}
abonneren

De beste Raspberry Pi-alternatieven vergeleken

beste Raspberry Pi-alternatieven

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina
De Raspberry Pi mag dan wereldwijd veruit de bekendste singleboardcomputer zijn, maar de concurrentie zit natuurlijk niet stil. Wie eens iets anders wil, schaft voor enkele tientjes een alternatief exemplaar aan met interessante specificaties. Zo heeft ASUS het Tinker Board en hebben ook diverse bedrijven uit China de markt betreden voor singleboardcomputers. Wat zijn de beste Raspberry Pi-alternatieven?

De enorme populariteit van de Raspberry Pi-reeks laat zich eenvoudig verklaren. Voor pakweg veertig euro schaf je de nieuwste versie aan, waarna je de singleboardcomputer als volwaardige mini-pc of ander ict-project kunt inzetten. Je moet alleen nog een behuizing en wat opslag in de vorm van een micro-sd-kaart aanschaffen, maar ook deze spullen zijn heel goedkoop.

Nadelen zijn er ook. De Raspberry Pi 3 stamt alweer uit voorjaar 2016 en een opvolger wordt pas in 2019 verwacht. De ingebouwde Broadcom BCM2837-cpu heeft een kloksnelheid van 1,2 GHz en er is ‘slechts’ 1 GB ddr2-geheugen aanwezig. Verder is er voor digitale audiodoorgifte alleen een hdmi-poort beschikbaar en levert de 3,5mm-geluidsuitgang een belabberde audiokwaliteit. Kortom, genoeg reden om eens wat andere singleboardcomputers in het zonnetje te zetten.

De meeste modellen zijn wel iets duurder, maar daar krijg je betere specificaties voor terug. Naast enkele vlottere alternatieven, noemen we ook bordjes met soortgelijke specificaties als die van de Raspberry Pi 3 Model B. Voor veel projecten heb je namelijk helemaal geen torenhoge specificaties nodig. Denk bijvoorbeeld aan het optuigen van een eenvoudige mediaspeler, IoT-project of Linux-server.

ASUS Tinker Board - 60,95 euro

beste Raspberry Pi-alternatieven

Voor singleboardcomputer-begrippen is de Tinker Board behoorlijk snel. De Rockchip RK3288-processor vormt het hart van dit bordje. Dankzij vier Cortex A17-kernen is er een maximale kloksnelheid haalbaar van 1,8 GHz. Daarnaast heeft ASUS 2 GB ddr3-geheugen toegevoegd. De grafische chip is de Mali T764 met een kloksnelheid van 600 MHz, die onder meer videocodecs als h.264 en h.265 kan decoderen. Hierbij is er een ultra-hd-kwaliteit haalbaar met een verversingssnelheid van 30 fps.

Net zoals we van Raspberry Pi gewend zijn, bevat de Tinker Board 40 gpio-pinnen om andere interfaces aan te sluiten. Verder zijn er voldoende poorten: zo sluit je via hdmi, s/pdif, een 3,5mm-geluidsuitgang en vier usb2.0-poorten diverse randapparatuur aan. Voor verbinding met het netwerk heb je keuze uit een gigabit-ethernetpoort of wifi-antenne. Daarnaast is er ook een bluetooth4.0-adapter aanwezig. Voor de installatie van het besturingssysteem en bestandsopslag heeft de Tinker Board een micro-sd-kaartlezer ingebouwd.

In tegenstelling tot de meeste andere bordjes bevat dit product al een besturingssysteem, namelijk TinkerOS. Die is gebaseerd op Debian 9 en Android, maar je kunt er eventueel ook een andere Linux-distributies op kwijt. Overigens heeft ASUS op de CES de Tinker Board S aangekondigd. De cpu is weliswaar hetzelfde, maar deze printplaat is standaard voorzien van 16 GB emmc-opslag.

Banana Pi BPI-M2 Berry (42,99 euro)

beste Raspberry Pi-alternatieven

Het Chinese Sinovoip produceert met zijn Banana Pi-reeks verschillende Raspberry Pi-alternatieven en de BPI-M2 Berry is daar een voorbeeld van. In veel opzichten is dit exemplaar gelijk aan de Raspberry Pi 3. Zo zitten de meeste connectoren op exact dezelfde plek, zoals de 3,5mm-geluidsuitgang, gigabit-ethernetpoort, hdmi1.4-aansluiting en vier usb2.0-poorten. Dat kan het makkelijker maken om een geschikte behuizing op de kop te tikken. Maar let op: niet alle connectoren zitten op exact dezelfde plek (de camera en interne display-connector zijn iets verschoven). Sommige behuizingen passen dus niet.

Dat het geen een-op-een-kloon merk je ook omdat er is gekozen voor andere rekenkernen. Bovendien is er een interne sata-connector waarmee je een harde schijf, ssd of cd/dvd-station kunt aansluiten. Voor dataopslag bevat de BPI-M2 Berry ook een micro-sd-kaartlezer, die een capaciteit van maximaal 256 GB ondersteunt. Sinovoip gebruikt als processor de Allwinner V40-chip. Vier Cortex A7-kernen halen een kloksnelheid van 1,2 GHz. Als werkgeheugen zijn er twee ddr3-modules van in totaal 1 GB ingebouwd, dat geheugen dient ook als videogeheugen voor de gpu.

De Mali 400 MP2 neemt met een kloksnelheid van 500 MHz de videoprestaties voor zijn rekening, waarbij het diverse full hd-formaten kan decoderen. Overigens is het niet per se nodig om de BPI-M2 Berry met een netwerkkabel te verbinden, want ook een wifi- en bluetooth4.0-ontvanger zijn standaard geïntegreerd. De afmetingen van het bordje zijn 8,5 bij 5,6 centimeter.

Banana Pi BPI-R2 (109,95 euro)

beste Raspberry Pi-alternatieven

Sinovoip maakt met de Banana Pi-productlijn schaamteloos klonen van verschillende Raspberry Pi’s, maar deze BPI-R2 is een geval apart. Het is namelijk een opensource-router waar je zelf een besturingssysteem op kunt installeren, zoals Android, Bananian of OpenWrt. Het bordje bevat daarom een wan-poort en vier poorten voor gigabit-ethernet. Verder zien we onder meer een mini-pci-express-aansluiting, een wifi-module (zender en ontvanger) en twee usb3.0-poorten.

In tegenstelling tot een traditionele router kun je via hdmi 1.4 wel een scherm aansluiten. De maximale resolutie is 1920 × 1200 pixels. Er is geen aparte geluidsuitgang, dus hiervoor dien je de hdmi-poort te gebruiken. Als dataopslag is er 8 GB emmc-flashgeheugen aanwezig en je kunt daarnaast een micro-sd-kaart van maximaal 256 GB toevoegen. Via twee sata-connectoren sluit je zelfs moeiteloos conventionele schijven aan. Dankzij de 40pins-gpio-aansluiting werkt de BPI-R2 met allerlei uitbreidingen die oorspronkelijk voor de Raspberry Pi zijn ontwikkeld.

De processor is de quadcore Mediatek MT7623N. Deze heeft vier Cortex A7-kernen met een kloksnelheid van 1,3 GHz. Daarnaast is er 2 GB ddr3-geheugen ingebouwd en zorgt de geïntegreerde videochip Mali 450 MP4 voor de grafische prestaties. Vergeleken met de meeste singleboardcomputers is de BPI-R2 met afmetingen van 14,8 bij 10,05 centimeter overigens wel iets forser.

NanoPi Fire3 (35 dollar)

beste Raspberry Pi-alternatieven

Wie een klein bordje tegen een aantrekkelijke prijs wenst, kan de NanoPi Fire3 overwegen. Dit product uit de stal van het Chinese FriendlyARM meet slechts 7,5 bij 4 centimeter. De prijs valt met 35 dollar bovendien erg mee. Voor zo’n compact formaat zijn de rekenprestaties dik in orde.

Als basis voor deze singleboardcomputer dient de Samsung S5P6818-chipset, waarin een octacore-processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz en de Mali-400 MP4-gpu zijn opgenomen. Er is 1 GB ddr3-werkgeheugen aanwezig. Het compacte formaat heeft uiteraard wel gevolgen voor het aantal connectoren. Zeker voor het koppelen van randapparatuur geeft dat mogelijk problemen. Er is namelijk slechts één usb2.0-poort beschikbaar. De hdmi1.4-uitgang is bovendien alleen aanwezig in mini-formaat. Hiermee is er full-hd-overdracht haalbaar op een verversingssnelheid van 60 fps.

Overigens bevat het bordje ook nog een micro-usb-poort, maar die heb je nodig om het apparaatje te voeden. De NanoPi Fire3 bevat verder nog een gigabit-ethernetpoort, micro-sd-kaartslot en 40pins-gpio-interface. Netjes is dat de fabrikant een koellichaam meelevert dat je bovenop de printplaat kunt monteren. FriendlyARM stelt images op zijn website beschikbaar van Android, Lubuntu en FriendlyCore.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Moederborden

Tags: asus, Raspberry Pi, singleboard

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI