Landelijke uitrol Internet of Things-netwerk van start

T-Mobile en Vodafone gaan beginnen met de uitrol van een Internet of Things-netwerk, dat in 2017 volledig operationeel moet zijn. Via dit netwerk kunnen apparaten die kleine hoeveelheden data versturen en ontvangen met elkaar communiceren.

Zowel Vodafone als T-Mobile zijn beiden bezig met het aanleggen van zo'n netwerk. T-Mobile maakt hiervoor gebruik van de NarrowBand-IoT-technologie. Via deze techniek kunnen apparaatje die kleine datapakketjes versturen en ontvangen, met elkaar communiceren. De uitrol van het IoT-netwerk door T-Mobile start als eerste in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag en in de omgeving van Schiphol.

Ook Vodafone maakt gebruik van dezelfde netwerktechniek, maar dat bedrijf meldt dat het pas in 2017 begint met de grootschalige uitrol van NarrowBand-IoT. Daarbij komt het netwerk beschikbaar in Nederland, Duitsland, Ierland en Spanje. Vodafone maakt voor het IoT-netwerk gebruik van haar bestaande 4G-netwerk, waar volgens het bedrijf slechts een softwareupdate voor nodig is om het geschikt te maken voor NarrowBand-IoT.

LEES OOK: Slimme thermostaat te infecteren met ransomware

KPN en LoRa

KPN heeft in juni ook al een speciaal IoT-netwerk landelijk uitgerold, maar gebruikt hiervoor een andere technologie, te weten LoRa (Long Range Wide Area). Beide netwerken zijn niet direct compatibel met elkaar, maar apparaten die zijn aangesloten op een van de netwerken kunnen in principe wel data met elkaar uitwisselen, mits er gebruik wordt gemaakt van een centrale server waarmee afzonderlijke IoT-apparaten zijn verbonden.

Toepassingen

Omdat KPN het eerste telecombedrijf is dat al een IoT-netwerk heeft liggen, zijn er inmiddels ook al toepassingen die gebruik maken van dit netwerk. Zo worden er bij wijze van proef op Utrecht Centraal een aantal wissels via het IoT-netwerk in de gaten gehouden, en gebruikt de bagageafhandeling van Schiphol het netwerk om het systeem te kunnen monitoren.

4G

Slimme IoT-apparaten maken gebruik van het 4G-netwerk om data te versturen en ontvangen via het IoT-netwerk. Door gebruik te maken van een extra netwerklaag op 4G hebben apparaten alleen een gsm-ontvanger nodig, maar een simkaart is overbodig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: iot, lan, netwerk, wan