}
abonneren

Viber

Wie gratis wil bellen gebruikt Skype, dat handige programmaatje dat via internet een telefoongesprek opzet. Er zijn ondertussen echter veel alternatieven voorhanden. Zitten daar echte Skype-killers bij of is de voorloper uit Estland nog altijd soeverein?
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Viber is een vrij nieuwe en basic voip-applicatie die je kunt draaien op je mobiele telefoon – het bestaat enkel als mobiele app, niet voor de desktop. Ook kan je er niet mee videobellen. De reden dat we 'm hier noemen is dat hij als voip-applicatie op de mobiele telefoon erg goed werkt. Het is een heel eenvoudige, gebruiksvriendelijke applicatie, draait op de achtergrond en een echte Skype-concurrent als alternatief voor bellen over wifi met je mobiel.

Eén van de sterke punten aan Viber is dat de app integreert met je contacten van je telefoonboek. Viber vraagt na de installatie om je telefoonnummer en synchroniseert je contacten met de eigen servers. Het programma kan zo precies aangeven welke contacten de app reeds geïnstalleerd hebben. Een lange registratie van een nieuw contact is niet nodig en een icoon achter de naam geeft aan of de persoon Viber geïnstalleerd heeft. 

Wanneer je een gsm-gesprek wilt opzetten hoef je de app niet te verlaten, dat kan je gewoon doen vanuit de Viber app. Dat gesprek wordt dan gewoon afgerekend via de belbundel van je mobiele operator. Verder ben je ook niet verplicht je contactlijst te gebruiken om een belletje op te zetten. Je kunt ook gewoon het mobiele nummer van de ander intypen. Viber kijkt dan vervolgens weer of het om een Viber-contact gaat of dat er een gsm-gesprek moet worden opgezet – waarbij de voorkeur dan uitgaat naar voip. Helemaal handig is dat je tijdens een gesprekje over kunt schakelen op een gsm-gesprek. De verbinding wordt dan wel kortstondig verbroken. Enigszins dubieus is dat uitlezen van je adreslijst wel: wie weet waar die gegevens worden opgeslagen? Maar door gsm en voip zo naast elkaar te faciliteren wordt gebruik van de app wel bijzonder laagdrempelig. 

Er zijn Viber-apps voor alle grote mobiele platforms: Android, Windows Phone, iOS en BlackBerry. Bellen is de hoofdzaak voor deze app, maar er is de afgelopen twee jaar ook gewerkt aan het versturen van berichtjes. Viber heeft hiervoor een whatsapp-achtige functie ontwikkeld waarmee je berichtjes kunt versturen naar andere Viber-gebruikers. Overigens is het hier verder wel bij gebleven. Mogelijkheden om te chatten of bestanden te delen heeft Viber niet. Verder mist Viber ook wel een aantal functies. Zo krijgt de gebruiker geen ‘presence’-informatie, wat je bij Skype wel weer hebt, en is er geen zoekfunctie in je Viber-adresboek. 

Viber verdient momenteel nog geen geld. Er zijn geen advertentieinkomsten of betaalplannen. Het bedrijf wil op termijn geld verdienen door extra diensten aan te bieden, maar het is ook goed mogelijk dat het uiteindelijk door een groot techbedrijf wordt gekocht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: Viber, Voip

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI