Al jaren is Snagit dé standaard als het gaat om het professioneel vastleggen van afbeeldingen op het beeldscherm. Wil je binnenkort zelf op deskundige wijze schermopnamen maken, doe dan je voordeel met deze 10 tips!

Wie zelf weleens een uitleg bij een softwarepakket schrijft, weet dat voor een goed begrip bij de lezers schermafdrukken van vensters en menu’s wenselijk zijn. Natuurlijk kun je gemakkelijk een afbeelding van het scherm maken met de knop PrintScreen. Deze afbeelding kun je plakken in een programma als Paint en daarna handmatig bijsnijden. Heb dit weleens een paar keer gedaan, dan weet je dat dit een tijdrovend klusje is. Bovendien is het correct bijsnijden rondom de vensters vrij lastig. Daardoor is het resultaat ook niet altijd om over naar huis te schrijven.

Gelukkig is er een programma dat dit klusje snel en vakkundig kan klaren: Snagit. Snagit bestaat inmiddels meer dan twintig jaar. De tiende versie haal je van www.techsmith.com/snagit. Snagit 10 is 31,1 MB groot en kun je gedurende dertig dagen met volledige functionaliteit uitproberen. Voor incidenteel gebruik is de testperiode van deze probeerversie lang genoeg. Wil je het programma nadien nog steeds gebruiken, dan betaal je daarvoor een bedrag van $ 49,90.

Hoe werkt het?

Als je het programma start, zie je aan de linkerbovenzijde het hoofdmenu. Met behulp van dit menu zullen de meeste tips in dit artikel worden uitgevoerd. Aan de linker- en onderkant zie je ook nog een aantal knoppen, maar je zult al snel merken dat de functies hiervan ook zijn terug te vinden in het hoofdmenu. Aan de rechteronderkant zie je een grote, rode knop genaamd Capture. Dit is de belangrijkste knop van het programma, want hiermee kun je schermopnamen maken. Overigens bestaat er ook een toetscombinatie waarmee je deze knop kunt activeren: Ctrl+Shift+P. Schermafbeeldingen zijn te maken in vele formaten, zoals jpeg, tiff en png. Gemaakte opnamen kun je eventueel bewerken in de Snagit Editor. Het is overigens niet verplicht om dit te doen. In dit artikel geven we een tip waarmee je de Snagit Editor automatisch kunt omzeilen als je daar behoefte aan hebt.

Snagit wordt in de meeste gevallen gebruikt om afbeeldingen te maken van objecten op het scherm. Maar Snagit kan veel meer. Zo kun je video-opnamen van gebeurtenissen op het scherm laten maken. Ook kun je automatisch de tekst op een internetpagina naar een ander programma laten overhevelen. Tevens is het mogelijk om bepaalde type bestanden (bijvoorbeeld afbeeldingen of geluidsbestanden) automatisch van een website te laten downloaden.

Voor elke toepassing is het noodzakelijk Snagit in de juiste stand te zetten. Snagit heeft hiervoor vier mogelijkheden: Image Capture, Text Capture, Video Capture en Web Capture. Via het hoofdmenu ga je naar Capture, Mode. Vervolgens maak je een keuze uit een van de vier genoemde mogelijkheden. Als je kiest voor een bepaalde instelling, zul je merken dat de opbouw van het hoofdmenu en de daaraan gekoppelde mogelijkheden veranderen. Vooral voor beginnende gebruikers is dit in het begin enigszins verwarrend. Als je de tips in dit artikel nauwgezet opvolgt, zul je zien dat het met de complexiteit van dit programma reuze meevalt.

Standaard maakt Snagit afbeeldingen in een resolutie van 96 dots per inch (dpi). Voor drukwerk is een resolutie van 300 dpi wenselijk. Je kunt de resolutie kunstmatig verhogen naar 300 dpi. Ga in het hoofdmenu naar Capture, Mode, Image Capture. Ga weer via Capture naar Filters en kies Image Resolution. In het Image Resolution haal je het vinkje weg bij Auto Configure. Je ziet dat het standaard op 96 staat. Haal dit getal weg en vervang het door 300. Klik op OK. Vanaf nu slaat Snagit alle schermafbeeldingen op in een resolutie van 300 dpi.

Het is lastig om een screenshot te maken van een trapsgewijs menu. Dat zijn menu´s die aan de rechterkant verder uitvouwen als je door de mogelijkheden navigeert. Natuurlijk kun je een screenshot maken van het gehele scherm, maar dan moet je handmatig het menugedeelte uitsnijden. Snagit doet dat automatisch voor je. Ga naar Capture, Mode, Image Capture. Ga vervolgens naar Capture, Input, Menu. Open het programma waarvan je het trapsgewijze menu wilt opslaan. Rol het menu uit en druk op Ctrl+Shift+P (of klik op de Capture-knop). Het trapsgewijze menu wordt keurig uitgesneden en je kunt het wegschrijven in een grafisch formaat naar keuze.

Normaliter opent de Snagit Editor als je een screenshot hebt gemaakt en kun je de beelden nabewerken, maar het kan zijn dat je daar helemaal geen behoefte aan hebt. Wil je liever de beeldbewerker overslaan? Ga dan in het menu naar Capture. Haal het vinkje weg bij Preview in Editor. Klik nu op de rode knop. In Save As kies je bij Opslaan als een bestandsformaat. Voer een bestandsnaam in en klik op Opslaan.

Bij schermafbeeldingen zie je soms op de raarste plekken een cursor in beeld staan. De cursor wegpoetsen met een beeldbewerkingsprogramma is een tijdrovende bezigheid. Met Snagit kun je de cursor onzichtbaar maken, zelfs als deze tijdens het maken van een schermafbeelding pontificaal in beeld is. Ga naar Capture, Image Capture. Via Capture ga je naar Include Cursor. Haal daar het vinkje weg.

Bij Windows 7 en Windows Vista kan het voorkomen dat dialoogvensters doorschijnende randen hebben. Aan de achterzijde van de randen zie je de contouren van een ander programma doorschijnen. Screenshots met deze doorschijnende randen, waarbij je andere applicaties ziet doorschemeren, maken een weinig professionele indruk. Gelukkig kun je hier wat aan doen. Zorg dat de mode Image Capture is geselecteerd. Ga naar Capture, Input, Properties. In het venster Input Properties kies je het tabblad General. Daar zet je onder het kopje Windows capture title bar transparency een vinkje bij Clear The Title Bar.

Met Snagit is het mogelijk om een keer alle afbeeldingen van een website te downloaden. Uit ervaring weet je dat het apart opslaan van veel foto’s veel tijd kost. Snagit kan je hiermee helpen. Via het hoofdmenu ga je naar Capture, Mode, Web Capture. Ga via Capture weer naar Input en zet een vinkje bij Fixed Address. Ga naar Properties. In Input Properties voer je onder het tabblad Fixed Address het internetadres van de website in. Klik op OK. Druk op de rode knop. Van de voorpagina van de website worden alle afbeeldingen gedownload. Wil je ook de afbeeldingen downloaden die zich in ook in andere directories bevinden, dan moet je via het hoofdmenu kiezen voor Capture, Filters, Properties. In het dialoogvenster Web Capture Filters selecteer je het eerste tabblad. Geef een getal bij Link search depth op. Wil je van vier niveaus diep de afbeeldingen downloaden, dan voer je hier 4 in. Klik op OK.

Schermopnamen kun je starten met de rode Capture-knop. Veel gebruikers vinden het gemakkelijker om in plaats van deze knop gebruik te maken van een hotkey. De hotkey is standaard Ctrl+Shift+P, maar als deze hotkey conflicteert met een ander programma, kun je ook zelf een hotkey bedenken. Ga in het menu naar Tools, Program Preferences. In het gelijknamige dialoogvenster kies je het tabblad Hotkeys. Klik op Global Capture. Naar wens kun je de vinkjes weghalen bij de opties Ctrl, Shift en Alt. Via het uitrolmenu ken je zelf een letter, getal of functietoets toe. Kies bijvoorbeeld voor de knop PrintScreen op je toetsenbord. Dan kun je met deze overbekende knop voortaan professionele schermopnamen maken met de hulp van Snagit.

Met Snagit is het ook mogelijk om video-opnamen te maken van schermactiviteiten, om zo bijvoorbeeld de werking van software uit te leggen. Het is mogelijk om maximaal 1 GB aan video op te nemen. Als je 90 procent van deze datahoeveelheid hebt verbruikt, krijg je een waarschuwing. Hoe werkt het? Ga naar Capture, Mode Video Capture. In Switch Capture Tool beantwoord je de vraag Switch to Video Capture met yes Yes. Ga naar het gedeelte van het beeldscherm waarvan je opnamen wilt maken. Klik op Start, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de muis naar rechtsonder. Je ziet een rechthoek verschijnen waarbinnen de video-opnamen zullen plaatsen. Klik op de rode Capture-knop, en je ziet het dialoogvenster Snagit VideoCapture verschijnen. De opname stop je door gelijktijdig op Ctrl+Shift+P te drukken. Het is ook mogelijk om een opname even stop te zetten door te klikken op Resume. Ben je klaar, dan klik je op Stop. In de Snagit Editor kun je deze opname bekijken. Het is ook mogelijk om een individuele frame van de gemaakte opname op te slaan. Speel de film af en stop op het juiste moment. Klik op Save Frame en kies een naam. Normaliter maakt Snagit video-opnames met vijf beelden per seconde, voor normale schermhandelingen is deze framerate hoog genoeg. Wil je bijvoorbeeld webvideo met Snagit opslaan, dan kun je framerate verhogen naar 25. Ga naar Capture, Output, Properties. Op het tabblad Videofile haal je het vinkje weg bij Auto Configure. Hier kun je het getal 25 invullen. Je kunt jouw eigen filmpjes voorzien van je eigen stem, maar dan dien je natuurlijk wel over een microfoon en geluidskaart op je computer te beschikken. Onder het kopje Audio options zie je de opties Audio Setup en Audio Capture Device. Selecteer de aanwezige microfoon.

Met Snagit kun je niet alleen afbeeldingen van een website kopiëren, maar ook automatisch hele stukken tekst. Ga naar Capture, Mode, Text Capture. Klik in het dialoogvenster Switch Capture Tool op Yes. Ga naar de internetpagina met de tekst. Klik op de rode knop. Selecteer met de linkermuisknop de gedeelten met tekst. De Snag It editor wordt geopend en je ziet de opgemaakte tekst, inclusief gebruikt lettertype. Het is mogelijk om wat zaken verfijnder in te stellen. Zo is het mogelijk om lege regels en kolommen automatisch weg te laten halen. Ga naar Capture, Filters, Layout. In Text Layout Options zet je onder het kopje Layout een vinkje bij Space Formatted. Haal de vinkjes weg bij Remove blank lines en Collapse blank columns. Alle tekst afkomstig van de internetpagina komt keurig onder elkaar te staan. Normaliter respecteert Snagit de opmaak en lettertype van een webtekst. Het is mogelijk om automatisch alle tekstopmaak te verwijderen en het resultaat als platte tekst weg te schrijven. Ga naar Capture, Output, Properties. In Output Properties selecteer je het tabblad Text file. Onder het kopje File format zet je een vinkje bij TXT- Plain Text. Nu kun je alle tekst zonder (irritante) opmaakcode gemakkelijk in een ander programma gaan gebruiken. 

Heb je weleens geprobeerd een schermopname te maken van een object dat breder of langer is dan je beeldscherm? Met PrintScreen lukt het je niet om dit object vast te leggen: je zult zien dat delen die buiten het scherm vallen op de afbeelding ontbreken. Gelukkig is Snagit 10 wel in staat om dit klusje snel en vakkundig te klaren. Start Snagit en ga in het hoofdmenu naar Capture, Mode, Image Capture. Ga in het hoofdmenu weer naar Capture, Input en kies All in One. Ga naar de site die je wilt opslaan. Klik ergens in het midden. Klik op de rode knop. Het venster dat je wilt opslaan, verschijnt automatisch in beeld. Beweeg het snijpunt van de horizontale en verticale lijn naar de rechteronderkant van het beeldscherm. Klik rechtsonder op Capture Entire Scrolling Area. De tekst Scrolling please wait verschijnt. Het gehele venster wordt opgeslagen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten