LinkedIn onder vuur vanwege privacyschending

LinkedIn wordt aangeklaagd wegens privacyschending. Een groep gebruikers heeft de aanklacht ingediend bij de rechtbank van San Jose. De gebruikers beweren dat LinkedIn hun e-mail heeft gehackt om contactpersonen spam te sturen. LinkedIn ontkent de aanklacht ten stelligste en zegt niets onwettelijks te doen.

Volgens de gebruikers verzamelt LinkedIn contactgegevens uit de adresboeken van zijn leden. Dit kan het bedrijf alleen doen als het inlogt met het e-mailadres en wachtwoord van de gebruiker, iets wat uiteraard niet legaal is. Vervolgens zou LinkedIn speciale 'endorsement emails' sturen naar alle contactpersonen. Hoe LinkedIn aan het e-mailadres en het wachtwoord komt, wordt niet duidelijk uit de aanklacht. In de tekst staat te lezen dat LinkedIn zich zou voordoen als een gebruiker wanneer er een extern e-mail account open staat.

LinkedIn noemt de aanklacht absurd en is bereid zich met hand en tand tegen de aanklacht te verzetten. Het bedrijf benadrukt dat het geen informatie raadpleegt zonder toestemming van de gebruiker en dat het al helemaal geen hacktactieken gebruikt om e-mailadressen te verzamelen. Het bedrijf verstuurt inderdaad promotionele e-mail naar contactpersonen van de gebruiker, maar alleen als de gebruiker toestemming heeft gegeven aan LinkedIn om de contactlijst te raadplegen. Wel is de tekst van deze e-mails redelijk ongenuanceerd en laat LinkedIn het lijken alsof mensen zonder account er toch al een hebben bij de dienst.

De rechtszaak zal vermoedelijk met een sisser aflopen, aangezien het inderdaad onrealistisch lijkt dat LinkedIn hacktactieken zou bezigen om e-mails te versturen. LinkedIn benadrukt wel dat het de instructies over het delen van de contactlijst gaat verduidelijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten