Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van augustus

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Netwerkprofiel wijzigingen Windows 10

Windows 10 kent een profiel toe aan elk netwerk waarmee je verbinding maakt. Er zijn de categorieën Openbaar of Privé, en wanneer de pc deel uitmaakt van een domein, komt daar nog de categorie Domein bij. Deze aanduidingen lijken triviaal, maar zijn dat niet. Het profiel dat gekozen is voor de netwerkverbinding bepaalt namelijk voor een deel de configuratie van de Windows Firewall en enkele aanverwante instellingen.

Kies je voor Privé, dan wordt bijvoorbeeld de functie bestands- en printerdeling geactiveerd en wordt het apparaat zichtbaar voor andere apparaten op het netwerk. Bij het profiel Openbaar is het apparaat onzichtbaar en worden de printer of mappen niet delen op het netwerk.

Er zijn meerdere methoden om een gekozen profiel te wijzigen. De snelste is via PowerShell. Start PowerShell op als Administrator en voer het commando

Get-netconnectionprofile

uit om een overzicht te krijgen van de huidige instellingen. Om het profiel te wijzigen, gebruik je het commando

Set-NetConnectionProfile

gevolgd door de optie -Name met tussen aanhalingstekens de naam van het netwerk (zoals je die bij het vorige commando hebt gekregen) en daarna de optie -NetworkCategory gevolgd door Public of Private afhankelijk van het profiel dat je wilt kiezen.

netwerk

© PXimport

Extra opslag voor ESXi

Heb je een eigen virtualisatieserver gebouwd met de gratis VMware vSphere ESXi-hypervisor, maar komt de machine opslagruimte te kort? Gebruik dan een nas die in hetzelfde netwerk zit als opslaguitbreiding voor de ESXi-server. Log eerst in op de nas en schakel bij de Bestandservices / NFS de NFS-service in. Je kunt nog een gebruikersnaam en wachtwoord instellen, maar nodig is dat niet. Ga dan naar de Gedeelde map en maak een nieuwe map aan. Geef niemand behalve de admin toegang en klik op NFS-Machtigingen. Klik op Maken en geef hier bij Hostnaam of IP het ip-adres van de ESXi-server op. Laat de andere opties ongemoeid en klik op OK.

Kijk nu onderin het scherm, daar staat bij Pad koppelen de gegevens die nodig zijn om op de ESXi-server de map toe te voegen. Noteer het pad en log in op de ESXi-server. Ga naar Storage / New datastore / Mount NFS datastore / Next. Typ een naam, bij NFS-server zet je het ip-adres van de nas en bij NFS share het pad dat je hebt overgenomen. Klik daarna op Next / Finish. De opslagcapaciteit van de ESXi-server is uitgebreid met die van de nas. Je kunt deze net zo gebruiken als de opslag op de ESXi-server zelf, dus voor bestanden, maar ook om virtuele machines te maken. De snelheid van de nas en NFS is hoog genoeg om deze vm’s ook gewoon te gebruiken.

netwerk

© PXimport

Netwerktest met PowerShell

Een handig PowerShell-commando (cmdlets genoemd) is Test-Netconnection. Hiermee kun je heel snel de internetverbinding testen, maar ook heel specifieke tests uitvoeren. Start PowerShell en typ achter de opdrachtprompt het commando

Test-NetConnection

Druk op Enter en de meest basale test wordt uitgevoerd: de bereikbaarheid van de internetbeacon.msedge.net-server op internet wordt getest. Het resultaat verschijnt doorgaans na enkele seconden. Maar je kunt ook heel specifiek de beschikbaarheid van een bepaalde poort testen, bijvoorbeeld met:

Test-NetConnection -port 443 -computer naamcomputer

Hierbij vul je in plaats van naamcomputer de werkelijke naam van een apparaat in op het netwerk.

Een cmdlet dat er sterk op lijkt, is Test-Connection. Dit is een soort eigentijdse ping, maar met handige extra opties. Je kunt bijvoorbeeld meerdere servers pingen via:

Test-Connection -computername computer1, computer2

Hierbij zijn de aanduidingen computer1 en computer2 placeholders voor apparaten op het netwerk, die moet je dus zelf invullen. Met de optie -source kun je zelfs een ping van een ander apparaat uit versturen, vooropgesteld dat daar de rpc-service actief is en je de benodigde inloggegevens opgeeft.

netwerk

© PXimport

Widgets in UniFi-app

In de software van Ubiquiti was tot kort geleden de weergave van de UniFi-netwerkapparatuur beperkt tot een standaardweergave, maar na een upgrade naar de meeste recente controllersoftware kunnen gebruikers zelf dashboards maken. Ubiquiti biedt een selectie kant-en-klare widgets waarmee de dashboards gevuld kunnen worden. De dashboards zijn daarna ook beschikbaar in de UniFi-app voor smartphone en tablet, maar het aanmaken gebeurt voorlopig nog in de webinterface van de controller.

Upgrade voor deze nieuwe mogelijkheid eerst de controller-firmware en software (in die volgorde) naar de nieuwste versie, minimaal versie 5.9. Log in op de UniFi-app of webinterface en kies Meer / Onderhoud. Blader naar Cloud Key Firmware / Controller. Klik op Voer update door. Log nadat de controller is herstart opnieuw in en kies Dashboard / WiFi Metrics. Klik op het plusteken of selecteer Add custom dashboard in het menu. Geef het nieuwe dashboard een naam en klik op OK. Sleep nu de gewenste widgets van boven in het scherm naar de preview eronder, tot het dashboard klaar is. Klik op Done. Terug in het hoofdvenster selecteer je in het menu het nieuwe dashboard. De volgende keer dat je inlogt, wordt automatisch het laatst geopende dashboard geopend.

Om in de app het nieuwe dashboard te zien, klik je op Dashboard en selecteer je de gewenste weergave in het menu rechts.

netwerk

© PXimport

Snel netwerkverbindingen openen

Soms lijkt het alsof Windows volgens Microsoft vooral een soort ‘Windows voor dummies’ moet worden. Alle functies die je als eindgebruiker nodig hebt om een pc te kunnen configureren of aan te passen, worden steeds verder weggestopt of verdwijnen in het Instellingen-menu, de opvolger van het Configuratiescherm. Dit geldt ook voor veel netwerkinstellingen. En dat zou niet zo erg zijn, als de hoeveelheid muisklikken die nodig is om een functie te bereiken niet ook steeds groter zou worden.

Voor een snel overzicht van alle netwerkverbindingen (actief, niet-actief, in- of uitgeschakeld), gewoon zoals het voorheen was in Windows 7 en eerder, open je het startmenu en typ je de zoekopdracht ncpa.cpl in gevolgd door Enter. Meteen opent het oude vertrouwde overzicht met Netwerkverbindingen. Heb je dit graag als snelkoppeling op het bureaublad, klik dan met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling en voer als opdracht in C:\Windows\System32\ncpa.cpl. Bevestig met OK.

netwerk

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten