Zelf WordPress hosten op Ubuntu

Een VPS is een virtual private server: een privéserver in een virtuele machine, met bijvoorbeeld Ubuntu. Daar kun je vervolgens eenvoudig WordPress op hosten. In deze miniworkshop laten we zien hoe je dat doet.

Een VPS kun je bij veel hostingaanbieders afnemen. Wij hebben er een met Ubuntu 14.04 LTS, waar we via SSH op gaan inloggen om vervolgens de machine om te toveren tot een webserver. Daarvoor is het als eerste nodig om PuTTY voor Windows te downloaden. Dat doe je vanaf deze pagina . Klik op putty.exe en voer het gedownloade bestand uit. Van je VPS-provider heb je een IPv4-adres ontvangen met gebruikersnaam en wachtwoord. In PuTTY vul je bij Host Name het IP-adres van je VPS in. Klik daarna op Open. PuTTY vraagt, na het opzetten van de verbinding, als eerste om de gebruikersnaam met login as:. Typ je gebruikersnaam en druk op enter. Typ daarna je wachtwoord en druk opnieuw op enter.

LAMP-stack

Laten we nu eerste een LAMP-stack installeren, dat zijn de basisbenodigdheden voor een webserver. De A is voor Apache2, de webserver die HTTP(S)-verkeer afhandelt, de M is MySQL, de database, de P is PHP, de programmeertaal waarin WordPress is geschreven. Typ sudo apt install tasksel -y gevolgd door sudo tasksel install lamp-server. Er wordt gevraagd om een wachtwoord in te vullen voor de root-user voor MySQL. Kies een sterk wachtwoord en onthoud dit! Typ het wachtwoord en druk op TAB om Ok te selecteren. Druk op enter om door te gaan. Bevestig het wachtwoord door het nogmaals in te vullen en druk op dezelfde manier op Ok.

Je webserver is nu geïnstalleerd en actief. Je kunt het checken door http://[IP-adres] in te typen, waarna je een Apache-placeholderpagina ziet. Laten we eerst even een database aanmaken. Typ mysql -u root -p en voer het rootwachtwoord van eerder in. Typ nu CREATE DATABASE wordpress; en druk op enter. We maken nu een database aan waarnaar WordPress zijn gegevens weg kan schrijven. Voor optimale veiligheid maken we een speciale WordPress-gebruiker aan die alleen bij de WordPress-database kan. Voer het volgende commando in, waarbij je wachtwoord-hier-vervangen vervangt met een sterk wachtwoord: CREATE USER wordpress@localhost IDENTIFIED BY ‘wachtwoord-hier-vervangen’;.  Ten slotte geven we deze gebruiker de WordPress-databaserechten met: GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO wordpress@localhost;. Voer ten slotte nog het commando FLUSH PRIVILEGES; uit om de nieuwe permissies actief te maken en typ exit om uit MySQL te gaan.

WordPress installeren

Nu is het tijd om WordPress binnen te halen. Hiervoor voer je het commando wget https://nl.wordpress.org/wordpress-4.5-nl_NL.tar.gz uit. Vervolgens pak je de map uit met tar -xzvf wordpress-4.5-nl_NL.tar.gz en verplaats je de map naar de standaard-Apache-locatie: sudo mv wordpress /var/www/wordpress. Apache moet de eigenaar van de bestanden zijn, voor automatische updates en configuratie: sudo chown -R www-data:www-data /var/www/wordpress.

Het laatste wat overblijft is dat we Apache nog even configureren. Hiervoor typ je sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/wordpress.conf en vervolgens sudo gedit /etc/apache2/sites-available/wordpress.conf. Haal het hekje weg bij ServerName en vul daarachter je domeinnaam in. Die kun je later nog wijzigen. Bij DocumentRoot vervang je html door wordpress. Vervolgens sla je het bestand op en sluit je de editor. Typ nu sudo a2ensite wordpress gevolgd door sudo service apache2 reload.

Testen

Om zelf even te testen, voeg je aan je hosts-bestand een record toe. Dat doe je op Windows met C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts. Daarin voeg je de volgende regel toe [IP-adres van VPS] [domeinnaam] en sla je het bestand op. Bijvoorbeeld 196.168.2.39 wordpress.test. Als je daar nu in de browser naartoe gaat, krijg je de opzetwizard van WordPress. Om de website aan de buitenwereld bereikbaar te maken, is het natuurlijk nodig een A-record in je DNS-domeininstellingen aan te maken.

© PXimport

Succes! Vul even de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Versturen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten