Aan de slag met WordPress-thema's en plugins

Wanneer je een site host via WordPress, heb je veel mogelijkheden om deze helemaal naar eigen smaak in te richten. Dat doe je aan de hand van WordPress-thema's en plugins.

Via Weergave, Thema’s kun je vanuit WordPress kiezen uit gratis thema’s, maar deze zijn meestal eenvoudig en de kwaliteit ervan is vaak laag. Gratis thema’s (ofwel themes, in het Engels) zijn vaak verouderde of uitgeklede versies van de premium producten van commerciële makers en worden vaak niet meer geüpdatet. Wil je goede kwaliteit en support dan raden we de commerciële producten van ThemeForest aan. Op deze site bieden zelfstandige designers en bureaus onder de vlag van ThemeForest thema’s aan. Veel van de thema’s hebben ook nog eens gratis licenties voor andere commerciële plugins. Vooral de pagebuilder-plugin Visual Composer is populair. Hiermee kun je via drag & drop gemakkelijk professioneel uitziende pagina’s samenstellen. Alle populaire ‘multipurpose’-thema’s beschikken daarnaast over gebruiksklare demo-content en talloze features.

Gebruik de beschrijving, screenshots en demo’s, maar ook de reacties van gebruikers en de support van de maker(s) bij je keuze. Met de populairste thema’s die je ziet als je sorteert op “Best Sellers” zit je altijd goed. Kies in elk geval voor een thema met minimaal 4 sterren, goede support en frequente updates. Bijvoorbeeld Avada is een geschikte basis voor allerlei soorten sites en is niet voor niets al jarenlang de aanvoerder van de lijst. Ook Divi is een heel populair allround thema met ingebouwde pagebuilder. Dit thema vind je echter niet bij ThemeForest, maar bij Elegant Themes.

Demo's

Na de installatie ziet je website er overigens kaal en niet zo flitsend uit als de demo’s. Dat is vaak even schrikken voor beginners. Je zult je site toch zelf moeten opbouwen. Maar gelukkig is er een binnendoortje. Wie een snelle start wil maken kan bij veel thema’s demo-content of zelfs kant-en-klare websites laden. Hiermee heb je met een druk op de knop een complete site.

Dat is een fijne optie om met het thema te leren werken, maar zorgt ook voor veel initiële ballast die je vervolgens weer moet verwijderen of aanpassen. Want een demo-site is nooit precies de site die je zelf voor ogen hebt, alleen al vanwege de content. Het verwijderen en aanpassen van demo-content kost tijd en zorgt voor vervuiling. WordPress laat namelijk allerlei sporen na in het bestandsysteem en de database als je iets verwijdert. Een sterk vervuilde database kan je website vertragen. Hetzelfde geldt voor een overkill aan plugins.

Licenties en frameworks

ThemeForest-licenties (evenals CodeCanyon-licenties) zijn geldig voor 1 site. Je hebt echter wel recht op onbeperkte updates, dus je hoeft ieder jaar opnieuw te betalen. Wil je geen beperkingen in het gebruik op meerdere sites, dan kun je lid worden van een ‘themes club’ als Themify, waarvoor je een jaarlijks all-in-bedrag betaalt. Je mag dan alle thema’s voor zoveel sites gebruiken als je wilt. Ook het hierboven genoemde Divi is onderdeel van een clubabonnement en mag je onbeperkt gebruiken.

Een ander alternatief voor gebruik op meerdere sites is de aanschaf van een flexibel en krachtig framework-thema als GeneratePress, waarvan ook een uitstekende gratis versie beschikbaar is. Een framework is qua uiterlijk meestal eenvoudiger dan een thema, maar biedt daarentegen uitgebreidere mogelijkheden voor maatwerk door de toepassing van zogenaamde hooks. Dit kun je bijna letterlijk zien als een soort ‘haakjes’ in de programmeercode waaraan je allerlei extra functies of voorwaarden (als X, dan Y) kunt ‘hangen’.

Ideaal voor programmeurs, maar met behulp van een framework als GeneratePress ook toegankelijk voor gebruikers die niet kunnen programmeren maar wel onder de motorkap willen werken. Een ander populair, maar duurder en inmiddels wat gedateerd framework is Genesis. Zowel voor GeneratePress als Genesis zijn aanvullende plugins beschikbaar die het werken met het framework vergemakkelijken.

wordpress thema's

© PXimport

Plugins

Een gemiddelde WP-site gebruikt zomaar 10 tot 20 plugins. Dat is een voordeel van de WordPress-opzet: je kunt je basale uitgangssite helemaal optuigen met precies die extraatjes die jij wilt. De keerzijde is dat al die plugins van al die verschillende makers ook nog eens met de WP-core en elkaar moeten kunnen opschieten. Hoe meer plugins je gebruikt, hoe groter de kans op incompabiliteiten. Bekende en veelgebruikte plugins worden doorgaans frequent geüpdatet, dus gebruik bij voorkeur die. In de repository kun je precies zien hoe vaak de plugin is gedownload, hoe de waardering is en hoe de auteur de plugin-gebruikers support biedt.

Het is onmogelijk hier recht te doen aan de vele duizenden handige plugins die beschikbaar zijn, dus we pikken er een paar uit waar we zelf goede ervaringen mee hebben. Om te beginnen is een goede back-up plugin zoals UpdraftPlus aan te raden, zelfs al heb je back-ups via je hoster. Wil je een Nederlandstalige site, maar wel een Engelstalig beheerpanel dan kun je een plugin als English WordPress Admin gebruiken. Het is handig om de backend in het Engels te zetten, omdat dat beter aansluit bij het zoeken en communiceren in de internationale community.

De plugin Paste as Plain Tekst voorkomt dat er rommel meekomt bij het plakken van content uit andere bronnen. Bij het actief werken met plugins is het tooltje Plugin Toggle heel handig. Als je veel afbeeldingen gebruikt op je site zouden we de plugins Enable Media Replace en Imsanity willen aanraden. Voor het aanpassen van de overzichten in je backend is Admin Columns een heel populaire plugin.

De nieuwe rest api kun tot slot zien als vereenvoudigde interface voor interactie met WordPress en is sinds WP v4.7 volledig geïntegreerd. Bijna alle functies van WordPress zijn via de api beschikbaar. Vooral bij het ontwikkelen van thema’s en plug-ins biedt het veel voordelen. Maar WordPress kan dankzij de api ook een centrale rol spelen voor websites die geen php gebruiken maar bijvoorbeeld Ruby, Python of Go of websites die sterk op Javascript leunen. De rest api is ook goed nieuws voor ontwikkelaars van mobiele apps: zij kunnen WP eenvoudiger als backend inzetten.

Tekst: Gertjan Groen en Jurgen Nijhuis

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten