Sneller renderen met Golem als supercomputer

Heb jij soms een supercomputer nodig? Dan biedt Golem uitkomst. Althans, dat gaat het op termijn doen. Op dit gedistribueerde computernetwerk kun je niet alleen razendsnel berekeningen uitvoeren, je kunt er ook geld mee verdienen door je eigen rekenkracht aan het collectief toe te voegen. Nu beperkt het zich nog tot Blender-bestanden sneller renderen.

Golem is op dit moment nog volledig in bèta. De huidige live versie, Brass Golem, kan maar één rekentaak aan: Blender-bestanden renderen. Het idee achter Golem is dat mensen hun ongebruikte computerkracht best willen verhuren aan diegenen die juist behoefte hebben aan een beetje extra rekenkracht. Voor de langere termijn zijn de ontwikkelaars daarom druk bezig om er een applicatie- en transactieplatform van te maken.

Door gebruik te maken van cryptovaluta, in dit geval de Ethereum-blockchain en GNT (Golem Network Token) zouden de benodigde microtransacties eenvoudig uit te voeren moeten zijn.

Om met Golem aan de slag te gaan heb je minimaal een machine met 2 GB ram, 2 cores, 20 GB ruimte op de harde schijf en Windows 10, OS X Sierra of Ubuntu 16.04 LTS nodig. Een eigen openbaar ip-adres is handig, maar zelfs als je dat niet hebt, helpt de handleiding je met het instellen van de port forwards op je router. Zet na installatie Golem aan en controleer via Can You See Me of poorten 40102, 40103 en 3282 open staan.

Naast een redelijke computer heb je cryptovaluta nodig. Voor Golem zijn dat ethereum en GNT. Een kleine hoeveelheid ethereum is vereist om rekenkracht te verkopen. GNT is pas noodzakelijk als je ook rekenkracht wilt gebruiken. Via een dienst als Coinbase kun je ethereum aanschaffen en via ShapeShift kun je een deel hiervan converteren naar GNT.

Voor je begint met Golem kun je kiezen tussen het echte netwerk of het testnetwerk. De makers zelf raden, terecht, aan om eerst op het testnetwerk los te gaan. De software is nog in bèta en als je bugs tegenkomt in het live netwerk kan dat leiden tot verlies van je cryptovaluta. Er bestaan geen toezichthouders in de wereld van cryptovaluta. Transacties zijn daarom niet terug te draaien.

Daarbij maakt het weinig uit of je geld verliest door een verkeerde muisklik of door een bug in bèta-software. Eerst kijken of alles werkt in een veilige omgeving is daarom een heel goed idee.

Geld verdienen met Golem

Wil je geld (gaan) verdienen met Golem, dan kun je daarvoor in het openingsscherm bij Network aangeven hoeveel rekenkracht je beschikbaar wilt stellen. Een paar prominente meters geven aan hoeveel omzet je al gedraaid hebt en wat dit bedrag ongeveer waard is dollar. Onder het kopje resources in de tab Network staat een slider die je van 0 naar 100 kunt schuiven. Hoe hoger de waarde, hoe meer rekenkracht je aanbiedt.

Media has no description

© PXimport

Staat de meter op 100, dan staat er nog steeds minimaal één processorkern tot je eigen beschikking, al is het maar om je de kans te geven Golem weer uit te zetten. Onder het kopje Advanced kun je naar eigen wens cpu, geheugen en diskruimte toewijzen. De rekenkracht die je beschikbaar stelt aan Golem wordt in een virtuele machine geplaatst. Je kunt zelf niet bij de gegevens die hierop geplaatst worden door het netwerk. Het openingsscherm biedt je snel toegang om aan te geven hoeveel rekenkracht je beschikbaar wilt stellen. Maar je kunt ook zelf aangeven hoeveel geld je wilt verdienen per gebruikt uur rekenkracht. Dat doe je onder Settings (pictogram rechtsboven) onder de optie Price.

Berekeningen uitvoeren

Aangezien Golem nog in bèta is, kunnen op dit moment alleen Blender-bestanden verwerkt worden. Blender is een openbron 3D-creatiesuite. Je kunt er 3D-modellen voor animatiefilms en computerspellen mee ontwikkelen, animeren en renderen. Die laatste stap vraagt zeer veel rekenkracht en daar biedt Brass Golem, de bèta van Golem, uitkomst.

Onder het tweede tabblad van de interface, Tasks, kun je Blender-bestanden (of een map met Blender-bestanden) aanleveren om door te laten rekenen. Je kunt niet zomaar lukraak bestanden aanleveren: er zijn nogal wat voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De Golem-handleiding biedt een checklist om te doorlopen voordat je bestanden upload. Je project moet hoe dan ook eerst lokaal een test kunnen doorstaan voordat het aangeboden kan worden.

Denk eraan om vooraf aan te geven hoeveel je maximaal wilt betalen voor rekenkracht. Deze waarde geef je op onder Price in de Settings; dezelfde plek waar je ook je gewenste inkomsten aangeeft. Golem probeert de best mogelijke deal voor je te regelen, maar zal niet boven dit bedrag gaan zitten.

Media has no description

© PXimport

Zelf applicaties ontwikkelen voor Golem

Als openbronsysteem biedt Golem ontwikkelaars ruimte om zelf bij te dragen. Via Github kun je alle benodigde bestanden vinden om aan de slag te gaan. De mensen achter Golem zijn van plan om applicaties die gebruikmaken van het Golem-platform overzichtelijk aan te bieden in de Golem Application Registry. Dit onderdeel van het project is op dit moment nog niet actief.

Samen met het Transaction Framework zou het mogelijk moeten worden om zelf applicaties te ontwikkelen die distributed computing tegen betaling bieden. Dit nog te ontwikkelen deel van Golem zou een soort Spotify voor SaaS-ontwikkelaars moeten worden. Je nieuw ontwikkelde applicatie kan via het Golem netwerk onder aandacht van het grote publiek gebracht worden.

De roadmap voor Golem is ambitieus. Op dit moment kun je aan de slag met Brass Golem om Blender-reders uit te laten rekenen. Binnen de roadmap zou kort na deze eerste release Clay Golem moeten verschijnen. Deze versie bevat onder meer de voor de toekomst zo belangrijke Application Registry en de aanzet van het Transaction Framework.

Voor de langere termijn staat Stone Golem op de planning. Deze versie gaat voor meer stabiliteit van de in Clay Golem geïntroduceerde onderdelen zorgen. De laatste halte op de roadmap is Iron Golem, een goed geteste en uitgerolde versie waarop de ambities waar te maken zijn. We zijn dan volgens de roadmap al wel een jaar of twee verder.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten