}
abonneren

De beste Raspberry Pi-alternatieven vergeleken

beste Raspberry Pi-alternatieven

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

Orange Pi One Plus (vanaf 17 euro)

beste Raspberry Pi-alternatieven

De gloednieuwe Orange Pi One Plus is een bordje van zo’n 17 euro met prima specificaties. De ingebouwde Allwinner H6-chipset bestaat nog niet zo lang en beschikt over vier Cortex A53-rekenkernen die maximaal een kloksnelheid van 1,8 GHz bereiken. Daarnaast is er een Mali T720-videochip geïntegreerd die diverse 4K-videocodecs kan decoderen, zoals h.265/hevc op een verversingssnelheid van 60 fps. Hierbij is er zelfs ondersteuning voor hdr-formaten, namelijk hdr10 en hlg.

Vanwege de prima mediaprestaties zien we de Allwinner H6 dan ook veelvuldig terug in recente Android-boxen. En om dezelfde reden stelt Orange Pi een image van Android 7.0 beschikbaar op zijn website. Er is 1 GB ddr3-geheugen beschikbaar om applicaties vlot te verwerken. Opvallend zijn verder de zeer compacte afmetingen van 6,8 bij 4,8 centimeter. Het is dan ook niet zo vreemd dat de One Plus geen overdaad aan aansluitingen bevat. Zo heeft dit bordje alleen een usb2.0-poort, micro-usb-poort, hdmi2.0a-uitgang en gigabit-ethernetaansluiting. Een aparte audio-uitgang ontbreekt, dus hiervoor dien je de hdmi2.0a-poort te gebruiken.

Voor de opslag van het besturingssysteem is er een micro-sd-kaartslot beschikbaar waarin je een geheugenkaart van maximaal 32 GB kwijt kunt. Als alternatief voor het aangeboden image van Android, voorzie je de One Plus eventueel op eigen houtje van een geschikte Linux-distributie.

LattePanda 2G/32GB (119 dollar)

beste Raspberry Pi-alternatieven

Wie Windows op een singleboardcomputer wil draaien, moet goed zoeken naar een geschikt product. Bovendien betaal je er meer geld voor. LattePanda begon ooit als Kickstarter-project, maar inmiddels heeft het Chinese bedrijf enkele versies van zijn singleboardcomputer uitgebracht. De goedkoopste versie beschikt over 2 GB ddr3-geheugen en 32 GB emmc-flashopslag. Via het micro-sd-kaartslot is de opslagcapaciteit eventueel uitbreidbaar.

De aanwezige Intel Atom x5-Z8350 quadcore-processor is met een kloksnelheid van 1,84 GHz compatibel met Windows. Niet voor niets levert de fabrikant een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 Home mee. Als je geen licentie van Microsofts besturingssysteem wenst, dan schaf je voor dertig dollar minder een kale editie van deze printplaat aan. Bijzonder is dat het systeem ook compatibel is met Arduino, aangezien het bordje is voorzien van een geschikte coprocessor. Voor het aansluiten van randapparatuur doe je een beroep op twee usb2.0-poorten en een usb3.0-aansluiting.

Verder is er een hdmi1.4-poort en 3,5mm-geluidsuitgang beschikbaar. Via hdmi is de maximale resolutie 1920 × 1080 pixels. Voor verbinding met het netwerk heeft de printplaat een 100Mbit/s-lan-poort. Daarnaast is er ook een wifi- en bluetooth4.0-module. De afmetingen vallen overigens erg mee, want dit bordje meet 8,8 bij 7 centimeter. Voor een bedrag van 149 dollar (ca. 121 euro) is er ook een LattePanda met 4 GB ddr3-geheugen en 64 GB eemc-flashopslag verkrijgbaar.

CubieBoard6 (69 dollar)

beste Raspberry Pi-alternatieven

CubieTech ontwikkelt al enkele jaren degelijke singleboardcomputers en de CubieBoard6 is het recentste exemplaar van dit Chinese bedrijf. Het betreft een upgrade van de vijf jaar geleden uitgebrachte CubieBoard2, waardoor veel eerder uitgebrachte hardware compatibel is. Met een formaat van 10 bij 6 centimeter zijn de afmetingen exact gelijk en bovendien zitten de connectoren op dezelfde plek.

Als chipset heeft de fabrikant gekozen voor de Actions S500, waarin vier Cortex A9-rekenkernen zijn verwerkt. De kloksnelheid is 1,6 GHz. Als gpu is de PowerVR SGX544-cideochip geïntegreerd. Via de hdmi1.4b-poort is de maximale resolutie 1920 × 1080 pixels. Verder is er 2 GB ddr3-geheugen aanwezig. De CubieBoard vereist niet per se extra opslag, want het bordje bevat standaard 8 GB emmc-flashgeheugen voor de installatie van een besturingssysteem. Wens je meer opslagcapaciteit, dan gebruik je hiervoor de micro-sd-kaartlezer (maximaal 32 GB), twee usb2.0-poorten en/of de sata3-connector. Laatstgenoemde aansluiting is compatibel met 2,5inch-opslagstations tot 4 TB.

De netwerkpoort is een gewone ‘langzame’ van 100 Mbit/s, al kun je ook uit de voeten met de aanwezige wifi- en bluetooth4.0-module. Als alternatief voor hdmi kun je audio via de 3,5mm-geluidsuitgang naar een audiobron doorsturen. Voor mediadoeleinden is de infraroodsensor een interessante toevoeging, zodat je de interface desgewenst met een afstandsbediening aanstuurt. Gebruikers kunnen zowel Android als Linuxdistributies op deze singleboardcomputer kwijt.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Moederborden

Tags: asus, Raspberry Pi, singleboard

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI