Eigen modem instellen per provider

eigen modem instellen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina voor kabel en glasvezel
Je internetprovider verstrekt altijd een modem, bijna altijd met routerfuncties, waarmee je verbinding kunt maken met het internet en een netwerk kunt opzetten. Je eigen modem instellen verschilt per provider. We zetten hier de stappen voor je op een rij.

Lees ook: Eigen modem installeren - ja of nee?

Het probleem met de geleverde apparatuur van je provider is dat je vaak een modem ontvangt die niet erg krachtig is. Dat is op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat die modems vaak ook als router dienen. Een niet-krachtige router is juist wel erg frustrerend, want dan heb je last van bijvoorbeeld slechte wifi en zeer beperkte mogelijkheden.

Bovendien is het in veel gevallen lastig om de modem-routers goed te laten samenwerken met je eigen router. Denk dan aan problemen met dubbele nat (network address translation) en portforwarding. Bovendien heb je er dan weer een apparaat erbij.

Ook bieden andere modems soms simpelweg meer functionaliteit (functionaliteit die ook handig kan zijn voor bedrijven, zoals faxen, een ingebouwde dns of vpn-server) en simpelweg meer instellingen en configuratiemogelijkheden.

DSL

Voor snel internet hoef je echt niet meer per se te kijken naar glasvezel of de kabel. Stevige ontwikkeling met pair-bonded vdsl maken dsl competitief met beide technieken.

De grootste uitdaging om je eigen modem op een dsl-aansluiting te gebruiken, is (1) zorgen dat je eigen modem de juiste techniek ondersteunt en (2) de juiste modem-instellingen van je betreffende provider krijgen. Vooral die eerste kan een uitdaging zijn: zorg ervoor dat je weet welke aansluiting je precies hebt en zoek daar dan een geschikte modem-router voor.

Let daarbij vooral op het verschil tussen adsl, vdsl of vdsl2 en vectored vdsl2, pair-bonded vdsl2 of bonded vectored vdsl2. In je modem zie je bij de wan-instellingen welke je gebruikt. Als je modem is aangesloten met een y-kabel, is ook vrij snel duidelijk dat je een bonded verbinding hebt.

Wat betreft instellingen is een groot probleem de sip-gegevens die je nodig hebt om toegang te krijgen tot voip. Maar weinig providers geven die gegevens vrij aan klanten op dit moment.

KPN DSL

KPN lijkt nog bezig te zijn met te onderzoeken hoe recente ontwikkelingen van de wetgever precies binnen het bedrijf vorm gaat geven. Het heeft op het moment van schrijven nog geen pagina online gezet met de modeminstellingen.

Voor KPN is het wel mogelijk om je eigen modem te gebruiken, mits je alleen internet hebt. Dan kun je gewoon een modem van bijvoorbeeld AVM aanschaffen en ermee aan de slag gaan. Heb je twee aderparen en dus twee aansluitingen, dan is het wat minder zeker of alles goed gaat werken. Zelfs als je een bonded verbinding hebt, heeft AVM daarvoor wel een modem op de markt, bijvoorbeeld de 7369. Dat is een vdsl-modem met ondersteuning voor voip. Het kan in dat geval zijn dat je maar één van de lijnen kunt gebruiken en dus maar de helft van de maximale snelheid haalt.

Het belangrijkste om verbinding mogelijk te maken, is dat je de beschikking hebt over de correcte instellingen. Om in te loggen op het netwerk, gebruik je als protocol PPoE met als authenticatie PAP or CHAP en stel je als gebruikersnaam XX-XX-XX-XX@internet en als wachtwoord kpn in. De daadwerkelijke gebruikersnaam vind je terug in de Experia Box op het tabblad Internet.

Verder is het nodig om te letten op de instelling MTU (zorg dat die op 1492 staat) en gebruik vlan met tag 6 om verbinding te maken met het internet. De VPI en VCI-instellingen worden automatisch goed gezet.

Tele2 DSL

Tele2 heeft ook nog niets gedaan met het nieuwe besluit. Toch hebben klanten van Tele2 soms geluk om een eigen modem werkend te krijgen. Het lijkt op dit moment alleen te werken als je een aansluiting hebt via de straatkast en niet direct via de centrale. Het is dan nodig om je eigen modem in te stellen op PPoE / PPoA en kies daarna voor MPoA met een statisch of dynamisch ip-adres. Voor vdsl hoef je geen VPI/CI in te stellen. Bij Tele2 komt internet dan binnen op vlan met tag 32. Deze instellingen schijnen te werken met bijvoorbeeld een Draytek-modem-router, maar waarschijnlijk ook met bijvoorbeeld een Fritz!Box. Zorg ervoor dat de MTU-waarde op 1492 staat. Heb je ook tv of telefonie van Tele2, dan gaat het niet lukken om ook dat goed te regelen in combinatie met een eigen modem.

Telfort DSL

Telfort heeft een pagina online gezet met de instellingen voor dsl. Die pagina vind je hier, maar daar ontbreken weer de instellingen en mogelijkheden om voip/sip te gebruiken in je eigen modem, dus houd daar rekening mee. Bij Telfort kun je grotendeels de instellingen van KPN overnemen, maar zorg dan dat je bij vlan nummer 34 in plaats van 6 invult. Bij Telfort heb je bovendien geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

XS4All DSL

Xs4all heeft een webpagina online staan waar de specificaties staan voor als je een andere modem aan wilt sluiten. Je vindt die pagina hier. Op die pagina vind je de instellingen voor een adsl- en vdsl-verbindingen, maar niets over sip.

Welke modems zijn geschikt?

Wat betreft dsl-modems valt er het een en ander te kiezen. De bekendste merken zijn AVM Fritz!Box, ZyXel en DrayTek, maar ook ASUS, TP-Link, Netgear en Cisco hebben modems op de markt. Netgear heeft bijvoorbeeld de Nighthawk X4S die adsl en vdsl2 ondersteunt met een eSata-verbinding en twee usb2.0-aansluitingen.

Heb je een vdsl vectoring-aansluiting, dan kun je bijvoorbeeld eens kijken naar een DrayTek Vigor 130. Dat is een supersimpel apparaat: één wan- en één lan-poort. Je zet hem daarna in bridge-mode en hoeft je nergens zorgen over te maken. Mocht je meer willen, dan heeft de Vigor ingebouwde functies als LDAP, Radius, dynamische dns, wake-on-lan, een contentfiltersysteem zodat je Java en ActiveX kunt filteren en een sms/mail-alertservice.

Voor een bonded dsl-aansluiting is de keuze wat kleiner. DrayTek heeft de Vigor 2862B, maar daar ben je bijna 300 euro aan kwijt. Van AVM kun je kijken naar de Fritz!Box 7581 die als enige bonding ondersteunt.

eigen modem instellen

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Internet

Tags: internet, ziggo, modem, glasvezel, kpn, xs4all, telfort