De beste managed switches getest

beste managed switches

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op pagina 2
We stellen steeds meer eisen aan kleine bedrijfs- en thuisnetwerken. Switches verbinden netwerkapparaten met elkaar, dus het is logisch dat we dan ook vooral betere netwerkswitches willen. Gelukkig zijn die niet alleen slimmer, maar ook betaalbaarder dan ooit. Dit zijn enkele van de beste managed switches van het moment.

Je kunt netwerkapparaten met elkaar verbinden via een hub of switch. Beide zijn een soort netwerkschakelkasten, maar een switch is slimmer dan een hub. Hoe slim hangt af van het type switch. Voor kleine bedrijfsnetwerken en thuisnetwerken volstaat een zogenaamde laag of ‘layer’ 2- (L2) switch die opereert in de tweede laag van het bekende osi-netwerkmodel. Een switch leert het mac-adres van elk netwerkpakket dat langs elke poort passeert. Zo weet de switch welke pakketten voor welke knooppunten bestemd zijn en stuurt hij ze alleen door naar die poort waarop het bestemmingsstation is aangesloten. Vergelijk dat met een hub, die elk pakket altijd naar elke poort stuurt, wat onnodig netwerkverkeer veroorzaakt en dus de beschikbare bandbreedte vermindert.

Een beheerde switch kun je instellen, in tegenstelling tot een gewone switch die volledig automatisch werkt. Zo verleen je bepaalde soorten netwerkverkeer voorrang via quality of service (QoS), naar keuze globaal of voor één of meer poorten. Vaak regel je ook andere zaken via het beheer, zoals het netwerkverkeer op bepaalde poorten beperken via ‘flow control’ of virtuele netwerken (vlan’s) creëren waarbij je je netwerk in verschillende segmenten indeelt. Zo kun je voorkomen dat een zwaar belast netwerksegment (denk aan gamen) de ‘gewone’ segmenten onnodig belast. Meestal kun je ook netwerkpoorten aan elkaar koppelen voor een hogere doorvoersnelheid.

Daarnaast hebben beheerde switches meestal beveiligingsinstellingen waarmee je je netwerk tegen DoS-aanvallen beschermt. Ook analysefunctionaliteit om kabelproblemen op te sporen of het netwerkverkeer tot op pakketniveau te monitoren zijn vaak aanwezig. Je hoeft niet al die mogelijkheden te benutten. Ook een managed switch werkt direct na het aanzetten en verschilt daarin niet van een gewone switch. Maar als je iets wilt veranderen aan de instellingen kan dat.

beste managed switches
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

D-Link DGS-1210-10

beste managed switches

Deze achtpoortenswitch is groter en zwaarder dan de andere achtpoortenswitches in deze test. Dat ligt aan de interne voeding. Deze wordt passief gekoeld en maakt dus geen lawaai. Naast acht gigabit-ethernetpoorten heeft de DGS-1210-10 Gigabit Smart Switch twee optische gigabit sfp-sleuven voor up- en downlinkverbindingen via glasvezel. Deze switch bestaat ook in een iets duurdere P-versie met PoE op alle acht ethernetpoorten met een totale maximale belasting van 78 watt.

Alle mogelijkheden die je kunt wensen in een switch zijn aanwezig. De meer geavanceerde features zijn vooral van belang in een bedrijfsomgeving. We denken dan aan voice-vlan en de bijbehorende noodzakelijke ondersteuning voor het lldp-autodetectieprotocol, authenticatie via 802.1x of radius, beveiliging tot op poortniveau en volledige ipv6-ondersteuning (‘dual-stack’). Ook is er uitgebreide bescherming tegen DoS-aanvallen, waaronder D-Link’s eigen Safeguard Engine die de effecten van een pakketaanval automatisch probeert te verminderen zodat de switch nooit compleet vastloopt. Je kunt twee groepen van gebundelde poorten creëren, naar keuze met statische ‘link aggregation groups’ (lags) of met lacp.

D-Link geeft standaard vijf jaar garantie, maar als je de switch binnen de dertig dagen na aankoop registreert krijg je een levenslange beperkte garantie. Het beheer kan via het web, via een telnet-opdrachtregel (‘in-band cli’) of via D-Link Network Assistant (DNA)-software, verkrijgbaar als universele web-app in Chrome of als Windows-software. DNA kan de firmware van meerdere D-Link switches in één keer vernieuwen. Alle beheeropties zijn in overzichtelijke menu’s gegroepeerd.

D-Link DGS-1210-10

Prijs: € 107,-
Website: dlink.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Interne voeding
 • Uitgebreide features
 • Stil
 • Minpunten
 • Geen Nederlands
 • Handmatige firmware-upgrade

D-Link DGS-1210-24P

beste managed switches

Deze 24-poortenswitch draait dezelfde software en biedt dezelfde mogelijkheden als de DGS-1210-10. Als extra heeft deze switch twaalf PoE-poorten, vandaar de P achter de typeaanduiding. Die vrijwel identieke DGS-1210-24 zonder PoE is ventilatorloos en maakt dus geen lawaai. Dat geldt niet voor de DGS-1210-24P: die is te lawaaiig om in een gewone werkruimte te gebruiken.

De platformonafhankelijke Chrome DNA web-app herkent deze switch niet. De Windows-versie van DNA, meegeleverd op cd of te downloaden van de supportsite, herkent hem wel. Functioneel is er geen verschil met de webapp. Je kunt met DNA beperkte beheertaken uitvoeren, zoals nieuwe firmware toepassen (na deze eerst zelf te downloaden) en het vaste ip-adres wijzigen in dhcp, bootp of een statisch adres. Het kan tot vijf minuten duren voor het nieuwe adres actief is. Daarna kun je het webbeheer starten, dat verder exact hetzelfde werkt zoals bij de DGS-1210-10.

Er zijn natuurlijk enkele extra menu’s, met name voor wat betreft de PoE-instellingen. Een beperkt aantal opties zijn anders gegroepeerd, bijvoorbeeld de IPv6-instellingen die bij de grote switch in een apart menu zijn ondergebracht, terwijl ze bij de kleine in het systeemmenu staan. Nog een verschil is dat je hier in tegenstelling tot bij de kleinere switch bij het eerste gebruik van het webbeheer niet verplicht wordt om de logingegevens (‘admin/admin’) in een veiligere, unieke combinatie te veranderen.

D-Link DGS-1210-24P

Prijs: € 354,-
Website: dlink.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitgebreide features
 • PoE op alle poorten
 • Interne voeding
 • Minpunten
 • Lawaaiig
 • Geen Nederlands
 • Handmatige firmware-upgrade

Netgear GS108Ev3

beste managed switches

Met acht poorten is dit is de op één na kleinste switch in Netgear’s Plus Series managed switches. Het stevige metalen chassis is passief gekoeld via sleuven op beide zijkanten. Netgear onderstreept de bouwkwaliteit met een levenslange (beperkte) garantie. De externe voeding is even compact als bij de Nighthawk-switch. Ook inzake specificaties lijken beide switches sterk op elkaar, maar deze GS108Ev3 is wel bijna de helft goedkoper. Dezelfde switch bestaat ook in een PoE-versie en heeft dan een P in de productnaam.

Onderaan zijn er twee uitsparingen waarmee je deze switch tegen een wand of muur kunt bevestigen. Net zoals de Nighthawk heeft deze switch verbeterde multicast- en QoS-ondersteuning. Ook energiezuinig ethernet wordt ondersteund, maar over de ‘latency’ zegt Netgear in tegenstelling tot bij de Nighthawk niets. Extra’s tegenover die gamingswitch zijn ‘loopback’-detectie en een ingebouwde kabeltester. Port trunking wordt echter niet ondersteund, die is er alleen bij de Plus-switches met minstens zestien poorten.

Je spoort de switch in je netwerk op via het Prosafe Plus Configuration Utility die meegeleverd wordt op cd, maar ook gedownload kan worden. Je kunt de switch volledig daarmee beheren, maar het kan ook via de ingebouwde webinterface. Die kopieert min of meer de interface van de Windows-software en biedt dezelfde configuratiemogelijkheden.

Netgear GS108Ev3

Prijs: € 41,-
Website: netgear.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Bouwkwaliteit
 • Lage prijs
 • Stil
 • Minpunten
 • Geen poortkoppeling
 • Engelstalig beheer
 • Handmatige firmware-update

Netgear GS408EPP ProSafe Easy Mount

beste managed switches

Netgear is het met zichzelf niet eens over de naam van deze achtpoorten-PoE-switch. Op de sticker op de onderkant, de website en in folders heet hij ProSafe Easy-Mount, maar de meegeleverde papieren installatiegids heeft het over een Click Switch. Belangrijk is dat je deze vrij omvangrijke en zware achtpoortenswitch met interne voeding vrijwel overal kunt monteren. Dus niet alleen op een desktop, tegen een muur of in een rek, maar ook bijvoorbeeld aan een paal, op de onderkant van een bureau of zelfs in het plafond.

In een 1U-reksleuf passen trouwens twee van deze switches als je ze ‘back to back’ monteert. Onderaan en aan de achterkant heeft het chassis-montagegaten, daarin passen de meegeleverde beugels. Deze switch biedt dezelfde mogelijkheden als de GS108Ev3, maar heeft als extra portkoppeling en een bijkomende vierde prioriteitswachtrij voor 802.1p QoS. PoE werkt op elke poort, met een maximale totale belasting van 124 watt.

De koeling door twee interne ventilatoren moet je er wel bijnemen, maar van alle geteste switches met actieve koeling maakt deze het minste lawaai. Het beheer is hetzelfde als bij de GS108Ev3.

Netgear GS408EPP ProSafe Easy Mount

Prijs: € 282,-
Website: netgear.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Flexibel te monteren
 • Bouwkwaliteit
 • Levenslange garantie
 • Minpunten
 • Hoorbare ventilatoren
 • Engelstalig beheer
 • Handmatige firmware-update

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Netwerk

Tags: switch, dlink, router, netgear, tplink, ubiquiti