Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van juni

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Monitor webverkeer op Android met Packet Capture

In de vorige editie van Draadbreuk hadden we het even over de applicatie Burp, waarmee je het webverkeer van je mobiele apparaat kunt monitoren. Android-gebruikers hebben het echter nog makkelijker met de gratis app Packet Capture van Grey Shirts, waarmee je zelfs alle dataverkeer kunt afluisteren. Die is verkrijgbaar in de Play Store en maakt slim gebruik van een vpn-service waarlangs al het dataverkeer wordt geloodst. Om ook het https-verkeer te kunnen analyseren moet je na de installatie van de app Install certificate selecteren.

Je krijgt dan de opgevangen data te zien, inclusief protocol, doeladres en tijdstip. Nog meer details komen beschikbaar wanneer je zo’n pakket aantikt. Je kunt de datastromen ook in een of beide richtingen bewaren (upstream/downstream), desgewenst in pcap-formaat, zodat je de streams bijvoorbeeld ook in een tool als WireShark kunt openen en analyseren.

Bandbreedte optimaliseren in Windows 10

Windows heeft er sinds de FCU (Fall Creators Update) een extra functie bij om de snelheid en de bandbreedte te bepalen waarmee updates voor je systeem en de geïnstalleerde apps worden binnengehaald, of naar andere toestellen binnen je eigen netwerk worden gedistribueerd. Daartoe open je de Windows Instellingen en kies je achtereenvolgens Bijwerken & beveiliging / Windows Update / Geavanceerde opties / Delivery Optimization.

Vervolgens klik je op Activiteitsbewaking, waar je de download- en uploadstatistieken kunt raadplegen. Om de bandbreedte voor downloads en/of uploads evenals de maandelijkse uploadlimiet in te stellen, hoef je alleen maar Geavanceerde opties aan te klikken, een vinkje bij de gewenste optie(s) te plaatsen en via een schuifknop de optimale grenswaarde(n) in te stellen.

Media has no description

© PXimport

Traceer netwerkpakketjes met Open Visual Tracerouter

Je wilt misschien wel eens weten welke route de datapakketjes vanaf je eigen systeem tot aan de bestemming afleggen, zoals naar een webserver tijdens het surfen. Daar kun je uiteraard het ingebouwde traceroute-commando voor inzetten (traceroute in Linux; tracert in Windows, zoals: tracert www.pcmweb.nl). Je krijgt dan de tussenliggende hops te zien, inclusief de hostnaam, ip-adres en de respectieve latentietijden. Op die manier zie je ook meteen waar zich eventueel de vertragende factor bevindt.

De gratis opensource-tool Open Visual Tracerouter koppelt deze functionaliteit aan een GeoIP-database, zodat je de route meteen ook op een wereldkaart uitgetekend ziet. Je kunt ook de latentie en de dns-lookup-tijd (in ms) zien, evenals de afstand in km tussen elke hop. Een whois-knop bezorgt je meer informatie over de bijhorende domeinnaam. Het programma heeft dankzij het mee-geïnstalleerde WinPcap ook een rudimentaire sniffer-functie aan boord, waarbij je zelf bepaalt welke protocollen en poorten je wilt monitoren.

Maak een wifi-rapport met NetAdapter Repair All-in-One

Het kan gebeuren dat je wel wifi hebt, maar dat je toch niet het internet op kunt. De mogelijke oorzaken – en oplossingen – zijn legio: een reset van je modem/router kan helpen, of het verwijderen van je draadloze netwerkprofiel (via netsh wlan show profiles en netsh wlan delete profile <naam_van_profiel>), of een reset van bepaalde netwerkinstellingen met een gratis tool als NetAdapter Repair All-in-One (portable tool uit te voeren als administrator).

Raak je niet meteen uit het slop, dan is wellicht een grondiger studie van je wifi-configuratie geboden. Die kan Windows zelf je bezorgen, via het commando netsh wlan show wlanreport. Voer dit als administrator uit vanaf de opdrachtregel. Dit commando levert een lijvig html-rapport op (standaardlocatie: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WlanReport\wlan-report-latest.html) dat je in je browser kunt bekijken. Hier vind je informatie over het interpreteren van dit rapport.

Media has no description

© PXimport

P2P (foto)back-ups met Resilio Sync Home

De kans is groot dat je van een cloudopslagservice als Google of Apple gebruikt maakt om automatisch foto’s van je mobiele apparaat te back-uppen. Voel je je er echter niet zo comfortabel bij om al je foto’s zomaar aan een externe partij toe te vertrouwen, dan kun je een alternatief overwegen, zoals Resilio Sync Home. De gratis editie kent wel enkele beperkingen.

De dienst gebruikt P2P-technologie (er belanden geen data op de servers van de aanbieder) en laat je toe foto’s en andere data met je ‘persoonlijke cloud’ te synchroniseren, zoals op een pc of een nas. Je gaat in een notendop als volgt aan de slag.

Download de desktopversie, beschikbaar voor macOS, Linux en Windows, en installeer die. Laat Resilio Sync automatisch opstarten als service en voer een gebruikersnaam in.

Op je mobiele apparaat installeer je vanuit de store de gratis client-app Resilio Sync. Vul ook hier je gebruikersnaam in en sta de gevraagde machtigingen toe. Via de plusknop kies je Back-up toevoegen, Back-up van camera toevoegen, waarna je de bijhorende link met de deelknop verstuurt, bijvoorbeeld via e-mail.

Open deze mail op je pc en klik de link aan. Klik op Resilio Sync openen, voer een geschikte locatie in voor de uploads (back-ups) en bevestig met Verbinding maken. In je mobiele app keur je de aanvraag nog even goed, waarna de uploads meteen van start gaan. Om te vermijden dat die uploads ook via je 3G/4G-verbinding gaan, open je Instellingen en zet je de optie Mobiele dataverkeer gebruiken uit.

Hier vind je bovendien instructies en tools om de service op je nas te installeren. Dat lukte ons probleemloos op een Synology DS-214 met behulp van deze cpu-analyse en het juiste spk-bestand.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten