}
abonneren

Europese arrestaties om malwareprogramma Blackshades

Door heel Europa worden gebruikers van het malwareprogramma Blackshades door de politie opgepakt. Vanuit Frankrijk, België, en Duitsland komen meldingen binnen. Ook in Nederland lijkt iemand te zijn opgepakt.

De verdachten zouden het programma Blackshades hebben gekocht, waarmee gebruikers remote access tot de computer van een slachtoffer kunnen krijgen. Het programma verzamelt daarbij emailadressen en -wachtwoorden, en FTP-logins. Het programma verandert doorlopend van structuur, waardoor het door de meeste virusscanners niet wordt opgepikt.

Legaal

Het programma kwam voor het eerst uit in 2010, en wordt door veel gebruikers ingezet om malware te versturen naar een slachtoffer. Blackshades is echter een volledig legaal programma met veel legale functies. Licenties voor het programma kosten tussen de 40 en 100 dollar per jaar en zijn gewoon via internet af te sluiten.

In beslag genomen

Bij de invallen zijn computers en harde schijven in beslag genomen. Het is niet helemaal duidelijk op welke grond de gebruikers zijn opgepakt, omdat Blackshades niet alleen voor illegale doeleinden wordt gebruikt.

Eerste berichten

Gisteren kwamen de eerste berichten binnen over de arrestaties.

Nederlander

Onder de verdachten lijken ook Nederlanders te zitten. Zo werd onderstaand bericht geplaatst op een forum. Het OM wil geen reactie geven op de invallen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI