Eigen cloud-server maken met Unraid en ownCloud

© PXimport

Eigen cloud-server maken met Unraid en ownCloud

Geplaatst: 2 december 2020 - 09:02

Aangepast: 25 november 2022 - 10:40

Bastiaan Vroegop

Waarom zou je iedere maand trouw geld betalen aan diensten zoals Dropbox, als je zelf ook gewoon een clouddienst kunt opzetten? Met een thuisserver kun je net zo makkelijk een eigen cloudmap maken. In dit artikel gaan we een eigen cloud-server maken met behulp van Unraid en ownCloud.

Inmiddels gebruiken we alweer bijna vijftien jaar allerlei clouddiensten. Met een stukje software zet je een map op de computer in de cloud, zodat je er vervolgens bij kunt vanaf je andere pc, tablet of smartphone. Werk je iets bij op één machine? Dan staat die aangepaste variant overal. Hartstikke handig, want het voortdurende kopiëren/plakken naar usb-sticks begon vervelend te worden.

Klein pijnpunt: bij de meeste clouddiensten krijg je maar een klein beetje ruimte. Dropbox geeft je 2 GB opslag, bij Apple moet je het doen met 5 GB en zelfs de 15 GB bij Google voelt anno 2020 beperkt. Wil je meer ruimte, dan moet je iedere maand geld betalen. En betaal je een maandje niet? Dan krimpt je cloudmap weer en word je bestookt met mails en waarschuwingen, omdat je niet meer de vereiste ruimte hebt.

Gelukkig is er ook een simpel alternatief om het ‘gewoon’ allemaal zelf te doen. Met een gewone computer omslachtig en onhandig, maar in combinatie met een thuisserver heb je in een handomdraai je eigen Dropbox-alternatief draaiend. Eentje met zoveel ruimte als je er zelf in stopt, zonder abonnementskosten.

We gebruiken in deze workshop het programmaatje ownCloud. Dat is gratis te downloaden mits je hem voor privégebruik installeert of zzp’er bent. Het is van belang dat je Unraid op je thuisserver hebt geïnstalleerd, waar we ownCloud bovenop plaatsen. Heb je dat nog niet gedaan, lees dan eerst ons artikel over het installeren van Unraid.

Owncloud aan Unraid toevoegen

Controleer goed of je de stappen in de voorgaande Unraid-workshop hebt gevolgd en het apps-tabblad hebt toegevoegd. Klik hierop en tik in het zoekveld ownCloud. Als het goed is, krijg je meerdere opties te zien: selecteer degene die ook van het bedrijf ownCloud afkomstig is.

Op het getoonde scherm staan drie maplocaties aan de rechterzijde getoond. Dit is waar ownCloud de bestanden lokaal zal bewaren. Controleer of deze map ergens onder /mnt/user/ staat; dit is de verzameling van alle opslagruimte op al je schijven. Wil je per se een specifieke schijf gebruiken, dan kun je kiezen voor /mnt/disk1/ of een ander nummer, maar dat is niet aan te raden.

Nadat je op Apply drukt, wordt ownCloud automatisch voor je geïnstalleerd. Wacht tot alle download- en installatiemeldingen voorbij zijn gekomen en druk op Finish. Vervolgens kun je onder Apps op het icoontje van ownCloud drukken en klikken op WebUI. In de adresbalk verschijnt de locatie waarop je de website van je eigen cloudserver voortaan kunt vinden.

 

© PXimport

Op het getoonde scherm kun je een beheerdersaccount aanmaken, waarna je meteen toegang krijgt tot je cloudmap. Een paar dingen zijn al voor je aangemaakt, waaronder mappen voor documenten en foto’s. Ook staat er een pdf met een uitgebreide handleiding in je map. Rechtsboven kun je op je naam klikken, waarna je op Gebruikers drukt om vrienden en familie toegang te geven. Je kunt daarbij inperken hoeveel data ze hebben, zodat een gebruiker niet ineens je hele server volgooit met rotzooi.

Helemaal klaar ben je nog niet. Hoewel ownCloud geïnstalleerd staat, heb je alleen toegang tot de cloudmap als je op hetzelfde netwerk zit. Om volledige toegang te krijgen, moet je de instellingen van je router induiken, waar je voor het ip-adres van je thuisserver de poorten 80 en 443 moet openstellen. Realiseer je wel dat dit niet zonder risico is: in kwaadwillenden kunnen via de openstaande poorten ook proberen binnen te komen. Om de verbinding goed te beveiligen, kun je het beste een beveiligingscertificaat kopen en plaatsen in de ownCloud-map SSLCerts.

Owncloud op andere apparaten gebruiken

Vervolgens download je vanaf owncloud.org/download de clients voor jouw respectievelijke apparaten. Voor Android en iOS zijn er mobiele apps, terwijl je op macOS, Windows en Linux een programma kunt installeren om een lokale map te synchroniseren.

Bij het opstarten van deze software krijg je altijd als eerst de vraag om het domein van je ownCloud in te voeren. Dat is je externe ip-adres gevolgd door een dubbele punt en poort 8000. Je vindt dit ip-adres door een site zoals whatsmyip.org te bezoeken. Heb je een dynamisch ip-adres, gebruik dan Duck DNS om een vast adres te maken.

Vul vervolgens de zojuist aangemaakte inloggegevens in om in te loggen. Ziedaar: je hebt nu overal toegang tot je zelfgemaakte clouddienst.

 

© PXimport

OwnCloud heeft prima apps om overal je bestanden mee te bekijken, maar andere apps met een cloudkoppeling ondersteunen zelden de software: vaak vind je daar alleen de optie om in te loggen met populaire apps zoals Dropbox en iCloud.

In een groeiend aantal apps vind je echter ook de mogelijkheid om met WebDAV in te loggen. Dat is een breder protocol dat door allerlei apps gebruikt wordt om toegang te krijgen tot een cloudmap, waaronder ook ownCloud.

Bij het aanklikken van WebDAV moet je een domein invullen. Dat is het externe ip-adres van je ownCloud-server gevolgd door :8000//remote.php/dav/files/jouwnaam/. Vul daarbij in plaats van jouwnaam je gebruikersnaam in. Als je om een wachtwoord wordt gevraagd, vul dan je informatie van OwnCloud in. Nu kun je maar raak bestanden synchroniseren, veilig én gratis!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten