}
abonneren

OftheMuse.FM

YouTube bevat miljoenen liedjes van de meest uiteenlopende bands en artiesten. Met offthemuse.fm speel je met deze muziekclips een sociaal muziekspel.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • leuke kennismaking met nieuwe muziek
  • geen dode links
  • heldere gebruikersinterface
  • Minpunten
  • geen sorteerfunctie
  • nog weinig spelers

Een bekend verschijnsel van feestjes is dat gasten zich regelmatig met de muziek bemoeien. Men vraagt verzoeknummers aan of men neemt in het ergste geval zelfs de rol van DJ over. Misschien is dit fenomeen wel de trigger geweest om ofthemuse.fm te ontwikkelen. Met behulp van de beschikbare muziek op YouTube maakte deze 23-jarige Fries een sociaal muziekspel waarin twee DJ's de strijd met elkaar aangaan en waarbij de bezoekers kunnen stemmen welk liedje wordt afgespeeld. Spelers winnen faam na het winnen van stemrondes en stijgen hiermee in positie in de Hall of fame van ofthemuse.fm. Ze krijgen tevens nieuwe rangen en avatars.

Let’s party
Om mee te doen met deze muzikale battle log je in met je Facebook-account. Vervolgens bezoek je een beschikbare party. Er zijn meerdere party's tegelijk gaande en het is tevens mogelijk een eigen party te starten. Je kunt wachten tot bezoekers van ofthemuse jouw party bezoeken, maar je kunt ook je Facebook-vrienden uitnodigen of je feestje aankondigen op Twitter. De eerste twee spelers die het virtuele feestje bezoeken, worden de DJ's, musers, genoemd. Zij doen suggesties voor muzieknummers uit hun afspeellijst waarop de overige bezoekers hun stem kunnen uitbrengen. Het nummer met de meeste stemmen wint en wordt afgespeeld. Zodra een muser drie keer heeft gewonnen, wordt de tegenstander vervangen door een nieuwe speler. Als de helft van de gebruikers, plus één, het afspelen onderbreekt, wordt het volgende winnende nummer afgespeeld.

Tien miljoen songs
Om de strijd aan te gaan met andere musers kan het geen kwaad een uitgebreide, gevarieerde afspeellijst samen te stellen. Je krijgt hiervoor suggesties die zijn samengesteld op basis van jouw vind-ik-leuks op Facebook, maar je kunt ook de band- of artiestennaam of de naam van het liedje als zoekterm intypen. Ofthemuse biedt een database met maar liefst tien miljoen songs die voortdurend wordt bijgehouden en aangevuld. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de muziekdiensten Last.fm en MusicBrainz. Songs op YouTube die niet in de database van ofthemuse staan, kun je niet aan je afspeellijst toevoegen. Er wordt gewerkt aan een uitbreiding om de gebruikers zelf muziek van YouTube aan ofthemuse te laten toevoegen. Ondanks dat alle muziek op ofthemuse van YouTube afkomstig is, bevat de website geen dode links. Mocht een video zijn verwijderd of andere problemen geven, dan wordt − on the fly − naar een nieuwe videoclip van het liedje gezocht.

Afspeellijst maken
Je dubbelklikt op een song in de zoekresultaten om deze toe te voegen aan je afspeellijst of gebruik het plusteken naast de songtitel. De zoekresultaten worden gesorteerd op basis van waardering en het aantal keren dat een song is toegevoegd of afgespeeld. Het is jammer dat we de resultaten niet zelf kunnen sorteren. Hoewel er achter de songtitels vermeld staat of er sprake is van bijvoorbeeld een live, single-, of 12 inch-versie, heb je eigenlijk geen flauw benul wat je krijgt te horen. Een previewoptie zou daarom ook zeer welkom zijn.

Klaar voor de strijd
Als je klaar bent met het zoeken naar muziek kun je songs naar een gewenste positie in de afspeellijst slepen. De optie Shuffle sorteert je liedjes in een willekeurige volgorde. Als je zelf de muser bent, worden de songs uit je afspeellijst in chronologische volgorde als suggestie toegevoegd. Je hebt hier echter invloed op door in je afspeellijst te dubbelklikken op een muzieknummer dat je in de strijd wilt werpen. De song wordt voor de volgende ronde toegevoegd. Je weet nooit welke songs in de volgende ronde tegenover elkaar staan. Enerzijds levert deze willekeur soms aangename verrassingen op, maar anderzijds wordt het competitie-element van ofthemuse hiermee niet optimaal benut. De ontwikkelaar van ofthemuse heeft hier echter volgens eigen zeggen bewust voor gekozen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: games, Muziek, YouTube, ofthemuse

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI