Geen internet? Zo los je hardnekkige netwerkfouten op

Vroeg of laat zal het je overkomen: je hebt geen internet meer op je pc. Je kunt een of meer netwerkapparaten niet meer bereiken, of een netwerkfunctie werkt niet meer naar behoren. Het komt er dan vooral op aan zo gericht mogelijk naar de oorzaak van het euvel te zoeken en die is niet altijd even duidelijk. Wat nu?

We gaan er even vanuit dat je met een Windows-computer niet langer je netwerk of het internet op kunt. Het zou best kunnen dat hardware (zoals een defecte netwerkadapter) of software (foutieve netwerk- of firewallconfiguratie) van de pc aan de basis ligt, maar het kan bijvoorbeeld ook aan een kabelbreuk, vastgelopen router, defecte switch(poort) of een onbereikbare dhcp- of dns-service te wijten zijn. Het zal er dus op aankomen enigszins methodisch te werk te gaan om de oorzaak te duiden.

De logische eerste stap is nagaan of de verbinding wél lukt met een ander apparaat. Is dat niet het geval, herstart dan eerst je modem en (draadloze?) router en probeer het opnieuw.

Doet het euvel zich alleen bij je eigen computer voor probeer het dan eerst met de ingebouwde probleemoplosser: ga naar Instellingen / Netwerk en internet, klik op Probleemoplossing voor netwerken en volg de instructies van de wizard. Overigens vind je nog andere, ook netwerk gerelateerde probleemoplossers in het Windows Configuratiescherm: tik hier probleem in de zoekbalk in, klik op Probleemoplossing en open Netwerk en internet: je kunt nu uit een vijftal onderdelen kiezen.

Opdrachtprompt-commando's

Helpt dit niet dan kun je als administrator zelf enkele netwerkopdrachten uitvoeren vanuit de Opdrachtprompt:

Geeft je draadloze verbinding problemen dan kan het ook aan een corrupt netwerkprofiel te wijten zijn. Je roept de profielen dan eerst op met

netsh wlan show profiles

waarna je een specifiek profiel kunt weghalen met:

netsh wlan delete profile

Vanaf Windows 10 (versie 1607) kun je ook alle geïnstalleerde netwerkadapters laten verwijderen met de bijbehorende instellingen. Ga naar Instellingen / Netwerk en internet / Status en kies Netwerk opnieuw instellen. Na een herstart van de pc worden de netwerkadapters dan opnieuw geïnstalleerd met de initiële instellingen.

Houd er wel rekening mee dat je bepaalde netwerksoftware, zoals vpn-clientsoftware of virtuele hyper-v-switches, wellicht moet herinstalleren.

Corrupte lsp

Het kan ook wel gebeuren dat een corrupte lsp (layered service provider) voor een onbetrouwbare Winsock zorgt, ook al worden lsp’s steeds meer genegeerd in Windows. Een lsp is een stukje software dat toegang heeft tot het tcp/ip-verkeer dat door je netwerkkaart gaat en op die manier voor zinvolle uitbreidingen kan zorgen. De keerzijde van de medaille is dat ook malware een lsp kan injecteren.

Je controleer de sockets via Windows-toets+R waarna je Msinfo32 uitvoert. Hier open je dan Onderdelen / Netwerk / Protocol. Nog meer informatie levert het opdrachtregelcommando

netsh winsock show catalog

je op. Je kunt de lsp’s weliswaar resetten met

netsh winsock reset catalog

maar dan worden eventueel extra geïnstalleerde, bonafide lsp’s ook weggehaald. Een selectiever oplossing is het gratis tooltje LSP Fix, dat je als administrator dient uit te voeren. Geeft deze tool problemen aan, dan kun je I know what I’m doing […] selecteren om vervolgens de ongewenste dll(‘s) weg te halen.

Geen internet

© PXimport

Software voor netwerkherstel

Er zijn ook enkele gratis tools waarmee je verschillende mogelijke connectieproblemen vanuit één grafische interface kunt aanpakken. Eén ervan is Complete Internet Repair. Een andere tool is NetAdapter Repair All-in One.

Beide programma’s start je als administrator op, waarna je een reeks herstelingrepen krijgt aangeboden. De aangeboden functies in beide tools overlappen elkaar grotendeels – je kunt bijvoorbeeld de dns- en arp-cache of het hosts-bestand (de lokale dns, zeg maar) legen, de Winsock herstellen of de proxyserver-configuratie resetten. Deze laatste twee opties vind je bij NetAdapter Repair trouwens onder de knop Advanced Repair.

Verder is het aan te raden om eerst een systeemherstelpunt aan te maken, voordat je een van de tools gebruikt.

Geen internet

© PXimport

Netwerkadapter controleren

Vergeet overigens niet om ook even de status van je netwerkadapter(s) te controleren. Dat vanuit Instellingen / Netwerk en internet / Ethernet, waar je Adapteropties wijzigen selecteert. Vanuit het contextmenu van een netwerkadapter kun je de Status opvragen en die ook weer Inschakelen. Even uit- en dan weer inschakelen kan trouwens sowieso wel eens helpen om een nukkige adapter weer aan de praat te krijgen.

Het je onlangs een Windows-update uitgevoerd en zijn de netwerkproblemen kort erna ontstaan dan is het goed om even na te gaan of de driver van je netwerkadapters is aangepast: je kunt dan overwegen naar de vorige driver-versie terug te keren. Druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit. Rechtsklik op je netwerkadapter, kies Eigenschappen, open het tabblad Stuurprogramma, selecteer Vorig stuurprogramma en volg de verdere instructies.

Is deze optie niet zichtbaar, ga dan op de website van de producent na of er eventueel een recentere driver voor je netwerkadapter beschikbaar is.

Dns-server controleren

Gaat het (alleen) om een internetconnectieprobleem, waarbij je wel naar een ip-adres kunt pingen maar niet naar een webadres, controleer dan je dns-service. Check met ipconfig /all of er een dns-server voor je actieve netwerkadapter is ingesteld.

Is dat niet het geval dan regel je dat alsnog op je router en/of in het eigenschappenvenster van je netwerkadapter. Je controleert als volgt of de ingestelde dns-server wel correct functioneert. Voer nslookup uit op de opdrachtregel, tik server in gevolgd door de naam of het ip-adres van de dns-server die je wilt testen. Druk op enter en vul een willekeurige url in. Een goed werkende dns-server hoort nu een respons zonder time-outs te geven.

Eventueel kun je de dns-servers van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4) of de snelle(re) dns-servers van Cloudflare (1.1.1.1 en 1.0.0.1) gebruiken (zie ook https://1.1.1.1/nl).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten