Tips voor snel en veilig internet thuis

Je thuisnetwerk is de laatste jaren uitgegroeid tot fundering van bijna alle elektronica in huis. Je wil daar dan ook het beste uithalen qua snelheid, zonder in te leveren op de beveiliging. We zetten wat tips op een rij.

Lees ook: Wifi traag? Tips voor een sneller draadloos netwerk

Optimale plaatsing router

Een wifi-signaal wordt gauw onderbroken en daarom is de plaatsing van je router cruciaal. Plaats je router bij voorkeur op een centrale plek in je huis, niet bij de muur of het raam. Zorg dat er altijd zo’n 30 centimeter om de router vrij is, zodat het signaal zich makkelijker door de woning of kamer kan verspreiden. Liefst ook boven wifi zonder dat je een tweede accesspoint wil gebruiken? Plaats de router dan bijvoorbeeld in het trappengat.

Gebruik ook een app om te zien hoe sterk je wifi-signaal is. Een van de beste apps voor Android is Wifi Analyzer. Deze app laat realtime zien hoe sterk het signaal is, en welke andere signalen in de buurt op dezelfde frequentie zitten en dus ook kunnen storen. Aan de hand van de app kun je je router verplaatsen en zie je direct in de app of de gewenste verplaatsing effect heeft. Ook zie je welke andere routers in de buurt op hetzelfde kanaal uitzenden, zodat je je eigen router op een ander kanaal kunt laten werken.

© PXimport

Update de router-firmware

Om je thuisnetwerk veilig te houden, is het verstandig om regelmatig te controleren of je de nieuwste firmware voor je router hebt. Zeker als het een wat ouder model betreft, is de kans groot dat er inmiddels wel een nieuwe update is verschenen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Windows worden routers eigenlijk nooit automatisch bijgewerkt. Dat komt voornamelijk omdat zo’n update een herstart van de router nodig heeft, en tja, je wil natuurlijk niet dat de internetverbinding ineens uitvalt omdat de router zichzelf aan het updaten is. 

Op de supportpagina van je routerfabrikant vind je de nieuwste firmware-updates en de manier waarop je die update kunt uitvoeren. Bij de meeste modellen kan dat gewoon direct vanuit de interface. Maar let op: veel fabrikanten beschouwen een router van vijf jaar of ouder al gauw ‘end of life’, en bieden dan geen ondersteuning meer voor updates van de firmware. 

Mocht de fabrikant van jouw router het model niet meer ondersteunen, dan doe je er goed aan om een nieuwe aan te schaffen. Je hebt dan niet alleen weer een sneller model dat de nieuwste standaarden ondersteunt, maar het apparaat is dan ook weer een stuk veiliger voor je (thuis)netwerk.

Upnp, dmz en wps

Je wilt een zo veilig mogelijk thuisnetwerk, maar op sommige routers staan functies aan die je netwerk juist onveiliger kunnen maken. Bijvoorbeeld upnp, dmz en wps. Upnp (universal plug and play) zorgt ervoor dat netwerkapparaten makkelijker met elkaar kunnen communiceren door de nodige poorten automatisch open te zetten. Dat lijkt handig, maar dat kan ook een exploit-gevaar opleveren omdat deze functie ook kan worden misbruikt. 

Een andere functie die ook gevaar kan opleveren als de computers die ervan gebruikmaken niet goed zijn gefigureerd, is dmz (demilitarized zone). Met een dmz maak je een apparaat via je router bereikbaar via internet, zodat je er bijvoorbeeld van buitenaf makkelijker op kunt komen. Dat doe je natuurlijk alleen als dat apparaat is voorzien van een goede firewall die alle niet-toegestane poortverbindingen blokkeert. Bovendien mag het apparaat dat binnen de dmz is ingesteld bij voorkeur ook geen andere verbindingen hebben met je thuisnetwerk.

Zet tot slot ook de wps-functie uit. Met wps kun je een nieuw draadloos apparaat eenvoudig aan je bestaande draadloze netwerk toevoegen door het opgeven van bijvoorbeeld alleen een pincode, of door een druk op een knop op je router, waarmee je dan een tijdelijke open toegang tot je draadloze netwerk creëert. Maar ook hier is potentieel een gevaar, want iemand anders met toegang tot je router kan die knop ook indrukken en zo stiekem een apparaat op je netwerk registreren. Schakel wps dus uit en maak gewoon gebruik van een wachtwoord om verbinding te maken met je thuisnetwerk.

Slitheris Network Scanner

Je thuisnetwerk is vaak een wirwar van apparaten die zich overal en nergens in huis bevinden. Smartphones, tablets, laptops, mediaspelers en smart-tv’s, ze zijn allemaal aangesloten op het netwerk. Soms kan het handig zijn om een inzicht te krijgen in al die apparaten. Daar bestaan handige tooltjes voor. Zoals Slitheris Network Scanner. Deze software geeft uitgebreide informatie over alle apparaten die in je netwerk zijn aangesloten, zowel bedraad als draadloos. Van ieder apparaat kun je de technische informatie zien, zoals het mac-adres, ip-adres, wat voor besturingssysteem erop is geïnstalleerd en vaak ook wat het merk en model van het apparaat is. 

© PXimport

Klik op Scan all ip ranges om Slitheris Network Scanner aan het werk te zetten, de rest gaat vanzelf. Omdat het programma je netwerk afstruint, kan sommige beveiligingssoftware alarm slaan, maar dat kun je negeren. Wij hebben de gratis versie getest, en die kent wat beperkingen. Zo zie je niet het volledige ip-adres en is het mac-adres niet helemaal te zien. Voor de rest kun je alle informatie raadplegen. De betaalde versie kost 149 dollar, maar je krijgt dan wel levenslange ondersteuning. Kortom: deze tool mag voor de echte (thuis)netwerkbeheerder eigenlijk niet ontbreken.

Traag internet? Schone lijst!

Als je al een paar jaar een thuisnetwerk hebt draaien met weinig tot geen wijzigingen in de hardware, dan kan het voorkomen dat het systeem traag wordt. Sommige oudere routers houden bijvoorbeeld een lijst bij van eerder aangesloten apparaten, met daarin de uitgedeelde ip-adressen en de mac-adressen van die apparaten.

Omdat sommige oudere modellen deze lijst blijven raadplegen, bijvoorbeeld omdat er speciale regels worden uitgevoerd die controleren op mac-adressen of wordt gecontroleerd op eerder uitgedeelde ip-adressen via dhcp, kan dit vertragend werken. 

Bij een aantal routers is het mogelijk om deze lijst te legen, bij andere apparaten wordt de lijst pas geleegd als je de router even reset. Na de reset of het legen van de lijst krijgen apparaten vaak weer sneller toegang tot het draadloze netwerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten