EU plant acties tegen privacybeleid Google

De Europese toezichthouders op het gebied van data willen deze zomer actie ondernemen tegen Google als deze zijn privacybeleid ongewijzigd laat. De zoekmachinegigant is zich echter van geen kwaad bewust.

Google combineert sinds maart vorig jaar de gebruikersgegevens van al zijn sites, onder andere YouTube, Gmail en Google+. In totaal betreft dit een bundeling van maar liefst 60 services. Zo kan het bedrijf zijn advertenties beter afstemmen op zijn gebruikers. Voor Google is dit verdienmodel heel belangrijk, maar de gebruikers hebben geen mogelijkheid van een opt-out. Dit is de Europese toezichthouders een doorn in het oog. Deze vinden dit een groot risico voor de privacy van mensen, meldt Reuters.

Aanbevelingen
Afgelopen oktober is Google door de 27 Europese data regelgevers gevraagd om binnen vier maanden zijn privacybeleid op orde te brengen. Deze regelgevers hebben negen maanden lang een onderzoek uitgevoerd en daaruit een lijst met 12 aanbevelingen opgesteld. De lijst is door 24 van de 27 instanties ondertekend. Tot de aanbevelingen behoren onder andere een mogelijkheid voor een opt-out, en dat gebruikers kunnen aangeven onder welke omstandigheden hun gegevens mogen worden gebundeld.

De Franse privacyregelgever CNIL had afgelopen jaar de leiding in het onderzoek naar het privacybeleid van Google. CNIL zei maandag dat de zoekmachinegigant de gevraagde veranderingen nog niet heeft doorgevoerd.

Google zegt op 8 januari antwoord te hebben gegeven aan de CNIL door aan te geven welke stappen zijn ondernomen om de zorgen van de privacywaakhond weg te nemen. De CNIL is echter niet tevreden. 'Google heeft geen exacte en effectieve antwoorden gegeven', aldus CNIL. De Franse privacyregelgever kondigt daarom nader onderzoek aan. Daarvoor wordt onder leiding van CNIL een speciale werkgroep opgericht. Dit zou voor de zomer plaatsvinden.

Google voegt toe dat het gevoerde beleid in overeenstemming is met de Europese regelgeving.

Bron: Reuters

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Google+, YouTube, internet, Zoekmachines