Onbekend maakt onbemind, maar wie eenmaal kennis heeft gemaakt met de webdienst If This Then That – kortweg IFTTT – is waarschijnlijk meteen verkocht. Maak kennis met deze digitale bouwdoos voor internet.

Wie zijn al zijn sociale netwerkaccounts up-to-date wil houden, berichten op meerdere sociale netwerken tegelijk wil publiceren en foto's en bestanden wil archiveren, heeft hier zijn handen vol aan. IFTTT (spreek uit als: ‘gift’ zonder ‘g’) brengt hierin verandering. Deze relatief nieuwe dienst maakt het mogelijk sociale netwerken en online diensten met elkaar te koppelen en geautomatiseerde taken uit te voeren. Hierbij gebruikt IFTTT slechts één elementair – maar doeltreffend – principe: als er dit gebeurt, doe dan dat. In termen van de website: er is een ‘trigger’ en er is een ‘action’. Deze basale formule biedt ook de non-programmeur de mogelijkheid om geavanceerde samenwerking tussen applicaties en online diensten tot stand te brengen.
Zo kan bijvoorbeeld een foto die je maakt met Instagram (If This) automatisch op Facebook worden geplaatst (Then That), of wordt een song die je als favoriet markeert op Last.fm ook gepubliceerd op Twitter, ontvang je een sms wanneer er regen wordt verwacht in jouw regio, worden je e-mailbijlagen eveneens bewaard op Dropbox, enzovoort. Er zijn duizenden, zo niet miljoenen taken te bedenken die je met de beschikbare channels, triggers en actions kunt definiëren.

Op recept

De samenstelling van de taken wordt een ‘recept’ genoemd. Klik op Create a Recipe om zelf een recept te maken en volg de heldere instructies stapsgewijs op. Tijdens de samenstelling van je recept kan je altijd terug naar eerdere stappen en aanpassingen maken. 

De basis voor het recept vormen zogenoemde channels. Elk kanaal biedt eigen triggers en actions. Er zijn momenteel 59 kanalen beschikbaar, waaronder Blogger, Buffer, Diigo. Dropbox, Evernote, Soundcloud, YouTube, Vimeo, Flickr en vele andere bekende online diensten. Om een kanaal te gebruiken maak je een koppeling met de bijbehorende online dienst. Dat kan uiteraard alleen als je daar een account hebt.

Een goed recept kan niet zonder de juiste ingrediënten. In dit geval zorgen ingrediënten ervoor dat je eigenschappen en voorwaarden van een trigger kunt specificeren. Is de trigger bijvoorbeeld een e-mail, dan kunnen de ingrediënten bestaan uit: het onderwerp, de bodytekst, het adres van de afzender, en dergelijke. Is de trigger een foto van Instagram, dan zou het onderschrift van een foto, of de datum als ingrediënt kunnen dienen. Elke trigger biedt andere ingrediënten. We kunnen geen eigen ingrediënten toevoegen.

Je kunt jouw recept voor jezelf houden of het delen met de community van IFTTT. Recepten van anderen kan je als sjabloon gebruiken en naar eigen wens aanpassen. Eigen recepten kun je eenvoudig in- en uitschakelen. De webdienst controleert elke 15 minuten de status van elk recept. Er zijn echter ook kanalen met zogeheten Quick Triggers, die wijzigingen direct activeren.

Als een gekoppelde webdienst van een kanaal veranderingen heeft aangebracht, is het mogelijk dat het recept niet meer correct functioneert. In dat geval wordt het recept automatisch gedeactiveerd en ontvang je een e-mail. De onlangs gewijzigde gebruikersvoorwaarden van Twitter hadden tot gevolg dat de dienst niet meer als trigger kan worden gebruikt. Hoewel hierdoor veel recepten zijn gesneuveld, zijn er nog voldoende handige recepten te vinden waarbij Twitter wordt gebruikt als action.

Secondelijm 

Deze webdienst maakt het verbazingwekkend eenvoudig om zonder enige programmeerkennis nieuwe functionaliteit aan webdiensten toe te voegen. IFTTT wordt hier en daar op internet ook wel de duct-tape of de secondelijm voor internet genoemd. En inderdaad, het aan elkaar plakken van verschillende online diensten was nog nooit zo eenvoudig. Wie zelf aan de slag wil met de toverspreuk If This Then That, kan gratis een account aanmelden op www.ifttt.com.

10

Ons oordeel

Pluspunten

prettige website

werkt extreem eenvoudig

biedt functies die de diensten zelf ontberen

Minpunten

recepten sneuvelen soms bij veranderingen aan de api’s van gebruikte diensten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten