}
abonneren

De beste 4G-routers - Altijd verbonden met internet

beste 4G-routers

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op pagina 2

Huawei 4GRouter B618s-22d

beste 4G-routers

Huawei levert verschillende soorten mobiele wifi-routers. De hier geteste 4GRouter B618s-22d is één van de krachtigste, met ondersteuning voor 4G/LTE Advanced Cat 12 ofwel een maximale mobiele uploadsnelheid van 600 Mbit/s en downloadsnelheid van 50 Mbit/s. Het ivoorwitte torentje meet 95 × 95 × 208 mm en weegt zomaar eventjes 700 gram. Deze mobiele router is duidelijke bedoeld voor een vaste opstelling en neem je niet gemakkelijk mee.

De wifi- en lte-antennes zijn onzichtbaar aan de binnenkant gemonteerd, maar achteraan heeft de B618 twee TS9-connectoren waarop externe lte-antennes passen. De benodigde micro-simkaart verdwijnt onderaan het apparaat in een sleuf die beschermd wordt met een draaibaar klepje. Achteraan zijn er twee gigabit-ethernetpoorten, één met een lan-functie en de tweede die naar keuze voor lan- of wan-verbindingen gebruikt wordt. De Huawei BS618s heeft ook één usb 2.0-aansluiting waarop je naar keuze een usb-printer of een externe usb-schijf aansluit. Verder vind je achteraan een stroomknop en een analoge telefoon-aansluiting (RJ11) waarvan de functie ons ontgaat.

Op de voorkant geven acht status-leds allerlei informatie over de verbindingen en de werking van het apparaat. Midden tussen deze led-rij is er een ronde wps-knop om snel wifi-verbindingen te leggen. De router herkent automatisch de belangrijkste mobiele providers en configureert de mobiele verbinding dan ook zelf. Je kunt uiteraard ook zelf een verbindingsprofiel configureren.

Het klassiek ogende beheer dat met menu en tabs werkt, is in verschillende talen beschikbaar, maar Nederlands is daar helaas niet bij. Via het Settings-menu configureer je dingen zoals de wlan- en lan-instellingen, beveiliging, dhcp, vpn en verbindingsprofielen.

De samba- en dlna-servers zijn standaard uitgeschakeld. Koppel je een externe schijf of een usb-printer aan de usb-poort, dan schakel je ze in via het More-menu. De goede prestaties benaderen die van de AVM FRITZ!Box 6890 lte-router. Die laatste presteert iets beter op 5GHz-wifi, maar de Huawei is dan weer sneller in de 2,4GHz-wifi-frequentie.

Huawei 4GRouter B618s-22d

Website: consumer.huawei.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Presteert goed
 • Simpel beheer
 • Externe antennes mogelijk
 • Minpunten
 • Engelstalige interface
 • Trage usb

Netgear Nighthawk M1

beste 4G-routers

De Netgear Nighthawk M1 is een echte mobiele router die overal inzetbaar is. Het apparaat is erg compact en bovendien voorzien van een accu. Daardoor kun je hem ook gebruiken als powerbank om bijvoorbeeld smartphones of kleine draagbare usb-apparaten te laden. Deze kleine mobiele router heeft verschillende namen. Op de verpakking staat ‘Nighthawk M1 4GX Gigabit LTE Mobile Router (MR1100-100)’, maar op de Nederlandse website van Netgear is het kortweg de ‘Nighthawk M1 mobiele router’. In de VS noemt Netgear het een ‘Nighthawk LTE Mobile Hotspot Router’.

De verwisselbare 5040 mAh li-ion-accu gaat volgens Netgear tot 24 uur lang mee. De stand-bytijd gaat tot vijfhonderd uur. Met een micro-simkaart en data-abonnement ben je klaar om overal via wifi of ethernet een internetverbinding te leggen.

De Nighthawk M1 haalt in theorie mobiele downloadsnelheden tot een gigabit per seconde en een uploadsnelheid tot 105 Mbit/s (gigabit-lte ofwel cat 16). Dat is het snelst van alle geteste routers, maar het gebruikte netwerk en data-abonnement moeten het natuurlijk ondersteunen. Op onze testlocatie is de reële mobiele snelheid vergelijkbaar met die van de routers van AVM (cat 6) en Huawei (cat 12). Maar dat kan dus in theorie nog sneller, afhankelijk van de locatie, het mobiele netwerk en het abonnement.

Volgens Netgear deelt de Nighthawk M1 een mobiele internetverbinding met maximaal twintig wifi-apparaten. Media stream je via de usb-c- en usb-a-poorten of vanaf een micro-sd-geheugenkaartje.

De lte-antennes zijn in het apparaat geïntegreerd, maar achteraan gaan twee TS-9-connectoren schuil achter rubberen dichtingen. Daarop kun je optionele 3G/4G-antennes aansluiten voor een verbeterde mobiele ontvangst. Op de bovenzijde van het apparaat zit een 2,4inch-lcd-kleurenscherm met allerlei statistieken (verbruik, signaalsterkte), maar ook de wifi-inloggegevens. De weergave van die gegevens kun je voor zover wij terugvonden niet via het beheer uitschakelen. Dus iedereen die het apparaatje ziet, kan ermee verbinden, dit zouden we om veiligheidsredenen wel willen kunnen uitschakelen. Gelukkig wordt het beheerwachtwoord niet op het scherm getoond. Het scherm is om de accu te sparen alleen actief als je kort op de stroomknop drukt. Micro-sim- en geheugenkaartje passen in een sleuf onder de verwisselbare accu.

Het beheer is eenvoudig en overzichtelijk en werkt met drie tabbladen: Dashboard, Mymedia en Settings. De app werkt met pictogrammen, maar biedt in essentie dezelfde mogelijkheden. Geen van beide werkt in het Nederlands. Het Dashboard biedt een overzicht van alle verbindingen, het dataverbruik en de belangrijkste instellingen. Mymedia geeft toegang tot het bestandssysteem van een micro-sd-kaartje of aangesloten externe usb-schijf.

Via het Settings-menu regel je alle instellingen, bijvoorbeeld die voor de beide wifi-frequenties, voor ouderlijke controle, toegangscontrole, website filters, volgens schema in- of uitschakelen en sim-beveiliging. Poortfiltering, -forwarding en vpn-doorvoer behoren eveneens tot de mogelijkheden. Via dit menu voer je ook een eventuele firmware update online door. Interessant is de ‘Data offloading’-optie. De mobiele verbinding werkt dan als back-up van een dataverbinding via wifi of ethernet: valt die verbinding uit, dan wordt direct de mobiele verbinding geactiveerd zodat het internet niet onderbroken wordt.

Website: netgear.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Echt draagbaar
 • Accu
 • Goede prestaties
 • Minpunten
 • Prijzig

TP-Link Archer MR400

beste 4G-routers

De TP-Link Archer MR400 is een redelijk compacte dualband wifi-router met 4G-connectiviteit. ‘Gewoon een simkaart in het apparaat steken, aanzetten en genieten van een snelle draadloze verbinding’, luidt het op de website van TP-Link. Dat blijkt grotendeels te kloppen. De installatieprocedure is even gebruiksvriendelijk als bij de gewone wifi-routers van deze fabrikant. De twee externe lte-antennes zijn desgewenst te vervangen door grotere exemplaren.

De MR400 ondersteunt een brede waaier aan 2G-, 3G- en 4G-frequenties. Dat betekent dat je er zowat in alle omstandigheden een mobiele internetverbinding mee verkrijgt met een maximale theoretische downloadsnelheid van 150 Mbit/s en uploadsnelheid van 50 Mbit/s (lte cat 4). De Archer M400 gebruikt een gewone mini-simkaart die achteraan in een sleuf gestoken wordt. Heb je echter een micro- of nano-simkaart dan is dat dankzij de meegeleverde adapters ook geen probleem. Handig!

Deze mobiele router heeft vier fast ethernet lan-poorten, waarvan er één ook als wan-poort kan worden gebruikt. Een usb-poort ontbreekt. De witte status-leds op de bovenkant tonen informatie over de wifi- en mobiele verbindingen, met inbegrip van de mobiele signaalsterkte die via maximaal vier witte streepjes wordt getoond. Drie of vier streepjes dienen te branden voor een goede ontvangst, en anders zoek je beter een andere locatie voor de router. De leds zijn wel moeilijk zichtbaar, ze branden niet sterk.

Het modem herkent de meeste mobiele providers en logt automatisch in op het mobiele netwerk. Daarnaast kun je handmatig een connectieprofiel creëren en activeren via het ‘Advanced’-menu van het beheer, dat helaas niet in het Nederlands werkt. De Archer MR400 werkt ook als gewone draadloze router, waarbij het lte-modem uitgeschakeld wordt. Dit kies je in het ‘Operation Mode’-menu. Maar een ‘failover’-optie is helaas niet beschikbaar. Het is het een of het ander: mobiele router óf draadloze wan-router die je achter een internetmodem of -router hangt. Alle gebruikelijke routerfuncties die je ook aantreft in de gewone draadloze routers van TP-Link zijn van de partij.

TP-Link Archer MR400 AC1350 Draadloze dual-band 4G

Website: tp-link.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Betaalbaar
 • Ondersteunt veel frequenties
 • Sim-adapters inbegrepen
 • Minpunten
 • Geen failover
 • Alleen fast ethernet
 • Geen usb

Conclusie

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE is snel en functioneel zeer uitgebreid en dus een logische winnaar van het keurmerk Best Getest. Dit apparaat kan perfect als enige internetrouter worden gebruikt die in alle omstandigheden een verbinding legt. De uitgebreide functielijst drijft de prijs uiteraard op.

Zoek je eerder een mobiele router voor incidenteel gebruik op locatie en/of als mobiele back-up voor je bestaande internetverbinding, dan vind je die voor relatief weinig geld bij de D-Link DWR-953, de Slimme Koop van deze test. De Netgear Nighthawk M1 verdient een speciale vermelding omwille van zijn compactheid en accuwerking.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Internet

Tags: internet, Router, 4g

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI