Zelf bieren brouwen met een Raspberry Pi als hulpje, dat kan met BrewPi. In deze korte workshop vertellen we je over de benodigdheden en de stappen.

BrewPi is een Nederlandse uitvinding. Lees meer over het ontstaan ervan in ons achtergrondartikel: Hoe de Raspberry Pi beter bier brouwen mogelijk maakt.

Geïnspireerd? Wat BrewPi kan, kan jij ook. Voordat je gaat investeren raden we je aan om het eerst eens te proberen. Voor een paar tientjes kun je op diverse websites een starterskit bestellen die naast een grote emmer, waterslot, aftapkraantje, geschroot mout, hop en gist bevat. Daarnaast krijg je een eenvoudig recept waarmee je direct aan de slag kunt.

Sites voor bier brouwen

We helpen je op weg met enkele handige sites:

Hobbybrouwen.nl
Handige site die speciaal gericht is op hobbyisten. Naast uitgebreide basiskennis zijn er ook allerlei recepten te vinden, adressen van leveranciers, informatie over software en andere zaken.

Brouwmarkt.nl
Eén van de grootste online shops in Nederland met benodigdheden voor het zelf brouwen van bier. Van eenvoudige startset tot semiprofessionele ketels, filters en andere zaken.

community.brewpi.com
Ervaringen, ideeën, problemen en oplossingen van andere BrewPi-gebruikers kun je vinden op het drukbezochte forum. Dit is ook de plek om het resultaat van je inspanningen te delen met andere thuisbrouwers.

BrewPi benodigheden

Smaakte dat, maar kan het beter? Dan wordt het tijd voor stap twee. Je hebt nodig een BrewPi Sparc, Raspberry Pi, twee relais en twee temperatuursensoren. Daarnaast dien je een koelkast op de kop te tikken die als klimaat-/fermentatiekast gaat fungeren voor je brouwsels.

© PXimport

Overigens: gevorderden en pro’s hacken geen koelkast meer, maar gebruiken een vat met hierin een spiraal waar koelvloeistof doorheen wordt gepompt. Meer info hierover vind je op brewpi.com.

Koelkast hacken

Op de site van BrewPi kun je een uitgebreid stappenplan vinden dat je precies laat zien hoe je de (gebruikte) koelkast kunt ombouwen om deze te gebruiken voor het beheersen van je eigen bierbrouwproces. In het kort komt het erop neer dat je de twee temperatuursensoren aanbrengt en dat je het koelgedeelte van de koelkast voortaan kunt aansturen met een relais.

Daarnaast moet je ook een verwarmingselement in de koelkast plaatsen zodat dat via het andere relais kan worden in- of uitgeschakeld. De kabels van de temperatuursensoren en relais worden vervolgens verbonden met de BrewPi Spark.

© PXimport

Om de BrewPi Sparc te kunnen gebruiken, moet het installatiescript worden gedraaid op de Rasbery Pi. Daarna kun je via de web-interface op Raspberry Pi de twee sensoren (koelkast + bier) en de 2 relais voor verwarmen en koelen toevoegen. Daarna is het een kwestie van testen of alles werkt. Klaar? Dan is het tijd om je eerste batch te gaan produceren.

Kijkje in de keuken

Een kijkje in de keuken van de brouwmeester leert dat BrewPi-uitvinden Elco Jacobs zelf bepaald geen halve maatregelen neemt. Zijn installatie bestaat uit 3 ketels van zo’n 70 liter met 13 gemotoriseerde kleppen en meerdere pompen die ervoor zorgen dat de productie van maisch, wort en bier tot in het kleinste detail kan worden gecontroleerd en gemonitord. Elke batch levert zo’n 40 liter bier op. 

Al met al vergt dit een investering van een paar duizend euro, iets wat – zoals te ontdekken op het BrewPi forum – enthousiaste thuisbrouwers maar wat graag in hun hobby steken. Elco: “Ik krijg er nogal wat vragen en opmerkingen over en daarom komt er binnenkort een handleiding op de website waarin precies wordt uitgelegd hoe zo’n opstelling als deze in elkaar steekt.”

Tekst: Art den Boer

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten