Netneutraliteit: T-Mobile laat je 'gratis' muziek streamen, maar mag dat wel?

T-Mobile komt met een speciaal abonnement waarbij je naar muziekdiensten als Spotify en Deezer kunt luisteren zonder dat dat van je databundel af gaat. Het nieuwe pakket lijkt erg op dat van KPN, maar druist ook in tegen de wet op netneutraliteit.

Wat is het plan?

De provider komt met een dienst genaamd 'Datavrije Muziek'. Het is een pakket dat kan worden toegevoegd aan het 'Stel Samen & Stel Bij'-abonnement, maar alleen bij de abonnementen van 6 GB of 20 GB. De extra dienst kost niets. Met 'Datavrije Muziek' kun je muziek luisteren van diensten zoals Spotify, Deezer, Tidal, Napster en Nederland.fm. Als je dat luistert, gaat er geen data van je bundel af. Je moet er wel nog een abonnement op bijvoorbeeld Spotify voor hebben.

Volgens T-Mobile kunnen andere muziekstreamingdiensten zoals Apple Music zich straks ook aanmelden op het platform. Dat is daarom open voor alle partijen.

Deed KPN niet ook al zoiets?

T-Mobile is niet de eerste die een dergelijk pakket aanbiedt. Ook KPN doet dat in Nederland met Spotify. De provider heeft daar echter een exclusief contract mee, waardoor andere muziekdiensten niet op dezelfde manier met KPN kunnen werken. Een dergelijk concept heeft zelfs een naam: 'zero rating'.

In Amerika wordt het al langer gedaan

T-Mobile doet dat in Amerika overigens al heel lang. Daar heeft de provider een programma genaamd 'Binge-On', waarbij je geen data verspeelt als je video's kijkt. Om te voorkomen dat het netwerk echter verstopt raakt, schroeft T-Mobile dan weer wel de resolutie van video's naar beneden. Het plan is in Amerika al controversieel.

Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn

T-Mobiles plan is omstreden, omdat het direct ingaat tegen de Wet op Netneutraliteit die sinds vorig jaar in Nederland geldt. Netneutraliteit wil zeggen dat iedere dienst gelijkwaardig moet worden behandeld door een provider. Dat betekent dat je provider bijvoorbeeld nooit Netflix mag blokkeren, omdat dat het netwerk te langzaam zou maken.

Wel fijn voor jou, niet voor concurrentie

Nederland is het eerste land waar ter wereld dat netneutraliteit bij wet heeft vastgelegd. Netneutraliteit werkt echter ook andersom: diensten mogen ook niet worden 'voorgetrokken', zoals T-Mobile nu wel doet. Dat 'zero-rating' is namelijk wel fijn voor jou als consument, maar niet voor de concurrentie. Het geeft Spotify en Deezer bijvoorbeeld een grote voorsprong op nieuwe, kleine diensten.

Ook zorgt het voor oneerlijke concurrentie op de provider-markt, want kleine providers kunnen niet zomaar zo'n duur pakket samenstellen. Op dinsdag vindt er een belangrijke Europese stemming plaats, waarin de EU hoogstwaarschijnlijk vóór een Europese wet op netneutraliteit stemt waarmee de plannen van T-Mobile in feite illegaal zijn.

Waarom doet T-Mobile dit dan?

De provider denkt zelf dat het niets verkeerd doet. "Wij voldoen aan de Europese wetgeving, omdat het een open platform is waar alle diensten zich bij kunnen aansluiten. Dit is namelijk geen exclusieve deal waarbij we andere muziekdiensten buitensluiten." Dat gebeurde onlangs bijvoorbeeld in Duitsland, waar T-Mobile moest stoppen met een soortgelijk pakket. Dat pakket werkte alleen samen met Spotify, en juist die exclusiviteit werd verboden.

Als het illegaal is, waarom wordt het dan toch doorgevoerd?

Het is geen toeval dat T-Mobile de dienst uitgerekend vandaag aankondigt, de dag voor de Europese stemming. Nu kan het de plannen nog doorvoeren, om het straks aan te vechten als het illegaal blijkt te worden.

Ondertussen is de ACM (Autoriteit Consument & Markt) al een onderzoek gestart om te zien of het programma wel legaal is. De toezichthouder sprak zich eerder al uit tegen een plan van T-Mobile om een bundel met onbeperkt internet aan te bieden. Die bundel maakte namelijk onderscheid in verschillende soorten data, en kon daarop worden aangepast. Zo werden video's in een lagere resolutie afgespeeld. Ook dat plan werd tegen de wet op netneutraliteit gezien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten