}
abonneren

Google Talk

Wie gratis wil bellen gebruikt Skype, dat handige programmaatje dat via internet een telefoongesprek opzet. Er zijn ondertussen echter veel alternatieven voorhanden. Zitten daar echte Skype-killers bij of is de voorloper uit Estland nog altijd soeverein?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Google heeft door de jaren heen ook de nodige communicatiediensten ontwikkeld. In beginsel is er natuurlijk Gmail, maar aan dat account kunnen een aantal extra diensten gehangen worden waarmee ook videocommunicatie, chatten en bellen mogelijk is.

De belangrijkste instant communicatiedienst is Google Talk, dat als messengerdienst is geïntegreerd in Gmail. Die is ook nog eens op te waarderen met een video- en voice plugin. Talk is weer direct gekoppeld aan Google hangouts, het videocommunicatieplatform van Google. Alles bij elkaar is het een bundeltje dat vergelijkbare diensten biedt als Skype. Talk kan je na installatie vinden in de linker onderhoek van je Gmail-account, als icoontje in je taakbalk. Het programma ziet er erg basic uit en wint niet echt de schoonheidsprijs. Bovendien heeft Google Talk niet een directe connectie met Google hangouts, je kunt dus zelfs misschien nog wel beter de Gmail-versie gebruiken.

Contacten worden gewoon opgehaald uit je Gmail-account bij de installatie. Talk (in Gmail) kent drie communicatiediensten: chat, bellen en videocommunicatie. Dat laatste geschiedt via Google hangouts. Klik op het icoontje en je kunt via je browser videocommunicatie starten. Google hangouts is geïntegreerd met Google's filesharingdienst Google Drive en je kunt ook schermen delen. Verder heb je allerlei leuke effecten die je tijdens een gesprek kunt gebruiken. De andere twee diensten, bellen en chat, kan je ook direct benaderen vanuit je messengerscherm. Bellen kan gratis naar andere Google Talk-gebruikers. Bovendien kan je ook, tegen betaling, naar vaste en mobiele nummers bellen (2,4 cent per minuut naar vast en 13,3 cent per minuut naar mobiel).

 Google is op de mobiele markt sterk vertegenwoordigd met Android en op toestellen met dat besturingssysteem is Google Talk voorgeïnstalleerd. Op de mobiele telefoon is Google Talk nog altijd in de basis een messengerprogramma, hoewel het bedrijf ook de nodige stappen heeft gezet om video- en spraakdiensten uit te rollen. Ruim een jaar geleden kondigde Google aan dat het videobellen ondersteunt voor Google Talk op Android 2.3.4 en hoger, maar er zijn nog altijd toestellen in omloop die dit niet ondersteunen. Telefoons met Android 4.0 kunnen in ieder geval wel onderling bellen en gebeld worden met Google Talk. Op andere platforms is Google Talk niet vertegenwoordigd, maar omdat de software open is, zijn er wel allerlei bedrijfjes die met behulp van je Google-account messengerachtige programma’s aanbieden, zoals Vtok (videobellen), Gchat (een chatprogramma) en Freeltalk (ook chatten). De reviews lopen sterk uiteen en echt duidelijk wordt het er voor een gebruiker niet op.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: Voip, Google Talk

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI