5 alternatieven voor Google Maps

Google Maps is bij velen de meest bekende kaartendienst op internet. Maar er zijn ook andere handige en gratis diensten te vinden. PCM zet een aantal alternatieven voor Google Maps voor je op een rij.

Google Maps is ongetwijfeld de meest bekende kaartendienst op internet en biedt tal van opties voor routeplanning, het weergeven van foto's en het zelf maken van kaarten. Maar ook andere kaartendiensten bieden voldoende mogelijkheden.

ViaMichelin

ViaMichelin - bekend van de wegenkaarten die al sinds jaar en dag worden verkocht bij tankstations - biedt met haar online routeplanner een overzichtelijk systeem en duidelijke kaarten. Alle kaarten van Europa en een groot deel van de wereld zijn er in opgenomen. Je kunt eenvoudig een route aanmaken door linksboven in de velden A en B een begin- en een eindpunt opgeven, maar je kunt ook direct op een punt op de kaart klikken met de rechtermuisknop en een start- of eindpunt aangeven.

© PXimport

Kies je voor een bepaalde route van a naar b, dan geeft ViaMichelin je drie alternatieven, op volgorde van afstand. Daarbij zie je in het overzicht direct welke route het snelst is en of de afstand daarbij ook nog iets uitmaakt. Ook de reiskosten op basis van de huidige benzineprijzen worden daarbij getoond. Verder kun je nog kiezen uit de soort route: door Michelin aanbevolen, de snelste of de kortste route, een touristische of meest economische.  Jammer is wel dat je bij ViaMichelin alleen routes kunt plannen voor auto, motor, fiets en voetganger, maar een reis per openbaar vervoer is niet te plannen.

ViaMichelin is koploper in de kwaliteit kaarten, het is duidelijk te zien waar haar oorsprong ligt. De kaarten worden zeer snel geladen en zijn bovendien erg gedetailleerd, ook wanneer je helemaal inzoomt op een stad of straat. ViaMichelin biedt voor de kaartweergave ook diverse standen, zoals satelliet of hybride (wegen en satelliet) en een 'light'-weergave.

ViaMichelin

 

Microsoft Bing

De kaartendienst van Microsoft is de directe concurrent van Google Maps. Bovenin de zoekpagina van Bing zijn twee zoekvelden aangebracht, hetgeen voor wat verwarring zorgt, want waar moet je nu je zoekopdracht voor een plek op aarde invullen? Het linker invoerveld is echter vooral bedoeld om te zoeken naar bedrijfsnamen of categorieën, terwijl je bij het tweede veld een echte locatie kunt invullen.

Nadeel is dat bij het invullen van een plaatsnaam, locatie of land, je tekst niet automatisch wordt aangevuld. Typ je bijvoorbeeld 'Amers'.. om het woord Amersfoort te schrijven, dan moet je de hele naam intypen; suggesties of auto-complete worden niet gebruikt.

Bij de kaartendienst van Microsoft kun je - naast het zoeken naar locaties en bedrijven - ook gebruik maken van routeplanning. Door rechts te klikken op een deel van de kaart kun je kiezen voor 'Routebeschrijving vanaf hier' en bij je aankomstpunt doe je hetzelfde, maar dan 'Routebeschrijving naar hier'. De routebeschrijvingen per auto kloppen redelijk, maar er wordt geen rekening gehouden met verkeersdrukte. Wil je een reis per openbaar vervoer plannen, dan kun je beter geen gebruik maken van Bing, tenzij je van flink omreizen houdt. Als we een reis plannen van onze redactie naar het centrum van Amersfoort, dan duurt de reis maar liefst 2u28m en moeten we eerst met een bus naar Hoofddorp, om daar over te stappen op een Sprinter die vanaf Hoofddorp via Schiphol en Amsterdam naar Amersfoort rijdt.

 

Daarnaast lijkt Bing ook niet helemaal goed te begrijpen waar het centrum van Amersfoort ligt, hij verwijst ons naar de buitenwijk Vathorst...

Weergaveopties heeft Bing voldoende: je kunt kiezen uit wegenkaarten, satellietbeelden of 3D-weergave. Met die laatste optie kun je bij een aantal steden gebouwen in 3D-modellen bekijken, maar je kunt ook kiezen voor 'vogelvlucht', waarbij je van bovenaf schuin op de aarde kijkt.

Bing Maps

 

Nokia Maps

Op de Lumia-telefoons gebruikt Nokia haar eigen kaartendienst, maar ook zonder Nokia-telefoon zijn deze kaarten te bekijken via het kaartenbedrijf Here. Ook bij Nokia geen auto-complete als we een plaatsnaam intypen, maar de site werkt wel erg snel en accuraat.

De routebeschrijving werkt hier een stuk beter dan bij Bing, maar als we kiezen voor een reis met openbaar vervoer, dan worden de vertrek-, overstap- en aankomstpunten met elkaar verbonden door een rechte lijn. Een reis per bus of trein is dat in het echt natuurlijk niet, maar Nokia Maps volgt niet de route van het spoor of de bus. Wel kiest Nokia Maps voor onze treinreis van Haarlem naar Amersfoort voor de meest optimale route, namelijk via Amsterdam Zuid en Hilversum: een reistijd van 1u15m ten opzichte van de twee keer zo langer durende via Micorosft Bing. 

Voor een route met de auto houdt Nokia Maps geen rekening met de huidige verkeerssituatie. Waar Microsoft wel laat zien waar er werkzaamheden zijn, door Nokia Maps dat alleen maar voor een paar steden en in Nederland is dat alleen voor Rotterdam.

Qua opties voor het weergeven van kaarten of satellietbeelden zijn er voldoende instellingen. De satellietbeelden in Nokia Maps zijn echter van matige kwaliteit, althans in Nederland; we hebben niet alle beelden kunnen bekijken.

Nokia Maps

 

Yahoo! Maps

Ook Yahoo! heeft een kaartendienst waarbij Nederland compleet vertegenwoordigd is. Wel gaat het navigeren door de kaarten vrij langzaam: bij het in- en uitzoomen duurt het vrij lang voordat de nieuwe kaart gerenderd is. Dat probleem hadden we bij Google, Bing en Nokia veel minder. De routeplanning werkt voor de rest prima, zowel voor auto als openbaar vervoer en ook Yahoo! kiest voor de meest korte ov-route van Haarlem naar Amersfoort. Handig daarbij is dat als je met de muis over de uitgerekende route gaat, je bij ieder overstappunt of station meer informatie te zien krijgt over trein- en bustijden.

Yahoo! Maps biedt ook de mogelijkheid om door de straten te wandelen a la Google Maps' Street View, maar dat werkt niet onder Internet Explorer: je moet Chrome, Firefox of Apple Safari gebruiken. Overigens kun je deze functie alleen maar in een aantal Amerikaanse steden gebruiken; Nederland is hier niet vertegenwoordigd.

Yahoo!Maps

 

OpenStreetMap

Een heel andere manier van kaartendienst is OpenStreetMap. Deze kaartendienst is helemaal afhankelijk van de duizenden vrijwilligers die zelf kaartinformatie hebben aangeleverd. Doordat de deelnemers zelf informatie aanleveren, is de kaartendienst veel completer en accurater dan de grote concurrenten, omdat die hun databases maar een paar keer per jaar vernieuwen.

In Nederland zien we bij OpenStreetMap ook duidelijk de woningen en gebouwen ingetekend, compleet met huisnummer. Interessante informatie als je precies wilt weten hoe een bouwkavel is opgebouwd, bijvoorbeeld. Via de knop 'geschiedenis' is te zien welke wijzigingen er op de kaart zijn doorgevoerd en wanneer en door wie dat is gebeurd. Door een account aan te maken op OpenStreetMap kun je zelf ook data aanleveren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van GPS.

In OpenStreetMap kun je verschillende lagen bovenop de kaart tonen, zoals een fietsroutekaart of een openbaar vervoer-kaart. Een satellietweergave ontbreekt, net als een routeplanning-mogelijkheid.

OpenStreetMap

 

Tot slot

De meeste kaartendiensten bieden de standaardfuncties als routebeschrijvingen en zoekfunctionaliteit zonder problemen aan. De meeste diensten falen echter op het feit dat je niet heel erg makkelijk kunt zoeken, omdat je altijd de exacte plaatsnaam moet intypen. Voor een plek in Nederland misschien niet zo'n probleem, maar wel als je een plek in het buitenland wilt opzoeken waarvan je niet precies weet hoe je het moet spellen.

Wie veel gebruik maakt van openbaar vervoer en de reis wil plannen via een van de kaartendiensten, kan beter niet vertrouwen op de reisinformatie die Microsoft Bing aanbiedt: je wordt onnodig omgeleid en je reisduur is - althans in ons geval - de minst gunstige, een uur langer zouden we onderweg zijn van Haarlem naar Amersfoort. ViaMichelin is wat ons betreft wel de beste autorouteplanner, dankzij de heldere (kaart)informatie, de alternatieven en de snelheid waarop de route wordt berekend. Voor het plannen van een reis met openbaar vervoer is hij echter niet te gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten