De beste beveiligingscamera's getest

beste beveiligingscamera's

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Op de volgende pagina: Foscam en Axis
Wat zijn de beste beveiligingscamera's van het moment? We testen vijf ip-camera’s met hd-resolutie, die je binnens- of buitenshuis ophangt. Ze werken met eigen software of je gebruikt ze in combinatie met een nas, netwerkvideorecorders en clouddiensten.

Alle geteste ip-camera’s zijn bedoeld voor vaste montage aan een wand, plafond of paal. Ze zijn stuk voor stuk weerbestendig volgens de IP66-norm (IEC standaard 60529), waarbij het eerste getal de bescherming tegen stof en het tweede cijfer de weerstand tegen water aangeeft. Kort samengevat betekent dit dat deze camera’s zowel stof- als regendicht zijn.

Maar die bescherming geldt alleen voor de camerabehuizing zelf, niet noodzakelijk voor (het uiteinde) van de voet en de (meestal enige) kabel die eruit komt. Voor het water- en stofdicht monteren daarvan ben je zelf verantwoordelijk. Sommige merken hebben daarvoor apart verkrijgbaar waterdicht montagemateriaal. Gebruik je de camera binnenshuis, dan is dat natuurlijk van minder belang.

Een aantal ip-camera’s ondersteunt power-over-ethernet (PoE). Dan volstaat één ethernetkabel in combinatie met een PoE-switch om ze aan te sluiten. Alle camera’s zenden tegelijkertijd twee gecomprimeerde videostreams uit met verschillende resoluties, bijvoorbeeld een hoge voor gebruik met een pc en een lage die geschikt is voor mobiele toestellen.

Dankzij de ondersteuning van de onvif-standaard functioneren alle geteste camera’s met videobewakingssoftware van derde partijen, bijvoorbeeld op een nas, een netwerkvideorecorder (nvr) of een clouddienst zoals CamCloud. Je kunt ze natuurlijk ook met de software van de fabrikant zelf gebruiken, maar die werkt logischerwijs alleen met het eigen merk. Dankzij onvif gebruik je camera’s van verschillende merken met dezelfde standaard bewakingssoftware of -hardware.

beste beveiligingscamera's
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

D-Link DCS-4703E

beste beveiligingscamera's

Deze kogelvormige ip-camera uit de D-Link Vigilance-productreeks heeft een eigen resolutie van 3 megapixel en filmt video’s maximaal in een 1080p/30fps-videoresolutie met wide dynamic range-beeldverbetering (wdr) en 3D-ruisonderdrukking (2048 x 1536 pixels bij 15 fps is mogelijk bij een 4:3-beeldverhouding). Het apparaat wordt van stroom voorzien via power-over-ethernet.

De camera heeft tevens een stroomaansluiting voor een niet-meegeleverde 12V-1,5A-voeding. Daarnaast kun je hem ook gebruiken met behulp van de optionele D-Link DPE-101GI gigabit-PoE-injector. De meegeleverde documentatie en software werken in allerlei talen, maar het Nederlands is daar helaas niet bij, behalve een Windows-app. In de verpakking vind je muurmontagemateriaal en een boorsjabloon.

De web-interface, die evenmin in het Nederlands beschikbaar is, heeft standaard geen wachtwoord, maar de eerste keer moet je wel verplicht een nieuw wachtwoord instellen. Het webbeheer heeft een simpele tekst-gebaseerde interface, met een menubalk bovenaan, het camerabeeld of verdere opties in het midden en bedieningsknoppen voor de camera of detailmenu’s aan de linkerkant.

Als je een D-Link-router of andere camera van deze fabrikant bezit, oogt deze interface in elk geval vertrouwd. Het setup-menu is zeer uitgebreid. Nagenoeg elk onderdeel van de werking van de camera is te wijzigen. Bij elke optie verschijnt rechts de nodige hulp en de meeste opties hebben ook een automatische instelling.

Het nachtzicht reikt maximaal 20 meter ver. De twee beschikbare videostromen moeten beide dezelfde beeldverhouding hebben; je kunt dus niet de ene in 4:3 en de andere in 16:9 instellen. Firmware-upgrades dienen manueel te worden gedownload en toegepast. Wij updaten de firmware tijdens de testperiode probleemloos van 1.00.06 naar 1.01.00. Dat is nog maar de tweede firmware voor deze camera en lost enkele kleine bugs op.

Op de cd wordt de Windows-applicatie D-ViewCam meegeleverd, de enige softwareoptie die ook in het Nederlands werkt. Dit is een complete videobewakingsoplossing voor maximaal 32 verschillende D-Link-bewakingscamera’s en tot 64 gebruikers. Voor mobiel gebruik is er de D-ViewCam Mobile-app voor iOS en Android. In de Vigilance-productreeks heeft D-Link ook hardware-oplossingen voor videobewaking, zoals de DNR-2020-04P PoE-netwerkvideorecorder, die tot 16 camerabeelden tegelijk kan opnemen.

D-Link DCS-4703E Vigilance 3-Megapixel Outdoor PoE Mini Bullet Camera

Prijs: € 230,-
Website: eu.dlink.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Bouwkwaliteit
 • Goede beeldkwaliteit
 • Power-over-ethernet
 • Minpunten
 • Engelstalige apps en webbeheer
 • Geen matrix-ir
 • Geen geheugenkaart

Eminent EM6360

beste beveiligingscamera's

Deze bolvormige ip-camera uit de Eminent CamLine Pro-productreeks heeft een hd-ready-resolutie van 1280 x 720 pixels. Opnemen doet-ie maximaal in een 720p/25fps-videoresolutie. Het ir-licht is van het matrix-type. Stroom komt binnen over PoE, zodat één kabel volstaat. Daarnaast wordt een splitter meegeleverd waarop de eveneens meegeleverde compacte externe voeding (12V/1A) past.

Overigens wilde onze Lancom-switch via de splitter geen stroom aan de EM6360 leveren en waren we verplicht de meegeleverde voeding te gebruiken. De reden is dat de EM6360 geen ieee 802.3af/at, maar passieve PoE gebruikt die geen ‘handshake’ met de switch uitwisselt. Dat betekent dat je moet opletten wat voor soort switch je aansluit, zodat niet het verkeerde voltage wordt doorgegeven aan de camera, met alle gevolgen van dien.

Nadat de EM6360 is aangesloten, scan je de qr-code op de achterkant met de CamLine Pro-app voor Android en iOS. Je logt in met het unieke wachtwoord dat je terugvindt op een kaartje in de verpakking. Windows-gebruikers kunnen hiervoor Eminent CamLine Pro-software gebruiken. De Windows-software beviel ons veel beter dan de nogal primitieve app, die bijvoorbeeld nog niet honderd procent is aangepast aan tablets. De camera werkt weliswaar via ip, maar heeft geen ingebouwde webserver. De communicatie tussen de Eminent-apps en de camera verloopt peer-to-peer via ip.

Beide Eminent-toepassingen werken met pictogrammen waarvan je zelf maar moet verzinnen wat ze betekenen. Bovendien worden ook pictogrammen getoond voor functies die deze camera niet ondersteunt, zoals bijvoorbeeld ‘pan and zoom’. In de uitgebreide handleiding op de supportsite vind je daarover gelukkig meer informatie.

Op zich kun je niet veel fout doen door de pictogrammen één voor één uit te proberen en op die manier alle functies te leren kennen, maar de software zou wat ons betreft toch wat gebruiksvriendelijker mogen. Beide apps werken wel met meerdere Eminent-camera’s, tot een maximum van 36 camera’s voor de Windows-versie, op voorwaarde dat de computer dit aankan. Beide h.264-videostreams hebben altijd een beeldverhouding van 16:9.

EM6360 CamLine Pro Outdoor Dome IP Camera HD

Prijs: € 76,-
Website: eminent-online.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Matrix-ir
 • Power-over-ethernet
 • Minpunten
 • Maximaal 720p-resolutie
 • Alleen passieve PoE
 • Geen webbeheer

Eminent EM6355

beste beveiligingscamera's

De EM6355 is een mini-bulletcamera met fast ethernet, wifi en een full-hd-sensor die maximaal in 1080p/25fps-resolutie filmt. De vorm, het draadloze netwerk en de resolutie zijn de belangrijkste verschillen met de elders besproken EM6360.

Voor het overige zijn beide ip-camera’s nagenoeg identiek en gebruiken ze identieke software, waarvoor we je verwijzen naar de bespreking van de ‘dome’-variant. De EM6355 heeft echter drie matrix-ir-lichten in plaats van één, zoals de EM6360, waardoor het nachtzicht enkele meters verder reikt.

Je neemt de camera op dezelfde manier in gebruik als zijn bolvormige broeder, dus via ethernet en het scannen van de qr-code met de mobiele app. In die app kun je dan de wifi-instellingen invullen, want wps ondersteunt het apparaat niet. Eminent zegt dat het deze installatiemethode hanteert omdat je ze zonder enige netwerkkennis succesvol kunt uitvoeren.

We begrijpen dat argument en je kunt de installatie effectief in slechts drie stappen uitvoeren, maar persoonlijk zouden we liever zien dat deze camera’s ook direct via het netwerk benaderbaar zijn via een ingebouwd webbeheer. Dat zou de boel bijvoorbeeld op macOS en Linux sterk vereenvoudigen. De beeldkwaliteit is iets beter dan die van de EM6360, maar dramatisch groot is het verschil niet.

EM6355 CamLine Pro Outdoor IP Camera Full HD

Prijs: € 102,-
Website: eminent-online.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Matrix-ar
 • Power-over-ethernet
 • Minpunten
 • Alleen passieve PoE
 • Geen webbeheer

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, IP-camera's

Tags: beveiligingscamera, dlink, eminent, foscam