Philips 242B9T review: LCD-monitor met SmoothTouch

De 24-inch Philips 242B9T LCD-monitor voegt een aanraakscherm toe aan elke pc met Windows 7 of nieuwer. Maar hoe vloeiend werkt de aanraakfunctie? En welke invloed heeft ze op de beeldkwaliteit? Dat hebben we voor je geprobeerd en onze bevindingen lees je in deze Philips 242B9T review.

Philips 242B9T/00 LCD

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Aanraakfunctie werkt vlot
  • Goede ergonomie
  • Monitor instellen vanaf je desktop
  • Minpunten
  • Poorten moeilijk bereikbaar
  • Duurder dan vergelijkbare monitor zonder aanraakfunctie

De Philips 242B9T/00 LCD-monitor met SmoothTouch is een scherm uit de B(usiness) Line en dus ook geschikt voor bedrijfsmatig gebruik. De voorkant is zelfs bestand tegen vocht en stof volgens de IP54-norm (IEC/EN 60529). Dit scherm is dus ook inzetbaar in Point of Sale- of Point of Information-toepassingen.

Fabrikant MMD, een dochterbedrijf van het Chinese TPV Technology – dat ook monitoren onder de merknaam AOC produceert, heeft sinds 2009 een licentieovereenkomst waarmee het monitoren en -tv’s met de merknaam Philips op de markt mag brengen.

Philips 242B9T specificaties

De Philips 242B9T/00 wordt aangeprezen als 24 inch, maar de schermdiagonaal is in de praktijk 23,8 inch (60,5 cm) in een brede 16:9-beeldverhouding. De standaardresolutie is 1920 x 1080 pixels full hd. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 93 ppi. Dezelfde monitor is ook verkrijgbaar met een 21,5inch-schermdiagonaal (54,6 cm) en heeft dan een iets hogere ppi en daardoor beeldscherpte (102 ppi).

Deze monitor heeft de volgende aansluitingen: usb 3.1 gen 1, vga-, dvi-d, displayport 1.2, hdmi 1.4 en 3,5mm-audio. De poorten zijn alleen via de onderzijde bereikbaar. Twee speakers met 2 watt vermogen zijn ingebouwd. De glazen beschermplaat aan de voorkant heeft een antireflecterende coating.

De aanraakfunctie werkt volgens de zogeheten geprojecteerde capacitieve methode of PCAP/PCT (Projected Capacitive). Het scherm heeft een onzichtbare, aanraakgevoelige laag van zeer fijne draden, met een sensor die zich in het scherm tussen het gelaagde glas bevindt. Meer informatie vind je op www.tiny.cc/pcaptouch. Deze Philips-monitor herkent evenveel gelijktijdige aanrakingen als het aanraakscherm van een smartphone, namelijk tien.

Dankzij PCAP kun je de aanraakfunctie ook gebruiken als je handschoenen draagt. In een productieomgeving, waarvoor deze aanraakmonitor ook geschikt is, is dat interessant. Verder werkt stylusbediening ook; een stylus met zachte tip wordt standaard meegeleverd.

De vast gemonteerde, verende SmartStand in Z-vorm maakt het mogelijk om dit scherm snel met één hand te kantelen of in de hoogte te verstellen. Met de monitor achterover gekanteld of zelfs helemaal plat op tafel neergelegd kun je erop tekenen met een stylus.

Scherminstellingen

Net zoals andere Philips-monitoren kun je via het onscreen menu (osd), dat ook in het Nederlands werkt, snufjes instellen zoals LowBlue Mode (minder blauw licht voor een oogvriendelijke werkomgeving) en EasyRead Mode (monochrome instelling om gemakkelijker teksten te lezen, een beetje zoals op een e-reader). Er is ook een ecostand voor een lager energieverbruik, die je kunt combineren met de SmartContrast-functie die de intensiteit van de achtergrondverlichting aanpast aan het weergegeven beeld. Het scherm heeft verder dezelfde trillingsvrije technologie (FlickerFree) als de meeste andere Philips-monitoren. Dit zorgt voor een stabieler beeld zonder merkbare trillingen.

Een deel van deze speciale configuratieopties kun je ook met de apart te downloaden SmartControl-software uitvoeren. Op die manier wijzig je bijvoorbeeld het contrast en de helderheid vanaf je pc, zonder dat je het osd-menu via de knoppen hoeft te bedienen.

Praktijk

De aanraakfunctie werkt via een (meegeleverde) usb 3.1-hostkabel; Windows 10 herkent de monitor automatisch en activeert de aanraakfunctie. Op de website van Philips zijn er verder drivers beschikbaar voor Windows 7 en nieuwer. De aanraakfunctie werkt vlot en vloeiend, zonder haperingen.

De beeldkwaliteit is goed, met een natuurgetrouwe sRGB-kleurweergave. Tenminste, als je die goed afstelt via het osd-menu. De aanraakfunctie heeft geen merkbare invloed op de kwaliteit van het beeld, en ook niet op de helderheid of stabiliteit ervan. Dankzij het IPS PLS AHVA lcd-paneel is de kijkhoek voldoende breed om met meerdere personen tegelijk naar het scherm te kijken en alles toch scherp en helder te zien.

Een nadeel is dat alle poorten zich onderaan het scherm bevinden en daardoor moeilijk bereikbaar zijn. Het scherm plat leggen met behulp van de SmartStand is noodzakelijk om een kabel te kunnen aansluiten. Ook de usb-hub (twee usb 3.1-poorten, waarvan één met snellaadfunctie) zit onderaan en niet aan de zijkant, waar de hub beter bereikbaar zou zijn.

Het gemiddelde verbruik is volgens Philips 16 watt; wij maten gemiddeld 18,4 watt. In de ecomodus daalt dit tot 11,5 watt, in de stand-bymodus tot minder dan een halve watt en in de uitmodus tot minder dan 0,3 watt. De voeding is overigens extern.

Conclusie

De Philips 242B9T/00 LCD-monitor met SmoothTouch biedt een goede beeldkwaliteit en goede aanraakondersteuning voor een betaalbare prijs. Omdat de voorkant van deze monitor stof- en spatwaterdicht is en je het aanraakscherm ook met werkhandschoenen aan kunt bedienen, is het apparaat perfect bruikbaar in een niet té vuile of natte productieomgeving.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Monitoren

Tags: philips, monitor