}
abonneren

Apple en Microsoft in patentenstrijd met Google en Samsung

Een aantal van de grootste bedrijven uit de technologie-industrie zijn een patentenzaak tegen elkaar gestart. Apple, Microsoft, Blackberry en Sony klagen Google Samsung, HTC en het Chinese Huawei aan om eerder verkregen patenten.

Het consortium Rockstar, waar Apple Microsoft, Sony, Blackberry en Ericsson deel van uitmaken, is de patentenzaak gestart. Dit bedrijf kocht in 2011 voor 4,5 miljard dollar meer dan zesduizend patenten van het failliete bedrijf Nortel. Deze patenten worden nu gebruikt voor de rechtszaak. Na het faillissement van Nortel probeerde Google de patenten ook in handen te krijgen. De zoekmachinegigant bood hiervoor eerst 900 miljoen dollar en eindigde op 4,4 miljard dollar.

Het lukte Google echter niet de patenten in handen te krijgen, maar volgens Rockstar hield dit Google niet tegen om ze alsnog te gebruiken. “Ondanks de mislukte pogingen om de patenten over te kopen, heeft Google de patenten geschonden en blijft dit doen”, aldus Rockstar in de aanklacht. De bedrijvengroep meent dat Google bewust inbreuk op de patenten doet en eist hiervoor een schadevergoeding van een nog onbekend bedrag.

De aanklacht heeft betrekking op zeven patenten voor onder meer het koppelen van advertenties aan zoekopdrachten. Dit is een belangrijke werkzaamheid van Google. Ook Samsung, HTC en Huawei zijn aangeklaagd, omdat zij Android-smartphones maken die gebruik maken van de gepatenteerde technologie. 

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI