}
abonneren

NSA stopt met ongevraagd verzamelen telefoondata

President Obama wil dat de NSA stopt met het op grote schaal verzamelen van telecomdata. De NSA mag volgens de nieuwe wetgeving, die nu wordt bekeken door het Amerikaanse Congres, geen data meer opslaan. Het gaat echter alleen om telefoondata van Amerikanen. Nederlanders en andere Europeanen kunnen nog wel steeds op grote schaal worden afgeluisterd.

Momenteel kan de Amerikaanse inlichtingendienst alle telefoondata van Amerikanen (en die van inwoners van andere landen) tot 5 jaar bewaren. Het nieuwe wetsvoorstel moet zorgen dat dat opslaan bij de NSA vervalt. In plaats daarvan moeten de telecomproviders in Amerika dat gaat doen. Zij moeten dan de data maximaal één jaar bewaren. Dat moeten de providers nu ook al, maar aanvankelijk wilde Obama die termijn nog oprekken. De industrie was daar echter tegen, omdat dat een prijzig plan is. Bovendien helpen de data de NSA amper.

Gerechtelijk bevel

Ook mag de inlichtingendienst data niet meer ongevraagd in bulk verzamelen zoals het nu doet. In plaats daarvan moet, zoals ook logisch is, eerst via de rechter een bevel worden verkregen. Daarmee kan dan gericht gezocht worden naar informatie van verdachten. In dat geval mogen zowel verdachten als directe betrokkenen van verdachten worden afgeluisterd.

Nutteloos

Volgens The Guardian zou het niet alleen gaan om telefoongegevens, maar ook om emails.

Toch is het wetsvoorstel voor ons vrij nutteloos, omdat het alleen gaat om data van Amerikanen. Buitenlandse inlichtingen, zoals van Nederlanders, mogen nog wel worden verzameld.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI