}
abonneren

Jilster

Altijd al eens een hoofdredacteur willen zijn van een blad? Dat is nu makkelijker dan ooit. Op internet zijn diensten te vinden waar je met een paar muisklikken een heus magazine in elkaar draait.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • zelf opmaken
  • samenwerken mogelijk
  • software
  • Minpunten
  • prijs per enkele druk

Deze dienst is er in het Nederlands, Engels en Duits. Je kunt hier niet alleen een tijdschrift laten drukken, Jilster helpt je ook op weg bij het opmaken van het blad. Daarvoor is een online wysiwyg-editor beschikbaar. Wie ervaring heeft met tekstverwerking (iedereen dus), kan er snel mee uit de voeten.
Handig aan het online systeem is dat je met meerdere mensen kunt werken aan een tijdschrift. De “hoofdredacteur” kan andere redacteuren uitnodigen om deel te nemen. Om je op weg te helpen, beschikt Jilster over een groot aantal sjablonen. Ze zijn bedoeld voor bepaalde gelegenheden. Zo is er een sjabloon voor als je een blad wilt maken bij het afscheid van een collega en zijn er sjablonen voor een jubileum, ter ere van een vriend(in) of moeder en voor een zakelijke nieuwsbrief. Dit helpt je snel op weg, maar wie in een creatieve bui is, kan een tijdschrift ook van nul af aan ontwerpen. Sommige sjablonen doen wat knullig aan, andere zijn juist fraai.
De software houdt prima in de gaten of de kwaliteit van een afbeelding goed genoeg is om af te drukken. Als de resolutie te laag is, wordt het resultaat op papier lelijk. De editor geeft een aanduiding van de kwaliteit door middel van sterren. Daarbij is vier sterren optimaal, terwijl de aanduiding van één ster eigenlijk onbruikbaar is. Toch staat Jilster het wel toe om beelden van lage kwaliteit te drukken, maar onze ervaring leert dat dit nooit mooi wordt.
Of je nu een tijdschrift wilt maken met vooral veel beeld of ook veel tekst: je maakt het zonder problemen. Het is zelfs mogelijk om andere software te gebruiken om een blad vorm te geven. Stel dat je overweg kunt met InDesign of het blad wilt maken in Word of Pages? Ook dan zijn er mogelijkheden. Je slaat de pagina’s op als pdf en uploadt ze naar Jilster. Een minpuntje is dat er altijd een logo van Jilster op de laatste pagina staat.
Het blad dat wij met de online editor maken, ziet er keurig uit. Het papier is van een goede dikte en niet te glanzend. Letters staan bijzonder scherp op het papier. De afbeeldingen ogen fraai. De dienst is bij oplage 1 niet goedkoop: een enkel tijdschrift kost € 19,62. Bij een hogere oplage gaat dat hard omlaag. Bij vijftig stuks kom je uit op € 4,82 per exemplaar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: jilster

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI