D-Link COVR-2202 review - Zelfregelende multiroom-wifi

De dualband D-Link COVR-2202 gebruikt een derde wifi-band als exclusief communicatiekanaal tussen twee stijlvolle modules. Maar volstaan twee zenders om in een normaal huis een vlot draadloos netwerk in te richten, dat voor lange tijd stabiel functioneert? Wij zochten het uit voor deze D-Link COVR-2202 review.

Het D-Link COVR-2202 AC2200 Tri-Band Whole Home Mesh Wi-Fi System belooft een naadloze draadloze dekking met ‘smart steering’, ‘smart roaming’ en ‘mu-mimo’ tot vijfhonderdvijftig vierkante meter met slechts twee modules. Wij testten het systeem enkele maanden uit om te zien of het stabiel werkt en goed presteert.

Een derde wifi-band dient als ‘backhaul’ of exclusief communicatiekanaal tussen beide modules. Dat derde kanaal werkt in de 5GHz-frequentie met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 866 Mbit/s. Clients hebben wat betreft verbindingen de keuze tussen 2,4 GHz met maximaal vierhonderd Mbit/s en 5 GHz met maximaal 866 Mbit/s.

Design

De in totaal zes antennes zitten verborgen in ivoorwitte modules die de vorm hebben van twintig centimeter hoge torentjes met een afgeronde driehoekige doorsnede. De onderkant van de modules is afgewerkt met een biesje in roze goud. Het oogt redelijk stijlvol, maar de modules zijn wel veel omvangrijker dan die van het goedkopere D-Link dual-band COVR-C1202/1203 mesh-systeem. Dat systeem heeft geen derde exclusief communicatiekanaal en is bedoeld voor kleinere appartementen of woningen tot 310 (voor twee modules) of 465 (voor drie modules) vierkante meter.

De verpakking bevat twee zogenaamde Covr Points; je kunt dit met maximaal twee uitbreiden (en ze worden ook alleen per twee verkocht). De ivoorkleurige modules ogen stijlvol, mede door het biesje onderaan, maar door hun omvang zijn ze niet echt onopvallend. Volgens D-Link passen ze in elk interieur, maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Aan de onderkant is er een uitsparing voor de stroomkabel en tot twee gigabit-ethernetkabels. Naast de stroomaansluiting is er ook een kleine drukknop waarmee je de stroom in- of uitschakelt. Op de zijkant is er een ronde witte wps-knop. Een druk daarop volstaat om een client-apparaat met de Covr te verbinden.

Media has no description

© PXimport

D-Link COVR-2202 installeren

De Covr Points zijn reeds gekoppeld. Ze zitten gebruiksklaar in de doos. Zodra je die opent zie je dat er op de linkse module een (eenvoudig te verwijderen) sticker met oranje letter A en het opschrift ‘COVR Point’ zit. Pictogrammen op het deksel sporen je aan om de app genaamd D-Link Wi-Fi te downloaden. Die is beschikbaar voor iOS 9.0 en Android 4.3 of later. Op het Quick Install-kaartje wordt dit nog eens herhaald. Méér handleiding zit er niet in de verpakking. Op de website vind je wel een traditionele handleiding, maar die is alleen Engelstalig.

Druk op het grote plusteken in het hoofdscherm van de (gelukkig ook Nederlandstalige) app. Scan zoals gevraagd de qr-instellingscode die je terugvindt op het snelle-installatiekaartje. Volg nu de instructies. Sluit het uiteinde van de meegeleverde platte witte ethernetkabel aan op poort 1 van Covr Point A. Sluit het andere uiteinde aan op de internetmodem of -router. Steek de stekker van de module in het stopcontact. Het COVR-logo op de voorkant licht oranje op.

Druk op Volgende in de app, die vervolgens op zoek gaat naar de module. Zodra de led oranje knippert, tik je nog een keer op Volgende. Koppel je mobiel apparaat aan het wifi-netwerk van de COVR-2022. De app geeft je de kans een eigen netwerknaam (ssid) en uniek wifi-wachtwoord te configureren. Positief is dat je tegelijk ook een apparaatwachtwoord voor de gebruikersinterface moet configureren. Dat moet tussen de zes en vijftien tekens lang zijn; je kunt deze stap niet overslaan.

Je krijgt de kans om te kiezen of je firmware-updates automatisch of handmatig wilt doorvoeren. De configuratie wordt nog een keer getoond en na een tik op Opslaan geactiveerd. Het opslaan van de wijzigingen duurt vrij lang, méér dan een minuut. Wanneer de module klaar is, brandt de COVR-led op de voorkant helder wit.

Alles wordt stap voor stap uitgelegd en voorgedaan door de app. Overigens kun je de led op de module uitschakelen via het beheer, als je wilt.

Media has no description

© PXimport

De app geeft suggesties over de ideale plaatsing van de overblijvende module. Dat zijn voor de hand liggende zaken, zoals op een plaats waar het wifi-signaal versterkt dient te worden, met zo weinig mogelijk obstakels en wanden tussen beide modules. De procedure voor de ingebruikname en configuratie van het tweede Covr Point is dezelfde: de module inschakelen, wachten tot het logo oranje knippert, enzovoort. Alle instellingen van de eerste module worden automatisch gesynchroniseerd met de tweede. Dat duurt opnieuw enkele minuten.

We beoordelen de installatie als gebruiksvriendelijk, al duurt deze gemiddeld wel langer dan bij de meeste andere mesh-oplossingen die we in het verleden testten. Maar goed, dit hoef je normaal ook maar één keer te doen.

Smart-functies

Als je wilt kun je de COVR-2022 verbinden met de D-Link Cloud Service. Dan kun je het mesh-netwerk bedienen met behulp van de stemassistenten Amazon Alexa of Google Assistent. Heb je nog geen D-Link account dan moet je dat eerst aanmaken, anders gebruik je je bestaande account.

Het nut van de assistent-verbinding is eerder beperkt. Je kunt de COVR met je stem opnieuw starten of vragen om de firmware te updaten, voor zover dit niet op automatisch is ingesteld. Het interessantst is nog dat je de gasttoegang tot het wifi-netwerk met je stem kan in- en uitschakelen. Ook kun je de inloggegevens voor het gastnetwerk laten voorlezen door de gebruikte stemassistent.

De app dient op de eerst plaats voor het beheer. Het hoofdmenu toont het netwerk, de internettoestand en eventuele verbonden clients. Een menu geeft toegang tot geavanceerde functies, zoals internetconfiguratie, gastnetwerk en wifi-schema.

Er is ook een webinterface, bereikbaar via de bijzondere url http://covr.local./, maar die werkt in tegenstelling tot de app niet in het Nederlands. Je hebt hem ook niet nodig, want hij bevat dezelfde configuratie-opties als de app. Bovendien heeft de app een modernere, overzichtelijker interface.

App en webinterface kun je niet tegelijk gebruiken. Open je de ene, dan sluit automatisch de andere. Eventuele firmware-updates gebeuren automatisch.

Door de maanden heen

De prestaties en het bereik zijn goed, al kennen we wel enkele systemen die nog sneller presteren in dezelfde testopstelling, zoals de TP-Link Deco M9 of de Synology RT2600ac in een mesh-configuratie met Synology MR2200ac-toegangspunten. Maar die concurrerende systemen zijn duurder en/of ingewikkelder om te configureren. In de iperf3-benchmark haalt de D-Link COVR 2202 met firmware 1.02 een snelheid van 565 Mbit/s tot 216 Mbit/s, afhankelijk van de meetlocatie. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 387 Mbit/s.

We houden de D-Link COVR-2202 ruim drie maanden in gebruik. In die periode blijft het systeem probleemloos functioneren. We bekijken alleen uit interesse af en toe de configuratie in de app, maar hoeven daar nooit iets te wijzigen of te herstarten. Na een tijd komt een nieuwe firmware binnen, v1.03. We voeren daarna de benchmark opnieuw uit. In dezelfde testopstelling werkt de COVR-2202 nu iets, maar niet dramatisch véél sneller dan met firmware v1.02.

Media has no description

© PXimport

We halen met de nieuwe firmware een snelheid van 577 Mbit/s tot 248 Mbit/s snelheid, ook weer afhankelijk van de meetlocatie. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is nu 395 Mbit/s. Vooral de doorvoersnelheid op de bovenste etage verbetert: van 216 naar 248 Mbit/s. Het lijkt er dus op dat de nieuwe firmware voor een iets beter bereik zorgt.

Op de website van D-Link staat er wanneer we deze review afsluiten een nieuwe firmwareversie in bèta. Die voegt ondersteuning toe voor draadloze ‘bridging’, zodat je de COVR-2202 desgewenst ook in een klassieke repeater- in plaats van in mesh-opstelling kan gebruiken. Ook zal je een backhaul via ethernet kunnen leggen tussen de COVR-2202 en je modem en/of router. In theorie komt dit de snelheid ten goede, maar je hebt dan uiteraard wel een kabelverbinding tussen beide apparaten nodig.

Over wanneer deze bètaversie definitief wordt, kon D-Link ons geen informatie geven. Maar het is in elk geval positief dat D-Link blijft sleutelen aan dit mesh-product dat tegen de tijd dat je dit leest toch meer dan een jaar op de markt zal zijn.

Conclusie

Met het D-Link COVR-2202 AC2200 Tri-Band Whole Home Mesh Wi-Fi System breid je het draadloze netwerk met weinig moeite over een relatief grote oppervlakte uit. De oplossing is betaalbaar, presteert goed en is vooral erg gebruiksvriendelijk. Er bestaan misschien nog snellere wifi-meshes, maar we kennen er weinig die zo stijlvol en gebruiksvriendelijk zijn als deze D-Link COVR-2022.

8,0

Ons oordeel

D-Link COVR-2202

Pluspunten

Gasttoegang inschakelbaar met stem

Goede prestaties

Zeer gebruiksvriendelijk

Minpunten

Webinterface alleen in het Engels

Modules zijn relatief opvallend

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten