5G-voordelen: Vijf voorbeelden die ervan profiteren

© PXimport

5G-voordelen: Vijf voorbeelden die ervan profiteren

Geplaatst: 16 maart 2020 - 08:30

Aangepast: 25 november 2022 - 08:38

Laura Jenny

2020 wordt het jaar van 5G. De nieuwe generatie internet voor mobiele apparaten en opvolger van 4G zorgt er voor dat je in een keer aanzienlijk meer data kunt versturen en wordt vooral omschreven als een snellere internetverbinding, maar het is veel meer dan alleen sneller kunnen downloaden. We kijken naar enkele zaken die door de komst 5G worden verbeterd.

Meer op afstand

Door een internetverbinding te gebruiken die informatie nagenoeg direct kan versturen, is het ook steeds beter mogelijk om dingen op afstand te doen. Die chirurg die in India zit en gespecialiseerd is in een bepaalde kankeroperatie, kan hierdoor bijvoorbeeld een robot aansturen die zich in Amsterdam bevindt. Iemand die bommen onschadelijk moet maken kan hierdoor mogelijk ook veiliger werken. De reactiesnelheid is net even groter, waardoor mensenlevens kunnen worden gered.

Meer slimme apparaten in huis

Het Internet der Dingen komt al steeds vaker steeds dichterbij. Mensen wennen steeds meer aan stemassistenten zoals Google Assistant en Siri, terwijl we ook steeds vaker slimme speakers aanschaffen en hubs om bijvoorbeeld de lampen aan en uit te laten gaan of te dimmen via een commando. Door 5G zal het aantal slimme apparaten in huis alleen maar toenemen, omdat de verbinding zoveel sneller en beter is. En dat geldt niet alleen voor thuis. De overheid zou meer kunnen doen met slimme straatverlichting, die aangaat omdat deze via een seintje vanuit een auto te weten komt dat die eraan komt.

Betere zelfrijdende auto’s

In het verlengde daarvan is 5G ook iets dat de ontwikkeling en acceptatie van zelfrijdende auto’s een enorme boost kan geven. Er zit nu vaak veel vertraging op de lijn, waardoor sensoren aan boord van de auto minder snel kunnen doorgeven dat er bijvoorbeeld een auto remt. Door 5G kan dit veel sneller, en kan de auto betere connectie vinden met bijvoorbeeld stoplichten of de eerder genoemde lantaarnpalen. En, niet geheel onbelangrijk, met andere bolides op de weg.

In het OV

Sinds een tijdje kun je zien in de NS-app hoe druk een trein is. Dat is allemaal informatie die door onderzoek beschikbaar kan worden gemaakt. Door 5G te gebruiken in combinatie met sensoren, is het mogelijk om in één keer van een hele trein te weten te komen hoeveel plekken er nog vrij zijn. Iets dat ook zou kunnen met 4G, maar wat zodra het om grote hoeveelheden data gaat (één trein zou honderden sensoren moeten hebben) zou 4G niet stabiel kunnen blijven. 5G wel. Dit is gewend om in een mum van tijd bergen aan data te verwerken. Dus ook van elke trein in Nederland welke positie er vrij is.

Het ligt natuurlijk wel aan de NS, want die moet dan beslissen om sensoren te gaan implementeren, maar zo zijn er meer mogelijkheden te bedenken. Dankzij sensoren kunnen bijvoorbeeld de entrees tot evenementen en locaties makkelijker worden toegezegd aan een persoon, waardoor er geen ticketscanners meer nodig zijn.

Meer functies voor drones

Omdat 5G het mogelijk maakt in een keer veel meer data te versturen, wordt het gebruik van drones iets veiilger en zekerder. Ook de drone kan sneller reageren op zijn omgeving. Zo kunnen uiteindelijk pakketjes worden verstuurd met deze mini-helikopters en kunnen boeren hiermee slimmer te werk gaan. Smart farming zal ervoor zorgen dat er minder pesticiden hoeven worden gebruikt en minder water. Dat komt omdat drones veel preciezer te werk kunnen gaan dan de huidige systemen, waardoor er minder pesticiden en water verloren gaan omdat ze ernaast gaan.

Hoewel telefoonfabrikanten wereldwijd er helemaal vertrouwen in hebben dat 2020 hét jaar wordt van 5G, wordt er in Nederland pas een stevige 5G-verbinding voor iedereen verwacht over twee jaar. Mede door onze inlichtingendienst die de frequentie al gebruiken en hier eerst een oplossing voor moet organiseren. Lees hier meer over 5G in Nederland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten