No-nonsense videobewerker

Geen zin om veel geld neer te leggen voor een videobewerker? Kijk dan eens naar de gratis variant van vReveal. Met dit programma verfraai je namelijk heel gemakkelijk zelfgemaakte sd-beelden. Volg de stappen uit deze workshop en maak een mooie videofilm.

Uitgebreide videobewerkingspakketten als Adobe Premiere Elements en Corel VideoStudio Pro staan bomvol met geavanceerde functies. Lang niet iedere hobbyfilmer maakt hiervan gebruik. Bedenk daarom goed of het zin heeft om dergelijke software aan te schaffen. Een gratis alternatief zonder allerlei opsmuk is vReveal. Toch bewerk je met dit programma prima amateuropnamen, waarbij je het eindresultaat direct deelt met vrienden. Een groot voordeel is dat de bewerkingen zeer weinig tijd in beslag nemen. Het duurt slechts een paar minuten om een mooi afgewerkte film te creëren. Wanneer je filmcamera hd-beelden maakt, lever je met de gratis versie wel kwaliteit in. Voor de verwerking van 720p- en 1080p-video’s heb je vReveal Premium nodig. Deze upgrade kost ongeveer € 37. Extra pluspunten hiervan zijn de afwezigheid van advertenties en een functie om bestanden als mp4-film (h.264) op te slaan. Daarnaast wordt er geen watermerk aan je bewerkte video toegevoegd.

STAP 1: VREVEAL INSTALLEREN

De systeemeisen van vReveal vallen erg mee. Een dualcoreprocessor met sse2-ondersteuning en 2 GB ram zijn voldoende om het programma te draaien. Heb je een geschikte AMD- (OpenCL) of nVidia-videokaart (Cuda), dan neemt de gpu sommige rekentaken van je processor over. Verder heb je het pakket Microsoft .NET Framework 3.5 of hoger nodig. Overigens is Windows 7 al standaard uitgerust met dit pakket. Het exe-bestand download je van www.vreveal.com. Geef in de installatiewizard aan of je de demofilmpjes wilt installeren. Als je zelf voldoende filmmateriaal hebt, is dat niet nodig. Zodra het programma opent, verschijnt er een introductievenster met een beschrijving van de hoofdfuncties. Klik op Continue.

STAP 2: VIDEOBESTANDEN IMPORTEREN

Met vReveal indexeer je gemakkelijk alle videobestanden die op je pc staan. Wanneer je ze in de standaardmap Mijn video’s bewaart, kies je voor Scan My Videos, My Pictures, and Desktop for videos. Gebruik de optie Let me select the specific folders to scan om zelf mappen aan te wijzen. Vervolgens opent het hoofdvenster. Het kan een tijdje duren voordat alle filmbestanden zijn toegevoegd. Ze verschijnen in het linkerdeelvenster. Handig is dat de software de opgegeven mappen continu in de gaten houdt. Als je een nieuw filmpje op de computer zet, is die meteen zichtbaar in vReveal. Je kunt op een later moment altijd nog extra mappen toevoegen via de Folder Manager. Dit onderdeel is linksboven via het tandwieltje onder het Tools-menu bereikbaar. Het programma accepteert alle bekende formaten, waaronder mov, mp4, avi, mkv en mts. Voor de weergave van videobestanden binnen het programma dienen wel de juiste codecs op je pc te staan. Je kunt zo nodig een codecpack downloaden van www.codecguide.com.

STAP 3: ORDENEN

De geïmporteerde bestanden zijn op jaartal gesorteerd. Linksonder staat de Folders-weergave ingeschakeld. Alle mapnamen zijn hierdoor zichtbaar. Als alternatief activeer je de Events-weergave, waarbij het programma de filmbestanden per maand groepeert. Zodra je met de muis over een thumbnail beweegt, verschijnen er enkele voorbeeldframes. Aan de hand hiervan zie je snel of je de juiste video te pakken hebt. Linksboven elke thumbnail is er een wit sterretje aanwezig. Klik daarop om een filmpje aan je favorieten toe te voegen. Via het pictogram aan de bovenkant van het programmavenster heb je de mogelijkheid om het overzicht op favoriete video’s te filteren. Bovenaan tref je ook een zoekfunctie. Klik op een filmpje om rechts de voorbeeldweergave te openen. Je bepaalt zelf hoeveel ruimte je hiervoor reserveert door de tussenliggende rand te verslepen.

STAP 4: INKORTEN EN ROTEREN

Als je een video hebt geselecteerd, kun je die meteen bewerken. Onder de voorbeeldweergave bevindt zich een tijdlijn die als een soort filmstrip wordt weergegeven. Je zoekt daarmee gemakkelijk specifieke fragmenten op. Met de tijdlijn is het een fluitje van een cent om een video in te korten. Voordat je met deze bewerking begint, is het verstandig om de gewenste begin- en eindtijd even op te schrijven. Wil je het eerste deel wissen? Verplaats dan de linkergreep (klein pijltje) op de tijdlijn naar het juiste beginfragment. Het gedeelte dat buiten de film valt, krijgt een donkere kleur. Er is ook een optie om de video aan het einde in te korten. In dat geval verplaats je de rechtergreep op de tijdlijn. Verder is er ook een roteerfunctie aanwezig. Er bestaat altijd een risico dat je met een smartphone of filmcamera per ongeluk gekantelde opnamen maakt. Je roteert het beeld door op de 90º-knop te klikken.

STAP 5: VIDEOCORRECTIES

In vReveal optimaliseer je eenvoudig het beeld. Een enkele muisklik op One-Click Fix is al voldoende om direct enkele bewerkingen toe te passen. Zo maakt deze functie voorwerpen binnen de video bijvoorbeeld scherper. Ook het contrast en de helderheid neemt One-Click Fix onder handen. Daarnaast stabiliseert het schokkende opnamen. De vraag is natuurlijk in hoeverre automatische correcties de beeldkwaliteit daadwerkelijk verbeteren. Onze testfilm zag er in elk geval zichtbaar mooier uit, dus het kan geen kwaad om de functie eens uit te proberen. Voor iets meer controle kies je zelf de gewenste aanpassingen. Klik op Edit, Fix. De bewerkingsmodus is nu ingeschakeld. Bepaal onder Enhancements de correcties die je wilt toepassen. Ga met de muisaanwijzer op een bewerking staan en lees de Engelstalige uitleg. De functie Deinterlace is bedoeld om gekartelde randen van interlaced-beelden te beperken. De bewerkingen Auto White Balance en Clean sla je alleen op met de Premium-versie. Je bekijkt het resultaat van elke aanpassing meteen in de voorbeeldweergave.

STAP 6: EFFECTEN

Het is leuk om je video een speciaal effect te geven. In de bewerkingsmodus (Edit) vind je onder de optie Fix hiervoor zes mogelijkheden. Op die manier creëer je bijvoorbeeld een zwart-witfilm. Wil je het beeld een nostalgische lading geven, dan kies je voor Sepia of Vintage. Verder laat je met Glow bepaalde voorwerpen binnen de film gloeien, terwijl je met Grain korrels toevoegt. Ten slotte gebruik je Vivid Colors om de opnamen levendiger te maken door de toevoeging van warme kleurtinten.

STAP 7: TOEPASSINGSNIVEAUS

Vind je dat vReveal een videocorrectie of effect onvoldoende toepast? Met het onderdeel Fine Tuning wijzig je van elke bewerking handmatig het toepassingsniveau. Gebruik de schuifknoppen onder Enhancements om het beeld te corrigeren. Bekijk in het voorbeeldvenster of de wijzigingen bevallen. Over het algemeen is het beter om de waarden niet te veel op te schroeven. Als je bijvoorbeeld het beeld erg verscherpt, gaan veel details van de opname verloren. Speel vooral ook even met de schuifknop achter Saturation. Hiermee stel je een hogere verzadiging in, zodat de kleuren feller worden. Vooral fletse opnamen lap je met dit gereedschap weer op. Bij Aspect ratio wijzig je eventueel de beeldverhouding. Onder Effects pas je de video-effecten aan. Het programma biedt hier onder meer opties om een andere kleurtint te kiezen of de gloei-intensiteit op te voeren. Wil je de standaardwaarden van de film herstellen? Rechtsklik op de betreffende thumbnail en kies voor Reset Settings.

STAP 8: TITELS

Met titels geef je de videofilm een persoonlijk karakter. In vReveal voeg je vlot titels aan het begin en einde van de film toe. Klik in de bewerkingsmodus op Titles. Bedenk bij Start Title een passende tekst voor het begin van de film. De tekstkleur is standaard wit op een zwarte transparante achtergrond. Gebruik de knoppen onder het invoerveld om de kleuren aan te passen. Je selecteert naar eigen wens een ander lettertype en tekengrootte. Klik op Template en geef aan of je de tekst links of rechts wilt weergeven. Als alternatief kies je voor Fade, waarbij het programma een extra frame voor de film plaatst. De keuze blijft gelukkig niet beperkt tot deze drie mogelijkheden, want via Next verschijnen er nog zes andere titelsjablonen. Klik op je favoriete titelsjabloon. Achter Duration stel je in hoe lang de titel in beeld blijft met een maximum van tien seconden. Bij End Title voeg je teksten aan het einde van de film toe.

STAP 9: OUD EN NIEUW

Ben je benieuwd in hoeverre de video is gewijzigd ten opzichte van het origineel? Het programma bevat een nuttige functie waarmee je goed het verschil ziet tussen de oorspronkelijke en bewerkte video. Klik op Compare. Het programma splitst het beeld in tweeën, waardoor je nauwkeurig de veranderingen kunt bestuderen. Met de playknop speel je de film af. Mogelijk merk je enige vertraging in de afspeelweergave. Zeker als je veel correcties hebt toegepast, is die kans aanwezig. Je voert met de ingeschakelde Compare-modus probleemloos bewerkingen uit. Een voordeel hiervan is, dat je het resultaat rechtstreeks vergelijkt met het originele beeldmateriaal.

STAP 10: OPSLAAN EN DELEN

Als je tevreden bent over het eindresultaat, bewaar je de film op je eigen computer. Belangrijk is om te weten dat vReveal niets met je oorspronkelijke video’s doet. Elke bewerkte video slaat de software dus als apart bestand op. Klik rechtsonder op Save To Disk. Bij het uitrolmenu achter Output Resolution selecteer je de resolutie. In de gratis versie van vReveal heb je keuze tussen 240p en 480p. Als uitvoerformaat kies je tussen een avi- en wmv-bestand. Via Advanced vul je de bestandsnaam en opslaglocatie in. Verander je hier niets, dan belandt het bestand in dezelfde map als waar de oorspronkelijke film is opgeslagen. Optioneel sla je de video op in de Compare-modus. Bevestig met OK. Je volgt de voortgang in een apart dialoogvenster. Nadat je de video lokaal hebt opgeslagen, kun je deze ook delen op internet. Selecteer in het overzicht het bewerkte filmpje en kies onderaan de gebruikersinterface voor YouTube of Facebook. Log daarna in met je aanmeldgegevens. Bij YouTube vul je een titel en een beschrijving in. Typ daarnaast relevante tags en selecteer een categorie. Bevestig tot slot met Upload Video. Houd er rekening mee dat filmpjes op YouTube maximaal een kwartier mogen duren met een maximale opslagcapaciteit van 1 GB. De uploadfunctie van Facebook werkt op soortgelijke wijze. Voor dit sociale netwerk geldt een tijdslimiet van twintig minuten, waarbij het bestand niet groter mag zijn dan 1 GB.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten