De beste goedkope routers getest

beste goedkope routers

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder voor TP-Link en Netgear
Hoe sterk moet je inboeten op snelheid en features als je aankoopbudget voor een router beperkt is is? We hebben zeven van de beste goedkope routers van merken als Netgear, Asus en AVM voor je getest om daar achter te komen.

Voor een topmodel wifi-router betaal je soms tot wel 400 euro of méér. Dat betreft dan apparaten met meerdere antennes en ondersteuning voor meerdere zend- en ontvangstkanalen, die de nieuwste technieken gebruiken om zo hoog mogelijke draadloze doorvoersnelheden te bereiken en die beschikken over krachtige cpu’s en massa’s ram.

Al die kracht kan nuttig zijn in een omgeving met heel veel draadloze apparaten die veelvuldig tegelijkertijd gebruikmaken van het netwerk. In veel situaties is al die draadloze netwerkkracht echter overkill. De meeste laptops, smartphones, tablets en streamers hebben immers maar één of twee zend- en ontvangstantennes en een router met meer zend- en ontvangstkanalen helpt dan niet.

Zulke krachtige wifi-routers kunnen uiteraard tegelijkertijd wel méér draadloze apparaten bedienen dan een exemplaar met minder ‘streams’ en een zwakkere processor. Maar in een situatie waar er typisch slechts een handvol draadloze apparaten tegelijk actief is, volstaat een minder krachtige, goedkopere router. Denk aan een klein kantoor, kleine woning, appartement, studentenkamer, of bijgebouw.

Wij hebben zeven van dergelijke budgetrouters getest die tussen de 90 en 120 euro kosten. Het zijn allemaal dualband-wifi-routers met mu-mimo ‘beamforming’-antennes die tegelijk de 2,4GHz- en 5GHz-wifi-frequenties bedienen. Sommige van deze routers verwerken in één keer twee zend- en twee ontvangst-kanalen. Andere doen er tegelijkertijd zelfs drie.

We beoordelen de functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, gewone netwerksnelheid, draadloos bereik en, indien van toepassing, de usb-snelheid.

beste goedkope routers
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

ASUS RT-AC58U

beste goedkope routers

De ASUS RT-AC58U is bijna even compact als de ZyXEL NBCG6617, maar heeft vier in plaats van twee vast gemonteerde positioneerbare antennes, netjes verdeeld over de achter- en zijkanten. Op een apart papiertje raadt ASUS je aan om de antennes aan de zijkanten 45° open te zetten voor een beter bereik. Ze klikken trouwens in die positie vast, zodat je niet hoeft te raden wat precies 45 graden is. De bruto wifi-snelheid bedraagt 867 + 400 Mbit/s, door ASUS naar boven toe afgerond tot AC1300.

De enige usb 3.0-poort bevindt zich vooraan. De geel en blauw gekleurde gigabit lan- en wan-poorten bevinden zich achteraan, samen met een grote drukknop voor de stroom en een piepklein exemplaar voor wps. Er is geen aparte knop om het wifi-signaal fysiek uit te schakelen. Bovenop zien we zes blauwe status-leds. De vier lan-poorten hebben geen status-leds, ook niet achteraan.

Op de onderkant zijn alleen de default-waarden voor het beheer geprint, niet die voor het wifi-signaal. Dat hoeft ook niet, want beide wifi-frequenties staan standaard open. De Quick Start-gids is uiterst beknopt, maar wat visueel in het Engels wordt getoond op twee kleine pagina’s wordt verderop in het boekje nog eens zeer kort tekstueel herhaald in verschillende talen, inclusief het Nederlands.

Je start het gebruik door te surfen naar router.asus.com. Probleem: bij ons verschijnt het beheer dan in het Chinees! Gelukkig zien we rechts bovenaan een uitklapmenu waarmee we een andere taal kunnen selecteren. Helaas ontbreekt het Nederlands. Nadat we overschakelen op het Engels wordt ons eerst gevraagd het standaardwachtwoord in iets unieks te wijzigen. Opnieuw ‘admin’ kiezen mag gelukkig niet.

Vervolgens wordt gevraagd om wifi-wachtwoorden en eventueel nieuwe ssid’s voor beide frequenties te kiezen. Als we het wachtwoord leeg proberen te laten, krijgen we een waarschuwing dat dit een slecht idee is, maar als we per se willen kunnen we wél doorgaan. We kiezen toch maar voor een veilig uniek wachtwoord … Daarna checkt de wizard op nieuwe firmware en wordt die eventueel toegepast. Dit duurt ongeveer drie minuten.

Het beheer is aangepast aan mobiele browsers en is ingedeeld in menu’s, tabs en pictogrammen. De instellingenlijst is erg uitgebreid, maar bij de meeste opties krijg je een beetje uitleg. Behalve als dlna upnp- kan deze router ook als ITunes-mediaserver optreden.

ASUS RT-AC58U

Prijs: € 109,-
Website: asus.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Compact
 • Uitgebreid beheer
 • Snel
 • Minpunten
 • Wifi niet fysiek uit te schakelen
 • Ingebruikname initieel Chinees
 • Geen gebruiksklare alternatieve firmware

AVM FRITZ!Box 4040

beste goedkope routers

De rood-grijze AVM Fritz!Box 4040 levert bruto snelheden tot 400 Mbit/s in de 2,4GHz- en tot 886 Mbit/s in de 5GHz-frequenties, ofwel AC1300 gecombineerd. Deze compacte wifi-router heeft achteraan twee ‘vinnen’, uitsteeksels met daarin intern gemonteerde antennes. Desondanks heeft deze Fritz!Box het beste bereik van alle geteste routers.

Vooraan heeft het volledig van kunststof vervaardigde apparaatje vijf status-leds. Bovenaan zijn er drukknoppen voor wps en het in- of uitschakelen van wifi. Op de zijkant is er een zwarte usb 2.0-poort en achteraan een blauw usb 3.0-exemplaar. Achteraan bevinden zich ook de blauwe gigabit ethernet wan-aansluiting waarop je de internetmodem aansluit en vier gele gigabit ethernet lan-poorten.

Via het beheer kun je één of meer van de netwerkpoorten in een energiezuinige groene modus zetten. Dat beperkt de maximale doorvoersnelheid helaas wel tot 100 Mbit/s. Aan de onderkant zijn er uitsparingen om deze router met haakjes aan een wand te bevestigen. De default waarden voor ssid en wpa2-wachtwoord zijn samen met het standaard beheeradres en uniek beheerwachtwoord afgedrukt op de onderkant. Die informatie vind je ook terug op een kaartje in de doos.

De ingebruikname is simpel: kabels aansluiten, router aanzetten en naar het beheeradres surfen via fritz.box. Dat alles vind je visueel en tekstueel terug in de starthandleiding. Het beheer is helaas niet Nederlandstalig. Na het kiezen van een taal en het land waar de router gebruikt wordt, herstart het apparaat. Na ongeveer twee minuten kun je dan het beheer openen.

AVM heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken. Overigens werkt de klassiek ogende, volledig menu- en tabgestuurde webinterface perfect op een mobiel. Je kunt er rechtstreeks naartoe surfen, of je gebruikt de MyFRITZ!app. Met FRITZ!App Fon verbind je smartphones via wifi met de FRITZ!Box en gebruik je ze als voip-telefoon.

AVM FRITZ!Box 4040

Prijs: € 90,-
Website: nl.amv.de
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk beheer
 • Usb 3.0
 • Beveiligd vanaf de start
 • Minpunten
 • Geen Nederlands
 • Traag in usb-benchmark
 • Geen gebruiksklare alternatieve firmware

D-Link DIR-859

beste goedkope routers

De D-Link DIR-859 levert bruto doorvoersnelheden tot 450 Mbit/s in de 2,4GHz- en 1300 Mbit/s in de 5GHz-frequentiebanden, ofwel AC1750 gecombineerd. Het is een kleine router, in een blinkend zwart kunststoffen kastje met drie forse, positioneerbare externe antennes die vast op de achterzijde gemonteerd zijn. Behalve één gele wan- en vier zwarte gigabit lan-poorten heeft dit routertje geen aansluitingen. Bovenop zijn er acht status-leds, waaronder leds voor elke lan-poort.

De piepkleine wps-knop zit achteraan en ietwat onhandig gepositioneerd, namelijk heel dicht bij de grotere aan-uitknop. Aan de andere kant bevindt zich één van de antennes. Voor iemand met dikkere vingers is het daardoor moeilijk om de wps-knop in te drukken zonder per ongeluk ook de stroomknop te raken. Onderaan heeft dit routertje twee bevestigingen waarmee je het tegen een wand of muur schroeft.

De standaardwaarden voor ssid en wpa2-wachtwoord zijn samen met het standaardbeheeradres op de onderkant afgedrukt. Die informatie vind je ook terug op een los stickertje dat je zelf ergens kunt bevestigen én nog een keer op een ‘D-Link Wi-Fi Configuration Card’. Een kleurrijk a4-tje leidt je visueel door de ingebruikname. Daarnaast is de volledige manual op cd meegeleverd. Het beheer open je door je browser naar dlinkrouter.local te richten.

Jammer genoeg verplicht de software je niet om het lege admin-wachtwoord in iets unieks te wijzigen. Te vrezen valt dat veel gebruikers dit zo zullen laten, wat bijzonder onveilig is. Er is wel een installatiewizard die ook het routerwachtwoord wijzigt, maar die start niet vanzelf op. Die wizard heb je meestal ook niet nodig, want de router werkt direct na aansluiten. Merkwaardig: alle firewall-instellingen zijn standaard uitgeschakeld.

Het beheer werkt zowel op een gewone als op een mobiele browser, maar beide interfaces verschillen van elkaar. De mobiele weergave is eenvoudiger dan de desktopinterface. In beide gevallen zitten de geavanceerde opties weggestopt achter extra menu’s. Daarnaast kun je ook de D-Link Wi-Fi app gebruiken.

D-Link DIR-859

Prijs: € 98,-
Website: dlink.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk beheer
 • Ondersteuning DD-WRT firmware
 • Minpunten
 • Geen usb
 • Geen Nederlands
 • Firewall standaard uitgeschakeld

ZyXEL NBCG6617

beste goedkope routers

De ZyXEL NBCG6617 is met voorsprong de kleinste en lichtste router in deze test. Het matgrijze kunststof kastje is aan de zijkanten afgewerkt met een goudkleurig biesje. Het blijft natuurlijk een router, maar dit is wél een stijlvol exemplaar. De bruto doorvoersnelheid bedraagt 867 Mbit/s in de 5GHz- en 400 Mbit/s in de 2,4GHz-wifi-frequenties. Onderaan zijn er uitsparingen waarmee je het apparaatje aan een wand kunt schroeven.

Alle poorten vind je samen met beide vast gemonteerde positioneerbare antennes aan de achterkant. Het zijn de gebruikelijke gele gigabit lan- en blauwe gigabit wan-poorten, samen met stroom- en wifi-drukknoppen. De enige usb3.0-poort bevindt zich rechts opzij. Bovenaan zijn er elf, via het beheer uitschakelbare status-leds, daarbij één voor elke lan-poort. De uiterst rechtse led is tegelijk een wps-drukknop.

Alle standaard inloginformatie staat op de onderkant afgedrukt. Deze informatie wordt compleet met aparte qr-codes voor Android en iOS bovendien herhaald op een sticker die in de doos is geplakt. Ten overvloede zit er ook nog eens een losse sticker met deze informatie in de doos. De visuele Quick Start Guide heeft geen Nederlands gedeelte.

Via deze pagina roep je het beheer op. De installatiewizard vraagt je allereerst om een uniek beheerwachtwoord te kiezen. Helaas kun je deze stap in de initiële firmware overslaan en dan blijft het onveilige ‘1234’ staan. De nieuwste firmware laat dit terecht niet meer toe, en ook kun je dan niet opnieuw ‘1234’ invullen. Zo hoort het.

Vervolgens start de ‘eaZy 123 Setup’-wizard. Ook dit kun je eventueel overslaan; sowieso helpt die wizard je alleen bij het configureren van wifi. Uiteindelijk kom je terecht in het visuele, van veel pictogrammen voorziene ‘Easy Mode’-webbeheer waarmee je de basisinstellingen snel configureert en dat ook op een mobieltje perfect functioneert.

Er is ook een ‘Expert Mode’ die er iets klassieker uitziet, compleet met tabs onderaan en een gewoon tekstmenu aan de linkerkant. Daarin zijn alle geavanceerde routeropties terug te vinden. Daarnaast kun je ook de nieuwe, erg overzichtelijke ZyXEL One Connect app gebruiken om deze router mee te beheren. Die bevat echter nog niet alle instellingen die er in het webbeheer te vinden zijn. Nederlands is helaas niet van de partij.

ZyXEL NBG6617 AC1300 MU-MIMO Dual-Band Wireless Gigabit Router

Prijs: € 120,-
Website: origin-eu.zyxel.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stijlvol
 • Compact
 • Gebruiksvriendelijk beheer
 • Minpunten
 • Geen Nederlands
 • Duur voor het gebodene
 • Geen gebruiksklare alternatieve firmware

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Netwerk

Tags: netwerk, asus, zyxel, dlink, router, netgear, avm, tplink, groepstest