechts op swaudit en kies voor Execute now (‘on_demand’). Herhaal deze stappen voor hwaudit om ook de hardware te inventariseren. Is de inventarisatie eenmaal klaar, dan kun je de resultaten inzien in Opsi via het tabblad Hardware information en Software inventory.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: windows 10, server, Systeembeheer, opsi

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI